Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ» Πλήρη κάλυψη στην εργοδοτική αυθαιρεσία από τον υφυπουργό Εργασίας (VIDEO)


Να ακυρωθούν οι απολύσεις και να πάψουν οι διώξεις ζήτησε το ΚΚΕ

 

 
 

Πλήρη κάλυψη στην ασυδοσία και το όργιο τρομοκρατίας της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα «Πετρέλαια Καβάλας», παρείχε από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ και του Λεωνίδα Στολτίδη που συζητήθηκε στη Βουλή, ζητώντας να ακυρωθούν οι απολύσεις, να πάψουν οι μηνύσεις και οι πειθαρχικές διώξεις των εργαζομένων, να σταματήσει κάθε μορφή τρομοκράτησης και κρατικής καταστολής και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Λ. Στολτίδης ανέφερε πως η εταιρεία «ENERGEAN OIL & GAS - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ» που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, με πρόσχημα τις «δυσμενείς οικονομικές συνθήκες», προχωρά στην υλοποίηση «προγράμματος αναδιάρθρωσης» με στόχο τη μείωση του επονομαζόμενου «εργασιακού κόστους», επιδιώκοντας να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα όποια εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Υπενθύμισε πως η εταιρεία που ανακοίνωσε απολύσεις εργαζομένων, πρόσφατα, δανειοδοτήθηκε, με έγκριση της βουλής μάλιστα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 90% επί δανείου ποσού 90,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει συνάψει η εν λόγω εταιρεία με εμπορική τράπεζα, καθώς και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος, κατόπιν συμφωνίας με την ΕΕ.

Παρά την δανειοδότησή της, η εταιρεία κλιμάκωσε την επίθεσή της και επέβαλλε πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων το Δεκέμβρη, απολύοντας δύο εργαζόμενους, επιστρατεύοντας μηνύσεις, πειθαρχικές διώξεις, εκβιασμούς.

Επιστράτευσε ακόμα και τα ΜΑΤ – αρχικά στις 9/12/2021 οπότε και απετράπη η επέμβασή τους και τελικά στις 21/12/2021 που γίναμε μάρτυρες της πρωτοφανούς εφόδου ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών δυνάμεων σε χερσαίες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, επέμβαση που έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και την ασφάλεια της περιοχής.

Με τη νέα χρονιά, κατήγγειλε, η εταιρεία συνέχισε να στέλνει "προσωπικές" εκβιαστικές επιστολές με τις οποίες καλεί τους εργαζόμενους να αποκοπούν από το σωματείο τους, να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις τους, ενώ στις 11/1/2022 προχώρησε σε ακόμα 24 απολύσεις μεταξύ των οποίων το σύνολο του ΔΣ του σωματείου, αξιοποιώντας το νόμο Χατζηδάκη που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες εργοδοτικής ασυδοσίας και αυταρχισμού με κυβερνητική στήριξη.

Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια Καβάλας» με την προκλητική, άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες απόλυση ενός ολόκληρου συνδικαλιστικού οργάνου, είναι ευθεία βολή ενάντια στους αγώνες της εργατικής τάξης και το κατακτημένο με αίμα δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, επισήμανε. 

Πλήρη κάλυψη στην εργοδοσία, παρέχει η κυβέρνηση

Πλήρη κάλυψη στην εργοδοσία και την εταιρεία, παραχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου. 

Προκλητικά ισχυρίστηκε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προστατεύει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ υπεραμύνθηκε του νόμου εκτρώματος Χατζηδάκη, που μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε ανώνυμη εταιρεία.

Μάλιστα, για να κρύψει τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης που με τη νομοθεσία της, δίνει "αέρα" στην ασυδοσία των εργοδοτών, δήλωσε ότι το υπουργείο δεν κάνει προσλήψεις και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και παρέπεμψε στη νομική διαδικασία που ισχύει. 

Αυτή η νομική διαδικασία, με βάση τον ισχύον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, ανταπάντησε ο κομμουνιστής βουλευτής, δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να μην επαναπροσλάβει τους απολυμένους, ακόμη κι αν δικαιωθούν από τα δικαστήρια. «Εμείς σας ρωτήσαμε τί θα κάνετε ως κυβέρνηση για να ακυρωθούν, όχι για να επικυρωθούν οι απολύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Στολτίδης στη δευτερολογία του, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που στηρίζει την εργοδοτική ασυδοσία σε βάρος των εργαζομένων, με πρόσχημα την οικονομική δυσπραγία ενώ έχει τεράστια κερδοφορία και πρόσφατα δανειοδοτήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού.

Επισήμανε ακόμα ότι ο αγώνας των εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, αφορά την ευρύτερη περιοχή, η οποία παρότι είναι "γεμάτη" από ενεργειακές πηγές, είναι αυτή με τα μεγαλύτερα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα. Το γεγονός είναι ενδεικτικό των συνεπειών της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας αλλά και της εξυπηρέτησης εκ μέρους των κυβερνήσεων, των συμφερόντων μιας χούφτας πλουτοκρατών που λυμαίνονται τον φυσικό πλούτο για την αύξηση των κερδών τους, σε βάρος των εργαζομένων αλλά και συνολικά της περιοχής. 

«Για τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματιών η κυβέρνηση είναι αδίστακτη σε βάρος των εργαζομένων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Στολτίδης προσθέτοντας «αφού τσακίσατε την υγεία του λαού με την πανδημία, τα εισοδήματά του με το κύμα ακρίβειας, τώρα στέλνετε ΜΑΤ και διώκονται δικαστικά, για να φοβηθούν και να μην αγωνίζονται ενάντια στην εξαθλίωση τους». Καταλήγοντας, τόνισε πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί γιατί είναι δίκαιος ενώ ήδη απολαμβάνει τη στήριξη 30 και πλέον, φορέων και σωματείων της ευρύτερης περιοχής.  

902gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου