Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Πάνω από 10,5 εκατ. παιδιά έχουν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς

 

Σε Ασία και Αφρική, όπου οι εμβολιασμοί ήταν ανεπαρκείς, υπάρχουν τα περισσότερα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στην πανδημία

Copyright 2020 The Associated

Σε Ασία και Αφρική, όπου οι εμβολιασμοί ήταν ανεπαρκείς, υπάρχουν τα περισσότερα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στην πανδημία
Πάνω από 10,5 εκατ. παιδιά έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους, ή το άτομο που τα φρόντιζε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει την ανάγκη για ένα ισχυρό δημόσιο δίκτυο υγειονομικών και κοινωνικών δομών, ολόπλευρης προστασίας των παιδιών, αλλά και ενίσχυσης των σχολείων.

Οι συνέπειες για τα παιδιά μπορεί να είναι «καταστροφικές», όπως παραμονή σε ίδρυμα, κακοποίηση, τραύμα, προβλήματα ψυχικής υγείας, εφηβική εγκυμοσύνη, ελλιπής εκπαίδευση, χρόνιες και μολυσματικές ασθένειες, αναφέρει σχετική επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Pediatrics», τα 10,5 εκατ. παιδιά που βίωσαν την απώλεια του ενός ή και των δύο γονιών τους βρίσκονται: 4,2 εκατ. στη Νοτιοανατολική Ασία, 2,5 εκατ. στην Αφρική, 1,5 εκατ. στην Αμερική, 1,5 εκατ. στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και 500.000 στην Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, που ομαδοποιούνται με άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, περίπου 250.000 παιδιά έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Η Νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική υπέστησαν το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών, με 1 στα 50 παιδιά να επηρεάζεται. Αντίστοιχα, η αναλογία στην Αμερική είναι 1 στα 150 παιδιά.

Ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων γονιών και ατόμων που φροντίζουν ένα παιδί είναι η Βολιβία, το Περού, η Ναμίμπια, η Αίγυπτος, η Βουλγαρία, η Νότια Αφρική, ο Ισημερινός, το Εσουατίνι, η Μποτσουάνα και η Γουιάνα.

Πριν την πανδημία υπολογίζεται ότι υπήρχαν 140 εκατ. ορφανά παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας, δηλαδή στις πιο «φτωχές περιοχές» του κόσμου, ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν, σύμφωνα με την ανάλυση, που αναφέρεται σε θανάτους από τον Γενάρη του 2020 έως τον Μάη του 2022.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα σημείωσαν ότι «ενώ επενδύονται δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόληψη των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID-19 (σ.σ. για εμβόλια, μάσκες κ.λπ.), γίνονται ελάχιστα για τη φροντίδα των παιδιών που μένουν πίσω».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου