Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Σιγουριά


Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη με τη Ρωσία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς και η ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, είναι οι δυο βασικοί λόγοι που το τελευταίο διάστημα αναθερμαίνεται η συζήτηση για την εκ νέου διάδοση και διασπορά αυτών των όπλων. Σ' αυτά προστέθηκε την περασμένη βδομάδα η δήλωση του Ερντογάν ότι επιθυμεί η χώρα του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και πως η Δύση δεν μπορεί να του επιβάλει το αντίθετο. Φαίνεται όμως ότι η «σιγουριά» που αισθάνονται τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα από την παρουσία και το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, σε συνδυασμό με την ελληνική εμπλοκή στα βρώμικα σχέδιά τους, καθιστούν άνευ σημασίας τις απειλές της Τουρκίας, που συγκλίνουν όλες στην αναβάθμιση της θέσης της ως περιφερειακής δύναμης στην περιοχή. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι απόψεις που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες στον Τύπο, όπως ότι «η ιστορική εμπειρία λέει πως όσο περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους τα αυταρχικά καθεστώτα τόσο ανεβαίνει ο πήχης των εθνικών φιλοδοξιών τους», ή ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να θρέψει την κοινή γνώμη της χώρας του με μεγαλόπνοα σχέδια και αυτοκρατορικές αναβιώσεις». Τέτοιες απόψεις δεν καλλιεργούν μόνο εφησυχασμό στο λαό για τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά ξεπλένουν επίσης τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα σχέδια στα οποία συμμετέχει ως τα μπούνια η Ελλάδα, εκθέτοντας το λαό σε μεγάλο κίνδυνο.

Σάπια υλικά
 
Στον έναν κλάδο με υψηλή κερδοφορία, αυτόν των Τηλεπικοινωνιών, στα τηλεφωνικά κέντρα της απίστευτης εντατικοποίησης, η εργοδοσία μοιράζει ηρεμιστικά χάπια στους «στρεσαρισμένους» εργαζόμενους. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα τηλεφωνήτριας που είχε πάθει εγκεφαλικό, αλλά δίχως διάγνωση της χορηγήθηκε ηρεμιστικό στο χώρο δουλειάς, με αποτέλεσμα σήμερα να δίνει μάχη για τη ζωή της. Σε άλλη μεγάλη πολυεθνική του ίδιου κλάδου, η εργοδοσία σχεδιάζει 60 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα, στον κερδοφόρο κλάδο του Φαρμάκου απολύθηκαν 50 εργαζόμενοι σε ένα βράδυ και στα Τρόφιμα, σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, απολύθηκε εργαζόμενος επειδή ζήτησε να πληρώνεται τις υπερωρίες και τα νυχτερινά. Ολα τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο δείγμα τού τι επικρατεί στους χώρους δουλειάς και μάλιστα σε κλάδους που χαρακτηρίζονται «πιλότοι» στην ανάπτυξη. Η ειρωνεία είναι ότι τα περιστατικά αυτά συνέβησαν ή κορυφώθηκαν τον τελευταίο μήνα, παράλληλα με τη συζήτηση για τον «αναπτυξιακό» νόμο της ΝΔ με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», η οποία έδωσε αφορμή σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να ...ανανεώσουν τους όρκους πίστης στην πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που υποτίθεται ότι θα φέρει ευημερία στους εργαζόμενους και το λαό! Τα παραδείγματα όμως που αναφέραμε δείχνουν ποια είναι τα υλικά αυτής της ανάπτυξης: Δουλειά χωρίς ανάσα, ένταση της εκμετάλλευσης, εργοδοτικό ξεσάλωμα κι από πάνω παχυλές επιδοτήσεις στους καπιταλιστές. Γι' αυτό, όπως ξεστόμισαν οι υπουργοί τα παχιά τους λόγια για τη «νέα Ελλάδα», έτσι πρέπει κάθε τους λέξη να πάει στο καλάθι των αχρήστων από την εργατική τάξη και να γίνει ένας επιπλέον λόγος για πιο αποφασιστική οργάνωση του αγώνα.

Χαϊδεύουν αυτιά
 
Με αφορμή την ψήφο των αποδήμων, πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι κυβερνητικές φωνές, που προσπαθούν από την πίσω πόρτα να επαναφέρουν το ζήτημα της ανεξέλεγκτης αναγνώρισης του δικαιώματος της ψήφου σε όλους τους Ελληνες του εξωτερικού, με μοναδικό κριτήριο το «δίκαιο του αίματος», «χαϊδεύοντας» παράλληλα τα αυτιά ενός «εν δυνάμει» εκλογικού ακροατηρίου στο εξωτερικό. Ενδεικτική και όχι μοναδική περίπτωση αποτελεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Αν. Διαματάρης, ο οποίος έλεγε τις προάλλες στο ελληνικό πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS ότι «ο Ελληνας δεν σταματάει να είναι Ελληνας, μετά από 35 ή 40 ή 10 ή 20 χρόνια» και ότι το όριο των 35 ετών απουσίας από την Ελλάδα «έγινε δεκτό προς το παρόν για να προχωρήσει η συζήτηση». Χαρακτήρισε επίσης «σοβαρό λάθος, αν όχι και ντροπή» αυτό το όριο και εξέφρασε την ελπίδα «μέχρι που να φτάσουμε στο τέλος αυτού του διαλόγου, να καταλάβουν και τα κόμματα που προωθούν τέτοιες παράλογες διατάξεις ότι ο Ελληνας είναι Ελληνας για όλη του τη ζωή». Θυμίζουμε ότι παρόμοιες απόψεις εξέφρασε το ΜέΡΑ25, σιγοντάροντας την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το δικαίωμα ψήφου σε όλους ανεξαιρέτως τους απόδημους με ελληνική ιθαγένεια, «ξεχειλώνοντας» μέχρι εκεί που δεν πάει και αλλοιώνοντας το εκλογικό σώμα. Αν κρίνουμε μάλιστα από τις δηλώσεις υπουργών της ΝΔ και άλλων στελεχών της, ο στόχος αυτός κάθε άλλο παρά εγκαταλείπεται...

Ιστορία
 
Σε μια ομιλία γεμάτη από ιστορικές αυθαιρεσίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα 2.500 χρόνια από τους Περσικούς Πολέμους, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «οι αντιστίξεις εκείνης της περιόδου ηχούν διδακτικά στο παρόν, καθώς επισημαίνουν τη σημασία της ειρήνης στην ανέκαθεν φουρτουνιασμένη Ανατολική Μεσόγειο» και προσδίδουν, όπως υποστήριξε, «νέο νόημα στον ρόλο της σημερινής Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή», εννοώντας προφανώς την αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στις «σύγχρονες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μίλησε για «κύματα προσφύγων και μεταναστών» που «πολιορκούν τώρα τις χώρες», λες και η προσφυγιά είναι κάτι σαν τα καιρικά φαινόμενα και όχι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και σχεδιασμών, στους οποίους συμμετέχει ολοένα και πιο εκτεταμένα η χώρα μας. Μετά από αυτό το ...διδακτικό μάθημα Ιστορίας που παρέδωσε ο πρωθυπουργός, δεν είναι απίθανο στην επέτειο της μάχης του Γρανικού να ακούσουμε πως οι 21 αποστολές του ΝΑΤΟ, στις οποίες συμμετέχει η χώρα σε όλα μήκη και πλάτη της υφηλίου, αποτελούν ιστορική συνέχεια ...των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.





Ριζοσπάστης   Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου