Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Χαράτσι για την εμπέδωση της «ατομικής ευθύνης» και τη συγκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής

 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα θα επιβάλλεται σε όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν εμβολιάζονται

 

Τη θέσπιση πλέον της ...«ατομικής ευθύνης» και με την επιβολή χαρατσιού 100 ευρώ τον μήνα για όποιον, άνω των 60 ετών, δεν έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολιασμού, μέχρι τις 16 Γενάρη 2022, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Ετσι, μετά τους «νέους» που διαδίδουν τον ιό, όπως έλεγε πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση, φορτώνοντάς τους τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, μετά τους χιλιάδες υγειονομικούς που έθεσε σε αναστολή με πρόσχημα τον εμβολιασμό και μετά τις «διαδηλώσεις που σπέρνουν θάνατο», όπως έλεγε πέρυσι τον Νοέμβρη, σειρά τώρα στη στοχοποίηση παίρνουν όσοι είναι άνω των 60 και δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Σε αυτούς καταλόγισε ο Κυρ. Μητσοτάκης την κατάρρευση των νοσοκομείων και των ανύπαρκτων ΜΕΘ, που η κυβέρνησή του φρόντισε να κρατήσει στον «πάτο», μαζί βέβαια με τα κλειστά νοσοκομεία από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας, αφού ακόμα και σήμερα αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα ώστε να πάψουν να χρονίζουν περιστατικά που αποκλείονται από το σύστημα μιας νόσου.

Ενώ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χαρατσώνει όσους με δική της ευθύνη ακόμα διστάζουν να εμβολιαστούν αφού το εμβολιαστικό της «πρόγραμμα» υπονομεύει τον άμεσο και γενικευμένο εμβολιασμό του πληθυσμού, εξακολουθεί να συντηρεί όλες τις αιτίες της υπερμετάδοσης. Τα πάνω από 7.000 κρούσματα που καταγράφονται πια καθημερινά δεν είναι αποτέλεσμα της απουσίας του χαρατσιού που επέβαλε χτες, αλλά της ασφυκτικής κατάστασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, εκεί που συνωστίζονται όλοι μαζί εμβολιασμένοι κι ανεμβολίαστοι, αφού αυτό επιτάσσει η «εξοικονόμηση πόρων» για κράτος και επιχειρηματικούς ομίλους.

Και ενώ τα νέα μέτρα ποινικοποιούν τους ανεμβολίαστους, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο ενίσχυσης του καθολικού εμβολιασμού, όπως ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για όλους, η φαρμακοεπαγρύπνηση, η ουσιαστική προσωποποιημένη ενημέρωση, τα τακτικά δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους και μη. Και ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ...πρόβλημα με όσους έχουν να πληρώνουν 100 ευρώ τον μήνα ως «αντίτιμο υγείας», όπως είπε χτες ο πρωθυπουργός, για να μένουν ανεμβολίαστοι.

Η πρόκληση μάλιστα απογειώθηκε όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το χαράτσι των 100 ευρώ τον μήνα θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ (μέσω εφορίας δηλαδή) «και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία»! Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια να εμπεδώνεται η λογική της ατομικής ανταπόδοσης για την Υγεία, μια ακόμα εκδοχή τού να πληρώνουν π.χ. οι ανεμβολίαστοι για τις ΜΕΘ, όπως έλεγαν διάφοροι λαγοί της κυβέρνησης πριν από μερικές μέρες. Κι αυτό όταν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 572 εκατομμύρια ευρώ το 2021 (σε σχέση με το 2020), μεσούσης της πανδημίας, ενώ για το 2022 προβλέπεται νέα μείωση κατά 250 εκατομμύρια σε σχέση με τις δαπάνες του 2021.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: Ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών καθίσταται υποχρεωτικός με περιθώριο για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να κλείσει τα ραντεβού της για την πρώτη δόση να είναι η 16η Γενάρη. Οσοι δεν εμβολιάζονται θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως από τις 6 έως τις 12 Δεκέμβρη θα μοιραστεί από ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και την περίοδο από 3 έως 7 Γενάρη, κι εκεί εξαντλείται η όποια επιδημιολογική επιτήρηση.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου