Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ο κ. Πάιτ και η Αλεξανδρούπολη σαν …51η πολιτεία




Ο κ. Πάιτ και η Αλεξανδρούπολη σαν …51η πολιτεία 

 


Σαν κυβερνήτης της …51ης πολιτείας των ΗΠΑ, συμπεριφέρεται και κινείται ο Αμερικάνος πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στην Αλεξανδρούπολη. Την Τετάρτη ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, επισκέφτηκε τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), προκειμένου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να ενημερωθεί για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού!

«Είναι ένας φανταστικός οικονομικός πόρος. Βλέπεις αυτό το λιμάνι, βλέπεις τη γεωγραφική θέση του και συνειδητοποιείς πόσο αχρησιμοποίητο οικονομικό δυναμικό υπάρχει σε αυτές τις εγκαταστάσεις» (!!!) ανέφερε χαρακτηριστικά, στην διάρκεια της επίσκεψης του. Ο Πάιατ λοιπόν βλέπει «ευκαιρίες» στην Αλεξανδρούπολη. Σχεδιάζει και μάλιστα δημοσιοποιεί τα σχέδια των ΗΠΑ για το λιμάνι της πόλης. Κανονικός κυβερνήτης! Τοποτηρητής με αυξημένες εξουσίες. Ντίλερ για τις αμερικάνικες επιχειρήσεις! Και κυρίως κεντρικός εκφραστής των στρατιωτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ για την περιοχή. 


Ο ίδιος με τις δηλώσεις του δεν άργησε να μπει στο «ψητό»!  «Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ο IGB (σ.σ αγωγός φυσικού αερίου)  και ο FSRU ( Floating Storage and Regasification Unit- πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), αν όλα υλοποιηθούν, αυτό θα ξεκλειδώσει τη μεταμόρφωση της οικονομίας της περιοχής του Έβρου. Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι με τους όρους που θα δημιουργηθούν, οι αμερικανικές εταιρίες, τα αμερικανικά κεφάλαια θα επιλέξουν να συμμετέχουν στην ευκαιρία που δίνεται». 

Με Αμερικάνος πρέσβης αφού περιέγραψε λεπτομερώς τα επόμενα βήματα ξεκαθαρίζοντας ότι στο λιμάνι θα μπουν αμερικάνικα κεφάλαια, προφανώς χάριν αστεϊσμού και κρατώντας τους τύπους πρόσθεσε: «Αλλά φυσικά αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις, κυρίαρχες αποφάσεις, που πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση στις επόμενες εβδομάδες»… Ο κ. Πάιατ βέβαια γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις της – τις ανακοίνωσε ήδη ο Τσίπρας από τη ΔΕΘ – για την τύχη του λιμανιού  της Αλεξανδρούπολης. Αποφάσεις που σχετίζονται άμεσα με την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προσδεθεί πλήρως στο άρμα των ΗΠΑ, εκχωρώντας γη και ύδωρ στα «αφεντικά» από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. 

Τον Οκτώβριο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης χρήσης εκτάσεων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και στους οικονομικούς κύκλος θεωρείται δεδομένο ότι θα καταλήξει σε κοινοπραξία αμερικάνικων συμφερόντων.

Η πρεμούρα των ΗΠΑ για την αρπαγή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, εδράζεται σε πολύ συγκεκριμένες επιδιώξεις: 

— Τη δημιουργία και εγκατάσταση βάσης επιθετικών ελικοπτέρων στην περιοχή. Μαχητικών μέσων που θα χρησιμοποιούνται για τους σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.  Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χρησιμοποιείται ήδη ως χώρο μεταφοράς στρατιωτικών ελικοπτέρων και αποσυναρμολόγησης τους. Πρόκειται για ελικόπτερα που έρχονται από βάσεις και επιχειρήσεις των ΗΠΑ τη ΒΑ Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πάιατ έσπευσε να δηλώσει την Τετάρτη: «Είμαστε ευγνώμονες για την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της διοίκησης του λιμένα και της πρεσβείας. Εξέφρασα την εκτίμησή μου στον πρόεδρο του λιμανιού, όπως επίσης και στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο λιμάνι, για την καταπληκτική υποστήριξη που είχαμε όταν φέραμε κάποια αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk από την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού, τον περασμένο χρόνο».  

— Την κατασκευή πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Πρόκειται για ένα έργο που εξυπηρετεί αμερικάνικες πολυεθνικές, οι οποίες θέλουν να μεταφέρουν, μέσω τάνκερ, υγροποιημένο φυσικό αέριο  από τις ΗΠΑ και το Κατάρ προκειμένου να το πουλούν στην αγορά της Ευρώπης και να σπάσουν το μονοπώλιο των Ρώσων. Το αέριο θα διοχετεύεται στον αγωγό IGB (που θα ενώνει Ελλάδα και Βουλγαρία) και στον υπό κατασκευή TAP. Για την κατασκευή πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, ήδη κινείται η αμερικάνικη εταιρεία «Cheniere» που συνεργάζεται με τη ναυτιλιακή εταιρεία «Gaslog Ltd», συμφερόντων του εφοπλιστή Λιβανού, αλλά και με την «Gastarde» του ομίλου Κοπελούζου.

— Τον ελέγχο του αγωγού TAP που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, που εκμεταλλεύονται και αμερικάνικες εταιρείες, με στόχο επίσης να ανταγωνιστούν τα Ρώσικα μονοπώλια στην κερδοφόρα αγορά. 

— Τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο του Ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Με δεδομένο τη ένταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, οι Αμερικάνοι επιδιώκουν να μετατρέψουν την Αλεξανδρούπολη σε προπύργιο ελέγχου των Στενών, αφού αποτελεί το πλησιέστερο λιμάνι στην περιοχή. Στρατιωτικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι στο άμεσο μέλλον, κομμάτι του αμερικάνικου στόλου μπορεί να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη, προκείμενου όποτε και αν χρειαστεί να φράξει ακόμα και την έξοδο των Ρώσων στη Μεσόγειο. Η δημιουργία βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, θα διευκολύνει την προώθηση δυνάμεων στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ θα αποτελεί και το βασικό σημείο που θα αναλάβει την στήριξη και ανεφοδιασμό της μεγαλύτερης βάσης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ. 

Στη βάση των παραπάνω η …επιθεώρηση του «κυβερνήτη» Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη δείχνει ότι η ακριτική πόλη, πολύ σύντομα θα μεταμορφωθεί σε κέντρο των αμερικάνικων στρατιωτικών και πολεμικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί άλλο «κομμάτι του παζλ» στη σταδιακή μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε ένα σταθερό «αεροπλανοφόρο» των ΗΠΑ στην περιοχή, προς τέρψη των αμερικάνικων επιδιώξεων, όπως μας τις περιέγραψε και ο κ. Πάιατ: «Αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα γιατί προφανώς θα προσφέρει και μία προστιθέμενη αξία σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της περιοχής»… 

Μόνο που ως γνωστό η αμερικάνικη «σταθερότητα», όπου επιβλήθηκε έφερε «φουρτούνες» στους λαούς. Αν δεν πιστεύεται εμάς, ρωτήστε τους Ουκρανούς που έλαβαν τις ίδιες διαβεβαιώσεις, από τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρας τους, κ. Πάιατ…

1 σχόλιο:

  1. Μια ζωή θα κάνεται λάθος ΠΟΛΙΤΙΚΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ!!!

    ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΘΟΙ!!!

    ΌΧΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Η 51η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΑ!!!

    ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ!!!

    ΕΜΕΙΣ (Ή ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ) ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ Α-Π-Ο-Ι-Κ-Ι-Α!!!

    ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΙΚΙΑ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΑΠΟ ΤΟ "1821" ΔΙΟΤΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΟΥΣ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙΚΕ!!! ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΈΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΗΝ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΓΙΑΔΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΚΕΔΙΛΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!!


    ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΣΑΣΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;;;

    ΓΙΑΤΙ ΛΕΤΕ ΜΟΝΟ ... "51η Πολιτεία" των ΗΠΑ;;; ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ!!!

    ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΠΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΌΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙΗΤΕ ΝΑ ΔΡΑΣΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΝΑ ΔΡΑΣΕΤΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΑ!!!

    ΣΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΦΟΒΙΖΕΙ Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!;

    ΓΙΑΥΤΟ ΛΕΤΕ: ... 51η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή