Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

«Ανανεώσεις»...


Φωτό αρχείου  
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Η ανανέωση της θητείας του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, όπως αποφασίστηκε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ επιφορτίζει την πρεσβεία της στην Αθήνα με μια σύνθετη αποστολή για το αμέσως επόμενο διάστημα, βασικές πτυχές της οποίας καταγράφονται στη λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Εκθεση» («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, κείμενο που αποδεσμεύτηκε πρόσφατα προς δημοσιοποίηση.

Βασικός στόχος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής ορίζεται «η αντιμετώπιση της κακοήθους ρωσικής και κινεζικής επιρροής». Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικάνικη πρεσβεία καλείται να στηρίξει το στόχο «να αναλάβει η Ελλάδα ηγετικό ρόλο στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και για ειρηνική επίλυση σε περιφερειακές διαφορές και συγκρούσεις».


Πέρα από το γεγονός ότι επιβεβαιώνει την αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα στη συμφωνία των Πρεσπών, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει επίσης ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μοντέλο διευθέτησης και άλλων ανοικτών ζητημάτων στη Δυτικοβαλκανική εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

Ενας επιπλέον στόχος που προβάλλεται είναι η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Σημειώνεται ότι: «Η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός της Ελλάδας» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) υποστηρίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας», προσφέροντας «επιπλέον τοποθεσίες εκτός του κόλπου της Σούδας, για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή».

Όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ βλέπει και άλλες ...προοπτικές για τη χώρα. Π.χ. ότι η πώληση στην Ελλάδα ελικοπτέρων «Kiowa Warrior», «θα επεκτείνει τις ελληνικές δυνατότητες και θα ανοίξει προοπτικές για να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ». Οι σταθμεύσεις στο Στεφανοβίκειο και οι προετοιμασίες για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, υπακούουν σ' αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό.

Η αμερικανική πρεσβεία αναλαμβάνει επίσης το έργο να «αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες για τις εταιρείες των ΗΠΑ που θα μειώσουν την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και θα αξιοποιήσουν την εμπειρία των ΗΠΑ στις ΑΠΕ». Πάνω σ' αυτόν το στόχο κουμπώνουν και οι φιλοδοξίες της ελληνικής αστικής τάξης, να αναβαθμίσει το ρόλο της με την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ σκοπεύει ακόμα να δουλέψει, για να μειωθεί ο λεγόμενος «αντιαμερικανισμός», αξιοποιώντας ΜΚΟ και ΜΜΕ: «Οι Έλληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική δέσμευση. Οι ελληνικές ΜΚΟ και τα ΜΜΕ να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την πατροναρισμένη από κρατικές οντότητες παραπληροφόρηση», σημειώνει. Κρίνοντας από τις μέχρι τώρα επιδόσεις της, είναι βέβαιο ότι η ...«αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά ακόμα να προσφέρει και σ' αυτόν τον τομέα.

Άλλωστε, με όλες αυτές τις υπηρεσίες που έχει ήδη παράσχει στους Αμερικανούς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για παραπέρα, έχει ανοίξει σε τέτοιον βαθμό την όρεξη στους Αμερικανούς, που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αρχίζουν να θυμίζουν παλιότερες σκοτεινές εποχές. Γίνεται, επομένως, ακόμα πιο καθαρό γιατί κάθε γνήσιος αριστερός και προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του ΚΚΕ στις μάχες που έρχονται μπροστά.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 18 Γενάρη 2019.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου