Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Σύμπτωση;


6 Νοέμβρη 2017: Σε επίσημη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας για τη Δυτική Αττική, ανακοινώνεται ότι ο κατάλληλος συντονισμός «θωρακίζει κατάλληλα την περιοχή ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου». Μόλις δέκα μέρες μετά, ο λαός της Μάνδρας θρηνεί 24 θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή είναι αθωράκιστη και ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια για μια ακόμα φορά διακινούσαν παχιά λόγια. 7 Ιούνη 2018: Στη Βουλή, ο γγ Πολιτικής Προστασίας αναφέρει (βλ. σελ. 20) ότι το δίκτυο πυρόσβεσης «που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα, δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου». Μετά από ενάμιση μήνα θρηνούμε πάνω από 80 νεκρούς στις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής... Μια σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση, λέει ο λαός. Ομως τα παραπάνω τραγικά παραδείγματα του εφησυχασμού, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για το γεγονός ότι ο λαός παραμένει ανοχύρωτος απέναντι σε καταστάσεις που απαιτούν αυξημένα μέτρα προστασίας και προετοιμασίας.

Κλιματική αλλαγή... 
 
Ολο και πιο συχνά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα στελέχη της και οι «γραφίδες» τους, όταν πνίγεται η Μάνδρα ή όταν, όπως τώρα, καίγεται η Αττική ή άλλες περιοχές, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της επικαλείται την «κλιματική αλλαγή». Κάτι που δεν είναι πρωτότυπο, αφού αξιοποιείται διεθνώς ως δικαιολογία σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες. Το φαινόμενο αυτό είναι βεβαίως πραγματικό, στο βαθμό που επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά δεδομένα. Ομως, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις τεράστιες απώλειες ζωών και τις μεγάλες καταστροφές φυσικού πλούτου και λαϊκών περιουσιών. Ισα - ίσα η ύπαρξή του επιβάλλει την ανάγκη να αξιοποιηθούν επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για την ενίσχυση της αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης, της προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα. Το ακριβώς αντίθετο, όμως, που συμβαίνει και στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Και αυτό φανερώνει ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όσο και αν φαίνεται τραγικό, δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα ενός συστήματος που έχει βασικό κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Τεράστιες λοιπόν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους υπηρετούν με συνέπεια αυτό το σύστημα.

Στάχτη στα μάτια
 
«Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας που συνέβαλε στην αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα των πληγέντων», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας. Είναι το ίδιο προσωπικό που μεγάλο μέρος του η κυβέρνηση θα απολύσει το επόμενο διάστημα, και μέχρι τότε θα εξακολουθεί να κακοπληρώνεται, να μένει χωρίς μισθό, να σμπαραλιάζεται κάτω απ' την εντατικοποίηση, να συκοφαντείται ο αγώνας του για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία υψηλών προδιαγραφών σε κάθε χωριό και πόλη αυτού του τόπου. Εξίσου υποκριτικό είναι και ότι το υπουργείο καμαρώνει γιατί στο «και πέντε» ενισχύονται εκτάκτως τα Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική με προσωπικό και υποδομή. Είναι υποκριτικό γιατί έπρεπε να γίνει τέτοια μεγάλη καταστροφή, προκειμένου να ενισχυθούν προσωρινά Κέντρα Υγείας στην Αττική, την ίδια στιγμή που σε όλη τη χώρα τα ΚΥ ρημάζουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης, της έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού και πόρων, κάτι που θα συμβεί αύριο και σε αυτά που «ενισχύονται» τώρα. Αλλωστε, σε ό,τι αφορά την περιοχή, μόλις πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός απέρριπτε το δίκαιο λαϊκό αίτημα για δημιουργία νοσοκομείου που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων.

Πληρώστε αργότερα... 
 
Ως μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής εμφανίζει η κυβέρνηση μέτρα που αφορούν παρατάσεις και αναστολές στην πληρωμή φόρων, εισφορών και δόσεων δανείων... Δηλαδή, η κυβέρνηση κάνει τη χάρη σε νοικοκυριά, πολλά από τα οποία είναι λαϊκά με χαμηλά εισοδήματα και έχασαν το βιος τους, να πληρώσουν... αργότερα. Τι να πει κανείς; Το δε μέτρο να ρυθμιστούν οι δόσεις στα δάνεια κατοικιών που μπορεί να μην υπάρχουν πια θα μπορούσε να είναι αστείο αν δεν ήταν τραγικό. Βεβαίως, τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν πληγεί από αυτήν τη μαζική καταστροφή πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε μέτρο που μπορεί έστω προσωρινά να τους ανακουφίσει. Δεν πρέπει όμως να δώσουν συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση ούτε να παραιτηθούν από το να διεκδικήσουν πραγματικά ουσιαστικά μακροπρόθεσμα μέτρα αποκατάστασης με κριτήριο τις ανάγκες τους.



Ριζοσπάστης  Πέμπτη 26 Ιούλη 2018

1 σχόλιο:

  1. 1ον. Όσοι διαλαλούν περί "Κλιματικής Αλλαγής" ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!
    Δεν υπάρχει "Κλιματική Αλλαγή" αλλά την "Δημιουργούν" για το ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΕΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΣ "ΚΛΑΣΙΚΕΣ" ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ!!! Ο Ανρωπογενής Επιβαρυντικός Παράγοντας ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ... 1(ΕΝΑ)%!!!

    2ον. Ανέκαθεν οι "Κλιματικές Αλλαγές" (έστω και σύντομες/περιορισμένες) έχουν ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ή ΤΟΝ ΗΛΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ!!! Όλα Τα Άλλα Είναι Ψευτοεπιστημονικά Μαϊμουδίσματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή