Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το Έιτζ, τις δολοφονίες και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.








Από Panos στο Δεκ 10, 2018 Διεθνή


Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //


-Οι θάνατοι από υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών στις ΗΠΑ έφτασαν τις 70.000 τον χρόνο και έγιναν αιτία να μειώνεται ο μέσος όρος ζωής

«Είναι σαν να έχουμε 9/11 κάθε τρίτη εβδομάδα» δηλώνει το μέλος του Κογκρέσου Chris Christie στην Σουηδική τηλεόραση.


Η επιδημία θανάτων από υπερβολική δόση χρήσης ναρκωτικών μαστίζει κυριολεκτικά τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι New York Times δείχνουν ότι το 2017 πέθαναν 70.000 αμερικάνοι από ναρκωτικά, αύξηση 9,6% σε σύγκριση με το 2016.





Ταυτόχρονα αυξάνονται οι αυτοκτονίες κατά 3,7% και ο συνδυασμός αυτός ρίχνει τον μέσο όρο ζωής κατά 0,1%.



«Το προσδόκιμο ζωής μας δίνει την συνολική εικόνα της Υγείας στην χώρα και οι στατιστικές είναι ανησυχητικές. Χάνουμε ανθρώπους σε μικρές ηλικίες και όλο και πιό συχνά» δηλώνει ο Robert Redfield διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).




Η αυξητική τάση θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών.


Η κατάσταση στην Υγεία είναι η αιτία. 


Οι υπερβολικές δόσεις είναι πια ο πιο συνηθισμένος θάνατος των Αμερικανών κάτω από 50 χρονών. Ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν των ανθρώπων που πεθαίνουν από Έιτζ, αυτοκινητιστικά ατυχήματα και από δολοφονίες με πυροβόλα όπλα. Υπολογίζεται πως 2,4 εκατομμύρια Αμερικάνοι είναι εξαρτημένοι χρήστες οπιούχων ουσιών.


Κατά τους ειδικούς η αιτία είναι η χειροτέρευση στην πολιτική της Υγείας και της χορήγησης φαρμάκων.


Όταν η συνταγογράφηση παυσιπόνων και καταπραϋντικών μειώθηκε από τις αλλαγές στα προγράμματα Υγείας, που χειροτέρευσαν γενικότερα την Υγεία στις ΗΠΑ, πάρα πολλοί στράφηκαν στην μαύρη αγορά φαρμάκων και ουσιών.


Η ηρωίνη ταυτόχρονα έγινε φτηνότερη και ευκολότερη στην απόκτησή της και μετά το 2014 εμφανίστηκε η συνθετική ηρωίνη με την μορφή Φενταλίνης που κέρδισε μεγάλα μερίδια στην παράνομη αγορά.




Οι ειδικοί έχουν εκπλαγεί


Κατά το 2017 αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων από φενταλίνη και παρόμοια συνθετικά ναρκωτικά με 45%, αριθμός που έχει τρομοκρατήσει τους ειδικούς. Οι εκλήσεις τους στον πρόεδρο Τράμπ, να βάλει την χώρα σε κατάσταση κρίσης και να παρθούν μέτρα πρόληψης, δεν φαίνεται να εισακούγονται. Ο μέσος όρος ζωής έχει πέσει στα 78,6 χρόνια, ενώ στον διπλανό Καναδά είναι 81,6.


«Αυτό που είναι κάπως ενθαρρυντικό για μένα είναι ότι έχουμε φτάσει στο ανώτατο σημείο» δηλώνει Anna Lembke, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και συγγραφέας του βιβλίου για το «πώς η ιατρική πρακτική συνέβαλε στην επιδημία των οπιούχων ουσιών».


«Αλλά έχουμε ακόμα πολύ πολύ δρόμο να διανύσουμε. Η έννοια του ότι φτάσαμε στην οροφή δεν μου δίνει μεγάλη αισιοδοξία με δεδομένο του πόσο ψηλά είναι οι αριθμοί» δηλώνει άλλος επιστήμονας, ο Joshua Sharfstein, αναπληρωτής κοσμήτορας στο Johns Hopkins Bloomberg στην Σχολή δημόσιας υγείας, και πρώην γραμματέας της υγείας και ψυχικής υγιεινής στο Maryland, όπου οι υπερβολικές δόσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. «Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί», καταλήγει.





Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ουσιαστική πρόληψη για τα ναρκωτικά. Η αγορά τους και τα κέρδη είναι τεράστια και στηρίζει και την αποβλάκωση του λαού των ΗΠΑ με τίμημα τον θάνατο, όπως ξεκάθαρα δείχνουν τα στοιχεία. Βλέπουμε άλλωστε τις προσπάθειες που γίνονται στις ιμπεριαλιστικές χώρες και στην δική μας για απελευθέρωση των ναρκωτικών με αρχή την λεγόμενη θεραπευτική κάνναβη. Επίκαιρες παραμένουν πάντα οι θέσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά που ζητούν ολόπλευρη πρωτογενή πρόληψη, ουσιαστική θεραπεία, απεξάρτηση δωρεάν για όσους την έχουν ανάγκη και κοινωνική επανένταξη.


«Η πρόληψη είναι το κυριότερο μέσο για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης. Και βέβαια η πρόληψη δεν περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση, αλλά αφορά την εξασφάλιση όλων των όρων, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών, ώστε να μπορεί ο νέος άνθρωπος να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του», τονίζει σε παλιότερη ανακοινωσή της η ΚΝΕ.


Για την ΚΝΕ ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη χειραφέτηση της νεολαίας από τη μοιρολατρία και την υποτακτική στάση ζωής που επιχειρείται να επιβληθεί. Ετσι, η ανακοίνωση καταλήγει: «Προτείνουμε στους νέους ανθρώπους τον αγώνα και τη συλλογική διεκδίκηση για να απαιτήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Προτείνουμε έναν ανυπότακτο, αισιόδοξο, αγωνιστικό τρόπο ζωής. Απέναντι στη φυγή σε ψεύτικους κόσμους, αντιπροτείνουμε τον αγώνα μαζί με την εργατική τάξη και όλο το λαό για τον κόσμο που μας ανήκει, τον κόσμο της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας Λαϊκής, το Σοσιαλισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου