Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

«Πράσινο» πογκρόμ

 

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ καμώνονται πως «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το «πράσινο» καπέλο στις τιμές του ρεύματος, την ώρα που ο ένας κάνει πως ξέχασε ότι εκείνος τη νομοθέτησε και ο άλλος παριστάνει ότι την εξαλείφει... βαφτίζοντάς την αλλιώς, μια απόφαση που πέρασε «στα ψιλά» είναι αποκαλυπτική για το τι έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από τη στρατηγική της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, που και οι δυο υπηρετούν. Πρόκειται για την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που προβλέπει επέκταση του εμπορίου ρύπων τα επόμενα χρόνια σε μια σειρά από κομβικούς τομείς, όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές, τα κτίρια, οι χρήσεις γης. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για ένα πραγματικό «πράσινο» πογκρόμ απέναντι στο σύνολο των λαϊκών αναγκών. Σε όλα τα επίπεδα, θα πέφτει «βαρύς ο πέλεκυς» των «πράσινων» χαρατσιών, για να χρηματοδοτούνται τα πακέτα στήριξης των ομίλων, θυσιάζοντας στοιχειώδεις ανάγκες για να βρίσκουν κερδοφόρες διεξόδους τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Και μόνο άλλωστε το γεγονός ότι πλάι σε αυτές τις προτάσεις το Συμβούλιο προτείνει τη συγκρότηση του γνωστού «φιλόπτωχου» ταμείου γι' αυτούς που θα κατρακυλάνε στην «άβυσσο» της εξαθλίωσης, δείχνει από μόνο του τι σχεδιάζουν. Ο λαός τίποτα δεν έχει να ελπίζει από τους σημερινούς και αυριανούς «σωτήρες», αυτούς που από τώρα ετοιμάζουν τους εξαθλιωμένους του μέλλοντος για τα κέρδη. Πρέπει να τους βάλει απέναντι, να συγκρουστεί με τη στρατηγική του κεφαλαίου, παλεύοντας για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Ψηφιακό ρινγκ

Αυξάνουν και πληθαίνουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες επιδότησης που σκαρφίζεται το κράτος, κοροϊδεύοντας από τη μια τον λαό ότι με τα ψίχουλα θα δει χαΐρι, ενώ κλιμακώνονται οι συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής, και από την άλλη ότι το «ψηφιακό κράτος» είναι η λύση, για να γίνει ευκολότερη η ζωή όσων συναλλάσσονται μαζί του. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, μερικά εκατομμύρια νοικοκυριά μπαινοβγαίνουν καθημερινά στα διάφορα ...pass, για να τσεκάρουν τα στοιχεία τους ή την πορεία της αίτησής τους για μια σειρά από επιδόματα: Βενζίνης, ηλεκτρικής ενέργειας, διακοπών, αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών και πάει λέγοντας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι πλατφόρμες αυτές είναι ένα ρινγκ, όπου ο λιγότερο φτωχός συγκρούεται με τον πάμφτωχο για ένα voucher, που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών. Κάτι σαν λοταρία δηλαδή, αντί για πραγματικά μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος. Την ώρα δηλαδή που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και ο λαός στενάζει, η «λύση» που προωθεί το κράτος είναι περίπου η εξής: Κάποιο επίδομα θα υπάρχει και για σένα, που μπορεί να γίνει δικό σου αν του χρόνου είσαι λίγο περισσότερο ...φτωχός σε σύγκριση με φέτος! Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με τις «δυσλειτουργίες» που παρουσιάζουν κάθε τρεις και μία αυτές οι πλατφόρμες, κάνοντας τον «χρήστη» να αγανακτεί. Σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος που σπαταλάει κανείς για να αιτηθεί τα διάφορα επιδόματα, είναι ίδιος με το να στηθεί «διά ζώσης» στην ουρά μιας κρατικής υπηρεσίας. Οπως και να 'χει, είτε «ψηφιακό» είτε ...«αναλογικό», το κράτος επιβεβαιώνει παντού και πάντα τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.


Ανησυχίες

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί χτες μόλις, με τα άρθρα 7 και 8 παράγραφος 7 του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία η Φιλανδία και η Σουηδία, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ δεσμεύονται ότι χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα και στο μέλλον ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στη Συρία και τη Λιβύη». Ανησύχησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των τουρκικών συμφερόντων, όπως προέκυψε από το παζάρι στο ΝΑΤΟ για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. Ακόμα κι αν βάλουμε στην άκρη ότι η ανησυχία αυτή αφορά την αστική τάξη και τον διαγκωνισμό της με την τουρκική, μαντέψτε για ποιο πράγμα δεν «ανησύχησε» καθόλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, σωστά μαντέψατε! Την παραμικρή αναφορά δεν έκανε ο Αλ. Τσίπρας στο αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας. Στη διεύρυνση δηλαδή του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της ακόμα πιο επιθετικής στρατηγικής του, που σηματοδοτεί νέους κινδύνους για τους λαούς. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού αυτή τη στρατηγική στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας έμπρακτα συμμετάσχει στον προηγούμενο κύκλο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υπογράφοντας τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.


Θερινό όνειρο

Ονειρο θερινής νυκτός είναι πλέον για τους περισσότερους οι καλοκαιρινές διακοπές, όπως επιβεβαιώνει και σχετική δημοσκόπηση. Σε αυτήν, πάνω από τους μισούς (51,6%) απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν θα πάνε διακοπές, ενώ από τις θετικές απαντήσεις (45,3%) μόλις το 6,5% θα καταφέρει να πάει περισσότερες μέρες από πέρυσι. Το πολυδιαφημισμένο «τουριστικό προϊόν» είναι απλησίαστο για τις λαϊκές οικογένειες, που βλέπουν το εισόδημά τους να αιμορραγεί από το τεράστιο κύμα ακρίβειας κ.ά., ενώ επιπρόσθετα η ανάγκη για φτηνές και ποιοτικές διακοπές βρίσκει εμπόδιο στα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που αυξάνονται συνεχώς, και στις ανατιμήσεις στα καύσιμα. Γι' αυτό χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές που παίρνουν συνδικάτα και φορείς αυτές τις μέρες, διεκδικώντας ανάμεσα σε άλλα άμεση μείωση όλων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 50%, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές, δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να απολαύσουν τα λαϊκά στρώματα λίγες μέρες ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς μακριά από τους τόπους δουλειάς και κατοικίας.

Ριζοσπ0άστης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου