Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ Προετοιμάζουν μαχητικά την απεργία στις 26 Νοέμβρη Facebook logo

 

Με κεντρικό σύνθημα «Απαντάμε με απεργία στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα του λαού», Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, έχοντας πάρει αποφάσεις για απεργία στις 26 Νοέμβρη, καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να «παγώσουν» τη συγκεκριμένη μέρα τούς χώρους δουλειάς και να θέσουν στο επίκεντρο τις επείγουσες διεκδικήσεις τους για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνει η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, από την Υγεία μέχρι τα Εργασιακά και από τις αστικές συγκοινωνίες μέχρι τη συνδικαλιστική δράση, ο αγώνας δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα, δεν μπορεί να περιμένει την «επόμενη μέρα». Η οργάνωση, η πάλη, η διεκδίκηση, η απεργία είναι η μόνη «ασπίδα» προστασίας που έχει ο λαός για να υπερασπιστεί τη ζωή του.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις με τις οποίες τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή που επιστράτευσε η κυβέρνηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό με επόμενο σταθμό την απεργία.

Τώρα είναι η ώρα αγώνα: Για άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μπροστά στην αντίστροφη μέτρηση που λιγοστεύει καθημερινά μέχρι εξάντλησης τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Για μέτρα προστασίας ώστε να σταματήσουν οι χώροι δουλειάς να αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού. Για ικανοποίηση των αιτημάτων για πύκνωση των δρομολογίων, συχνή και ασφαλή δημόσια συγκοινωνία.

Τώρα είναι η ώρα να δοθεί απεργιακή απάντηση στην κυβέρνηση, που γυρίζει την πλάτη στα επείγοντα αιτήματα των σωματείων και την ίδια στιγμή τρέχει να φέρει για συζήτηση και ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα με τις «μεταρρυθμίσεις» που αξιώνει το κεφάλαιο για 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση και στην απεργία, εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες και στις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων.

Τα σωματεία που οργανώνουν την απεργιακή μάχη απαιτούν να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Αγωνίζονται για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που με τον πρόσφατο Πτωχευτικό Κώδικα μπαίνει στο στόχαστρο κράτους και κορακιών. Επίσης, για «κούρεμα» χρεών των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και νερού λόγω χρεών σε κανένα λαϊκό σπίτι.

Εξάλλου τα σωματεία αξιοποιούν κάθε μέσο που διαθέτουν για να καλέσουν τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να απαντήσουν στις 26 Νοέμβρη με απεργιακό «lockdown» στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με συνεχή προσπάθεια για επικοινωνία με όσους δουλεύουν από το σπίτι, με διαδικτυακές συζητήσεις και εκδηλώσεις, με βίντεο, αφίσες και ανακοινώσεις, στέλνουν πλατιά το μήνυμα προετοιμασίας της απεργίας.

Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

24ωρη απεργία έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Άρτας, Αγρινίου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Σάμου, Φωκίδας, Νάουσας, Θεσπρωτίας, Αμαλιάδας, Λιβαδειάς και η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) και Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΠΟΘΑ).

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν στις 26 Νοέμβρη οι ναυτεργάτες. Αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, απεργία αποφάσισαν το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικός) και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (γραμμές 2 και 3).

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία την ίδια μέρα έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης - τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν ακόμα η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών».

«Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό  - τουρισμό απεργούμε στις 26 Νοέμβρη», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και Επιχειρησιακά Σωματεία. (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Αγωνιστικό «παρών» από αυτοαπασχολούμενους και βιοπαλαιστές αγρότες

Τη φωνή και τις διεκδικήσεις τους ενώνουν με τους εργαζόμενους Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων. «Δίνουμε απάντηση στον κυβερνητικό εμπαιγμό. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για προστασία της υγείας, για αξιοπρεπές εισόδημα! Στην απεργία των εργαζομένων στις 26/11, ενώνουμε τη φωνή μας με τον υπόλοιπο λαό!», σημειώνουν οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Kάλεσμα αγώνα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, σε συμπόρευση με τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που προετοιμάζουν την απεργία στις 26 Νοέμβρη, απευθύνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

«Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας δεν παίρνει αναβολή», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενώ οι πρώτες αποφάσεις για συμμετοχή την απεργία έχουν ήδη ληφθεί από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ΣΕΤ του ΠΑΔΑ και τον ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ. Επίσης από τον Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) 

Διαδικτυακές συσκέψεις από σωματεία

Εξάλλου, μπροστά στην απεργία, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Φοιτητών ΣΕΦΑΑ και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής προχωρούν σε συσκέψεις την Τρίτη 24/11.

Οι αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία συνεχίζονται. Τα τελευταία καλέσματα είναι από το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Ν. Ζακύνθου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων, το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας - Φούρνων και την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας - Φούρνων (μέλος της ΟΓΕ), τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες Νομού Εύβοιας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Χανίων (μέλος της ΟΓΕ), το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επίσης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων, το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΦΙΕΘ - ΒΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου