Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον στρατό ως απεργοσπαστικό μηχανισμό

 

 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εκπονεί σχέδιο που προβλέπει τη χρησιμοποίηση του στρατού ως απεργοσπαστικού μηχανισμού, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος των Συντηρητικών και υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου, Ναντίμ Ζαχάουι, την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται από το μαζικότερο απεργιακό κύμα των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τον Ζαχάουι. το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι περίπου 2.000 στρατιώτες θα είναι σε ετοιμότητα για να οδηγούν ασθενοφόρα ή να εκτελούν χρέη τελωνειακών σε συνοριακές υπηρεσίες, καθώς προκλητικά υποστήριξε πως «είναι απαράδεκτο να διαταραχθούν οι ζωές των πολιτών μέσα στις γιορτές από απεργίες εργαζομένων»!

Μάλιστα, ο Ζαχάουι επέρριψε στον Πούτιν και «στον πόλεμό του στην Ουκρανία» την ευθύνη για την αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών στη Βρετανία, κατηγορώντας εμμέσως τους απεργούς ως συνεργούς του Ρώσου προέδρου, ζητώντας από τα συνδικάτα να εγκαταλείψουν τα αιτήματά τους και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Πούτιν ότι δεν μπορεί «να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο».

Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνδικάτων. Το σωματείο των νοσηλευτών τόνισε ότι «η χρήση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ως δικαιολογία για την ουσιαστική περικοπή των μισθών για τους νοσηλευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα νέο χαμηλό για αυτήν την κυβέρνηση», ενώ η γραμματέας του συνδικάτου είπε ότι «ο ισχυρισμός του Ναχίμ Ζαχάουι ότι οι Βρετανοί νοσοκόμοι, οδηγοί ασθενοφόρων και δάσκαλοι είναι σύμμαχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι τόσο γελοίος όσο και επαίσχυντος».

Το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει φέτος το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα των τελευταίων 40 ετών, καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγούμενου αύξηση του κόστους ζωής, την ώρα που η οικονομία της χώρας διολισθαίνει σε ύφεση.

Το προσωπικό των ασθενοφόρων και οι νοσηλευτές στο NHS πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργία αυτόν τον μήνα, ενώ σε απεργία προσανατολίζονται και οι γιατροί.

Το RMT, το μεγαλύτερο συνδικάτο μεταφορών της Βρετανίας, ανακοίνωσε τον Νοέμβρη ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις 48ωρες απεργίες τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη, ενώ το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Επικοινωνία (CWU), το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζομένους στα ταχυδρομεία, ανακοίνωσε απεργίες στις 9, 11, 14, 15, 23 και 24 Δεκέμβρη.

(Πηγή: BBC, «Independent», «Guardian»)

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου