Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Εδώ ο κόσμος καίγεται και η κυβέρνηση λέει... «κάνουμε το καλύτερο»

 

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ


Την ώρα που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο έλεος της καταστροφής, συνέπεια της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων με την παντελή ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί.

Απέναντι σε αυτά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε και χτες το βράδυ ότι το σχέδιό τους είναι ή το «Τρέξτε να σωθείτε» όταν η φωτιά έχει φτάσει δίπλα στα σπίτια ή το «Μένουμε σπίτι» για όλους τους υπόλοιπους, προκειμένου να μη δημιουργήσουν συνθήκες που μπορεί να ευνοήσουν την πυρκαγιά... Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, πρόκειται για παραλλαγή της άθλιας λογικής της «ατομικής ευθύνης» σε μια προσπάθεια να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης.

Μπροστά σε αυτήν την αθλιότητα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος χτες το πρωί έναν από τους τόπους του εγκλήματος, την Ηλεία, αναλώθηκε σε ανέξοδες διαβεβαιώσεις ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατό». Στο ίδιο μοτίβο, και μπροστά στις διαμαρτυρίες για απουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης την κρίσιμη στιγμή από μια σειρά πύρινων μετώπων, υποστήριξε ότι «είναι αδύνατον τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας», σπεύδοντας να επισημάνει ότι «η κατανομή γίνεται με αξιολογικά κριτήρια». Αργότερα, το απόγευμα, μετέβη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπου δεν παρέλειψε να επισκεφτεί τα βασιλικά κτήματα.


Eurokinissi

Το βράδυ προσπάθησε ξανά να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης, αν και στην ουσία το τηλεοπτικό του διάγγελμα ήταν ομολογία των τεράστιων ευθυνών της διαχρονικής εμπρηστικής πολιτικής, ενώ παράλληλα προετοίμασε για τη συνέχεια της καταστροφής. Συγκεκριμένα, μίλησε για «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση» «μετά από 10 μέρες καύσωνα», οχυρώθηκε δηλαδή πίσω από τη γνωστή δικαιολογία, όταν ήταν γνωστό εδώ και βδομάδες από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς τι συνθήκες θα επικρατούσαν.

Ακόμα, προανήγγειλε νέες καταστροφές, λέγοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης «είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη». Πρόσθεσε δε ότι σήμερα «περιμένουμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας», επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός βρίσκεται στο έλεος των πυρκαγιών. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη βραδινή ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «έριξαν» και την ατάκα ότι σήμερα Παρασκευή θα έχουμε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές στο Μάτι το 2018!

Δεν παρέλειψε εξάλλου να δώσει ξανά υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα για επανορθώσεις και στήριξη, όταν υπάρχει συσσωρευμένη πείρα από καταστροφές όπως ο «Ιανός» και άλλες, την προηγούμενη καταστροφή στην Εύβοια, με τις πληγές του λαού ακόμα χαίνουσες μήνες μετά.

Ανεκδιήγητος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος χτες το πρωί, την ώρα που ο κόσμος καιγόταν, δήλωνε στην Ηλεία ότι «τα καταφέραμε όλοι μαζί, σας αξίζουν συγχαρητήρια εσάς εδώ τους ντόπιους πολίτες», όπως και ότι η φωτά έχει αντιμετωπιστεί «σε μεγάλο βαθμό»!

Επίσης, το βράδυ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, δίνοντας την επιχειρησιακή εικόνα - σε πλήρη αποτύπωση ξανά της αποτυχίας τους να ελέγξουν την κατάσταση και να προστατεύσουν τη λαϊκή περιουσία και τον φυσικό πλούτο της χώρας - είπε ότι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 99 νέες πυρκαγιές, 145 συνολικά με αυτές και από προχτές, με 57 να παραμένουν ενεργές χτες το βράδυ, γεγονός που τους οδήγησε να ανακαλέσουν άδειες του προσωπικού, σε άλλο ένα δείγμα της γύμνιας από αναγκαίο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Δεν μπόρεσε εξάλλου να δώσει μια πειστική εξήγηση για το πώς αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη και εμφανίστηκαν εκεί και νέες εστίες, ενώ εκδηλώθηκε και στα βασιλικά κτήματα και επεκτάθηκε ανεξέλεγκτη, σε μια περιοχή που υποτίθεται ότι είχαν ελέγξει, μια ανάσα από την Αθήνα.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου