Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Κι άλλα «ρεκόρ»

 

Οσο η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων εστιάζει στο πόσο «θα κρυώσει» τον χειμώνα ο λαός, που έχει μείνει «πανί με πανί», οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες μετράνε πρωτοφανή ρεκόρ: Η καθαρή κερδοφορία τους το α' εξάμηνο έφτασε τα 5,34 δισ. ευρώ (από ζημιές 2,33 δισ. πέρυσι) και αποτελεί την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών για εξάμηνο. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι οι τράπεζες, καθώς φαίνεται πως πιάνουν τόπο οι χιλιάδες δημεύσεις σπιτιών και οι πλειστηριασμοί. Αλλά και οι μεγαλύτεροι όμιλοι της Ενέργειας, που σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, σε συνθήκες που ο λαός αγωνιά για το πώς θα τα βγάλει πέρα στην παγωνιά! Σύμφωνα με αναλυτές, τα κέρδη των εισηγμένων προέρχονται κυρίως από την εκτίναξη των τιμών σε πρώτες ύλες, Ενέργεια και εμπορεύματα, αποτελώντας την άλλη όψη της ακρίβειας και της ενεργειακής ανέχειας για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αν κάτι επιβεβαιώνεται, λοιπόν, είναι ότι δεν πληρώνουν όλοι τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση», όπως και κάθε άλλη κρίση στον καπιταλισμό. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα αναγκάζονται να ανοίξουν νέες «τρύπες στο ζωνάρι», την ώρα που τα κέρδη εισηγμένων και μη εταιρειών μεγεθύνονται. Με αυτόν τον τρόπο δεν αποκαλύπτεται μόνο το μέγεθος της υποκρισίας με τα κυβερνητικά voucher και pass, αλλά και πόσο ξεδιάντροπος είναι ο καβγάς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις «δημοσιονομικές αντοχές» και τα ...«κοστολογημένα» μέτρα που εξαγγέλλουν.

Κιτρινισμοί

Μέχρι και στον ύπνο τους βλέπουν το ΚΚΕ. Δεν εξηγείται αλλιώς το δηλητήριο που ξερνάνε «γνωστοί και άγνωστοι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτήν τη φορά, μάλλον μετά από πολύ ...ξύσιμο του κεφαλιού, καθώς πήραν αφορμή από τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Τι κι αν τα ΜΜΕ του Κόμματος, ο «Ριζοσπάστης» και το πόρταλ «902.gr», καταγράφουν από την πρώτη στιγμή τις συγκινητικές στιγμές της επιστροφής του κόσμου της ΑΕΚ στην πόλη που είναι ταυτισμένη με την ομάδα, αναδεικνύοντας τη χαρά των φιλάθλων; Οι «γνωστοί - άγνωστοι» είπαν να πιαστούν από τις παρατηρήσεις που διατύπωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών για το γλυπτό του Δικέφαλου Αετού, το οποίο στέκει πλέον στην είσοδο του νέου γηπέδου. Με τη γνωστή «λογική», που μόνο κάτι έμμισθα τρολ του διαδικτύου διαθέτουν, συνέδεσαν αυτήν την τοποθέτηση με το ΚΚΕ. Και προκειμένου να πιάσει η λάσπη και η συκοφαντία, τη «βάφτισαν» «θέση του Κόμματος», λες και η γνώμη ενός φορέα, όπως του Επιμελητηρίου, αποτελεί και γνώμη του ΚΚΕ! Μάταιος κόπος. Ο κόσμος της ΑΕΚ, οι φίλαθλοι που αυτές τις μέρες γιορτάζουν τον «επαναπατρισμό» τους, ξέρουν καλά να αποφεύγουν τέτοιους ...κιτρινισμούς, που καμιά σχέση δεν έχουν με το χρώμα της αγαπημένης τους ομάδας.


Ομπρέλες...

Στελέχη της «Ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν δημόσια τις ενστάσεις τους για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που υπερψήφισε το κόμμα τους στη Βουλή, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Δημοσιοποίησαν μάλιστα ένα κείμενο, όπου στην πραγματικότητα «ξεπλένουν» το ΝΑΤΟ και υπερασπίζονται μέσα σ' αυτό έναν πιο «αυτοτελή» ρόλο της ΕΕ στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της! Δεν διστάζουν μάλιστα να διαχωρίζουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε ...«καλή» και «κακή» για να δικαιολογήσουν την επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανησυχούν λοιπόν τα στελέχη της «Ομπρέλας» για την ΕΕ, που είναι «πιασμένη γερά στο δόκανο των αμερικάνικων επιδιώξεων (...) χωρίς αυτόνομη πολιτική». Οραματίζονται ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, «συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, με τη σταδιακή αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ», πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, που συγκαλύπτουν το πραγματικό υπόβαθρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κρύβουν τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε για τους λαούς μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στην πρώην ΕΣΣΔ, την οποία και οι ίδιοι χαιρέτισαν.


... στο ναρκοπέδιο

Για κερασάκι στην τούρτα, δικαιολογούν ως ...διαφορετική περίπτωση τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ομως, τους ίδιους ακριβώς σκοπούς υπηρετεί κάθε νέα διεύρυνση: Να δυναμώνει η «προβολή ισχύος» της ευρωατλαντικής συμμαχίας απέναντι στους ανταγωνιστές της, Κίνα και Ρωσία, σπρώχνοντας τους λαούς πιο βαθιά στο ιμπεριαλιστικό ναρκοπέδιο. Οσες ...ομπρέλες λοιπόν κι αν ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να διασκεδάσει την αμηχανία ακόμα και ψηφοφόρων του ως «ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών», δεν πρόκειται να μείνει «άβρεχτος» από τη δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση ενός μεγάλου τμήματος του λαού από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ελληνική εμπλοκή, σε συνθήκες που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία κινδυνεύει να γενικευτεί.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου