Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Συνεδριάζει με βαριά ατζέντα και το στόχαστρο στη Ρωσία

 


Με βαριά ατζέντα και το στόχαστρο στη Ρωσία, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στη Ρίγα της Λετονίας.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις σχέσεις με τη Ρωσία, τον «έλεγχο των εξοπλισμών», το «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ, το Αφγανιστάν, το Σαχέλ, τα Δυτικά Βαλκάνια και την κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας, ενώ θα υπάρξουν ξεχωριστές συνεδριάσεις με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Γεωργίας, καθώς και της Φινλανδίας, της Σουηδίας και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

Δίνοντας το στίγμα των όσων θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωνε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών «θα ασχοληθούν με πιεστικά ζητήματα ασφάλειας», ξεχωρίζοντας τη «συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση δυνάμεων της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία» και κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «για δεύτερη φορά φέτος συγκεντρώνει μεγάλες και ασυνήθιστες δυνάμεις στην περιοχή» με «βαριές δυνατότητες», όπως τανκς, πυροβολικό, τεθωρακισμένες μονάδες, drones, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ετοιμοπόλεμες μονάδες.

Την ώρα μάλιστα που με βασικό κόμβο «διεκπεραίωσης» την Αλεξανδρούπολη το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά», ο Στόλτενμπεργκ μιλούσε για «απρόκλητη και ανεξήγητη στρατιωτική συσσώρευση» που ανεβάζει τις εντάσεις και διακινδυνεύει «λάθος υπολογισμούς», και απαιτούσε από τη Ρωσία «μείωση των εντάσεων και αποκλιμάκωση».

Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν «την κατάσταση στην περιοχή με τη Γεωργία και την Ουκρανία, στενούς και πολύτιμους συνεργάτες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη», όπως και την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μιλώντας για «κυνική εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων από το καθεστώς Λουκασένκο για να ασκήσει πίεση στους συμμάχους μας, την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία».

Ενώ, δίνοντας το στίγμα της συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, αφού τόνισε πως «η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ» σημείωσε ότι «έχει διανύσει πολύ δρόμο από τις συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990. Πρόσφατα όμως είδαμε την ένταση να αυξάνεται. Στο Κοσσυφοπέδιο, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με διπλωμάτες της ΕΕ για να αμβλύνουν τις εντάσεις στα σύνορα και να εφαρμόσουν την πρόσφατη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινα. Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη υποστηρίζουμε σθεναρά τις ενοποιημένες κρατικές δομές και τις πολυεθνικές Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Μας ανησυχεί όμως η εμπρηστική ρητορική που προέρχεται από τη Σερβική Δημοκρατία (σ.σ. σερβική οντότητα στη Βοσνία, απ' όπου μεταξύ άλλων περνάνε και ρωσικά σχέδια αγωγού φυσικού αερίου)». Και τόνισε πως «έτσι θα συζητήσουμε τον συνεχιζόμενο ρόλο του ΝΑΤΟ στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, την ώρα που «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εξοπλίζονται μέχρι τα δόντια, ο Στόλτενμπεργκ σημείωνε ότι «το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στον έλεγχο των εξοπλισμών» ...των άλλων ιμπεριαλιστών, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «συνεχίζει να αναπτύσσει και να αναπτύσσει νέα οπλικά συστήματα. Μόλις την περασμένη βδομάδα πραγματοποίησε μια απερίσκεπτη δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», και την Κίνα ότι «επεκτείνει επίσης γρήγορα το συμβατικό και πυρηνικό της οπλοστάσιο. Δεν παρέχει διαφάνεια σχετικά με τις δυνατότητές του. Και δεν δείχνει ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τον έλεγχο των όπλων».

Σε ό,τι αφορά τη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, που αφορά τη στρατηγική της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία, ο γγ του ΝΑΤΟ, χωρίς να κρύβει λόγια, τόνισε πως αυτή «θα οδηγήσει στη συνεχή προσαρμογή μας σε έναν πιο ανταγωνιστικό κόσμο», σημειώνοντας ότι «πρέπει να λάβει υπόψη τις νέες πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας και μιας πιο δυναμικής Κίνας, των αναδυόμενων και αποδιοργανωτικών τεχνολογιών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».

«Στο κέντρο» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Με φόντο τα σχέδια αυτά, το «παρών» σε κάθε ΝΑΤΟική βρωμοδουλειά ετοιμάζεται για μία ακόμα φορά να δηλώσει η κυβέρνηση.

Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της πολιτικής της εμπλοκής, που στηρίζουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, σε άρθρο του στο «Euro2day» και στους «NY Times» ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σημείωσε: «Το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται, και μάλιστα ραγδαία. Από τη μια πλευρά, οι συσχετισμοί αλλάζουν. Οι ΗΠΑ δίνουν όλο και μεγαλύτερο βάρος στον Ινδο-Ειρηνικό, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον τους εκτός Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητεί τρόπους ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της. Νέοι παγκόσμιοι "παίκτες", όπως η Κίνα και η Ινδία, κάνουν την εμφάνισή τους στη Μεσόγειο. Οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές στη Μέση Ανατολή εξαφανίζονται, ιδιαίτερα μετά τις συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. Από την άλλη πλευρά, τόσο η χώρα μας όσο και το σύνολο των χωρών της περιοχής μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκλήσεις από μια αναθεωρητική Τουρκία».

Και με φόντο αυτά, διαβεβαίωσε πως ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός μπορεί να «ακουμπήσει» στην Ελλάδα, αφού «η πολιτική της Ελλάδας προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα (...) Η χώρα μας αποκτά λόγο και ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Παρέπεμψε δε, για του λόγου το αληθές, στην οριοθέτηση των ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, με το ανάλογο «τσεκούρωμα» στα κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς και στις στρατιωτικές συμφωνίες «τόσο με παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, όσο και με νέους εταίρους, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο περιέχει και αμυντική διάσταση». Οι συμφωνίες αυτές «ενδυναμώνουν την ευρωπαϊκή άμυνα και τον διατλαντικό δεσμό», πρόσθεσε.

Και τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στη βάση «πέντε εξίσου σημαντικών ομόκεντρων κύκλων», με «κέντρο» τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς: Τη συμβολή στα σχέδια για παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αλλά και τη συμβολή σε μέτωπα όπως η Ουκρανία, η Γεωργία κ.ο.κ., τα ΝΑΤΟικά σχέδια και οι σχετικές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή, η «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτ. Βαλκανίων και βέβαια η επένδυση «στην ειδική, πλέον, σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχέση η οποία, μετά και την πρόσφατη Συμφωνία, έχει περάσει σε μια νέα, μοναδική εποχή αρμονίας και στρατηγικού διαλόγου».

Ριζοσπάστης 

1 σχόλιο:

  1. ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!!!

    ΈΞΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

    ΈΞΩ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΣΑΤΑΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!!!;

    ..... εκτός και εάν ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΕ ... ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ!!!


    ΕΓΩ ΕΑΝ ΕΙΜΟΥΝ ΡΩΣΟΣ (ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝ) ΚΑΙ ΕΡΧΩΤΑΝ Η "ΩΡΑ" ΘΑ ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΜΠΟΛΙΚΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΒΟΘΡΟΑΠΟΙΚΙΑ "ΕΛΛΑΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΖΑΜΠΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

    Αλλά ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΩΣΟΣ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝ ΛΕΓΩ: ΕΓΩ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 72 ΩΡΕΣ ΘΑ ΕΙΧΑ ΞΗΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΑ ΣΑΤΑΝΙΚΑ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ!!!!

    ΈΞΩ ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΑΝΙΚΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΝΙΚΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ!!!

    ΈΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΙΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή