Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Ομοιότητες


Πολλά μπορεί να πει κανείς για το «εναλλακτικό» σχέδιο που παρουσίασε χτες στις ΗΠΑ ο Π. Καμμένος, με δική του υποτίθεται πρωτοβουλία, αναφορικά με την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, που περιλαμβάνει και τις διευθετήσεις με την ΠΓΔΜ. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η ομοιότητα της πρότασης για «αμυντική συμφωνία» ανάμεσα σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία και - μεταγενέστερα - τη Σερβία, κάτω από ΝΑΤΟική ομπρέλα και «με τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη συμφωνία των Πρεσπών», με αντίστοιχες προτάσεις αμερικανικών «think tanks». Αλλά και με την ανοιχτή επιστολή των Σόρος προ μηνών, οι οποίοι έδειχναν ως το προσφορότερο «σχήμα» για τα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» μια «ενδιάμεση ένωση» των βαλκανικών κρατών, που θα ενταχθούν σε δεύτερη φάση, όλες μαζί «πακέτο», στις ευρωατλαντικές δομές. Αποκαλυπτικό είναι όμως και το γεγονός ότι την εν λόγω πρόταση - προφανώς εν είδει λαγού - κατέθεσε ο υπουργός Αμυνας, που όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, βάζοντας με κάθε τρόπο ως «νούμερο 1» ζήτημα το ονοματολογικό της γείτονος. Ενα βολικό δηλαδή «σκιάχτρο», που όπως αποδεικνύεται και από το «plan b» - ανεξάρτητα απ' το αν αυτό θα εφαρμοστεί ή θα μείνει στα συρτάρια - αξιοποιείται για να κρύβεται η ουσία, που δεν είναι άλλη από τις αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» στην περιοχή, ενάντια κυρίως στη Ρωσία, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει ρόλο πρωταγωνιστή.

Κατάμαυρη
 
«Αντιφασιστικό μέτωπο κόντρα στη "μαύρη διεθνή"» ζητάνε, σύμφωνα με την «Αυγή», οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή τη συνεργασία που ανακοίνωσαν τις προάλλες Σαλβίνι και Λεπέν, καλούν επί της ουσίας να επιταχυνθούν οι διεργασίες με τις υπόλοιπες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις ενόψει και ευρωεκλογών. Επιβεβαιώνουν έτσι ότι το «έργο» της απάτης και της κοροϊδίας, με στόχο να μπουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε «καλές» και «κακές» αστικές πολιτικές δυνάμεις, έχει ακόμα πολλά επεισόδια μπροστά. Οπως και η επιχείρηση να «ξεπλυθούν» το σύστημα που γεννάει το φασισμό και η ιμπεριαλιστική ΕΕ, που από ένωση του κεφαλαίου, πρωτοστάτης του αντικομμουνισμού και της ταύτισης κομμουνισμού - φασισμού, παρουσιάζεται κάτι σαν τη Χιονάτη που τη «μάγεψαν» οι ακροδεξιές «μάγισσες» και οι λαοί πρέπει να δώσουν τάχα μάχη για να σώσουν την άθλια «ψυχή» της. Οι λαοί απέναντί τους έχουν την κατάμαυρη διεθνή του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και όλων των κομμάτων που υπηρετούν την καπιταλιστική οικονομία και εξουσία. Την πηγή δηλαδή όλων των δεινών τους, που μπορούν να σαρώσουν όχι με το να στοιχίζονται σε σχήματα διαχείρισης του σάπιου συστήματος, αλλά σε σύγκρουση μαζί τους.

Αποπροσανατολισμός
 
Με αφορμή την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που έκρινε παράνομη την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και άλλες περικοπές μνημονιακών νόμων του 2012, για άλλη μια φορά εμφανίστηκαν δημοσιεύματα και δηλώσεις για «απόφαση - βόμβα» που «ανοίγει παράθυρο για επιστροφή των δώρων στους συνταξιούχους»... Τέτοιες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να υποστηρίξουν τον αγώνα των συνταξιούχων για ανάκτηση απωλειών, ο τρόπος όμως που προβάλλονται από τα αστικά ΜΜΕ και τα διάφορα συνταξιουχικά «Δίκτυα» είναι αποπροσανατολιστικός και υπονομευτικός γι' αυτόν τον αγώνα. Για παράδειγμα, απέναντι στην επίθεση που δυναμώνει, προβάλλεται ως αποκλειστική διέξοδος η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σπρώχνοντας τους συνταξιούχους να ακουμπήσουν το πενιχρό τους εισόδημα στα δικηγορικά γραφεία. Τέτοιες δικαστικές αποφάσεις, όμως, υπήρξαν και στο παρελθόν, συνήθως κάτω από την πίεση των εργατικών - λαϊκών διεκδικήσεων, αλλά έμειναν ανεφάρμοστες, επειδή το κράτος και η αστική Δικαιοσύνη διαθέτουν πολλά «κανάλια» για να ξεγλιστρούν, όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ο πυρήνας της οικονομικής πολιτικής. Είναι επίσης γνωστό ότι τέτοιες αποφάσεις ποτέ δεν εμπόδισαν την κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, που συνεχίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ και η συγκεκριμένη απόφαση ενδέχεται να καταπέσει στο Εφετείο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορεί σήμερα να βάλει εμπόδια στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για νέα αντιλαϊκά μέτρα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανάκτηση απωλειών είναι μόνο ο αγώνας μέσα από το οργανωμένο κίνημα των συνταξιούχων, η πάλη μαζί με όλους τους εργαζόμενους για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, και όχι η εναπόθεση φρούδων προσδοκιών στα δικηγορικά γραφεία.

Τους πήρε ο πόνος!
 
Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει «ενδελεχώς» τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης «παρά τους υπαρκτούς νομοθετικούς και θεσμικούς περιορισμούς» στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας, που διέμεναν σε καταυλισμό που κάηκε τον περασμένο Ιούνη, επανέλαβε για μια ακόμα φορά η υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου. Τέσσερις μήνες μετά τη φωτιά και ένα μήνα μετά τη συνάντηση που είχε η υπουργός με μετανάστες εργάτες γης, στο πλαίσιο κινητοποίησης που οργάνωσαν στην Αθήνα μαζί με τις Ομοσπονδίες Ιματισμού, Οικοδόμων, Φαρμάκου και το ΕΚ Αμαλιάδας, η κατάσταση παραμένει ίδια και χειρότερη. Οι μετανάστες είναι ακόμα αναγκασμένοι να ζουν στα μικρά αντίσκηνα που στήθηκαν μετά τη φωτιά, χωρίς ρεύμα, νερό και τουαλέτες, σε άθλιες συνθήκες που θα επιδεινωθούν τους χειμερινούς μήνες. Εκτός από τις συνέπειες της φωτιάς, ίδια κι απαράλλαχτα παραμένουν τα προβλήματα των εργατών που δουλεύουν με μεροκάματα από 15 έως 24 ευρώ, ανασφάλιστοι στην πλειοψηφία τους, ενώ ζουν στοιβαγμένοι σε πρόχειρα παραπήγματα από νάιλον, για τα οποία πληρώνουν και ενοίκιο στους μεγαλοκαλλιεργητές. Στο φόντο αυτό, η υπουργός «εξετάζει» τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης και πανηγυρίζει για τους 34 ελέγχους (!) που έκανε το ΣΕΠΕ σε συσκευαστήρια και όχι στη συγκομιδή όπου δουλεύουν χιλιάδες μετανάστες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, «εντατικοποιώντας» τάχα την παρουσία του στην περιοχή. Πάνω σ' αυτό το έδαφος της ανοχής, της συγκάλυψης και της στήριξης από την κυβέρνηση, οι μεγαλοφραουλάδες εντείνουν την εκμετάλλευση και την αυθαιρεσία και κάνουν χρυσές δουλειές με τα πάμφθηνα εργατικά χέρια των μεταναστών.





Ριζοσπάστης   Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου