Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Η πράσινη κοροϊδία αποκαλύπτεται

 

 rizospastis.gr

Καλαμιά Κοζάνης: Ένα χωριό «πνιγμένο» στα φωτοβολταϊκά. Σκιασμένες φαίνονται οι εκτάσεις που δεσμεύονται για τις «πράσινες μπίζνες»



«Η πράσινη ανάπτυξη μαυρίζει τις ζωές μας» έγραφε ένα από τα πανό στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Κοζάνη, ενάντια στην επέλαση των «πράσινων» αρπακτικών, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Καλαμιά. Εκεί όπου η αστυνομία επιτέθηκε και συνέλαβε διαδηλωτές, κατοίκους και μέλη σωματείων και φορέων που αντιδρούσαν στην εγκατάσταση ενός γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο φτάνει κυριολεκτικά ως τις αυλές των σπιτιών.

Στις αρχές της περασμένης 4ετίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εξαγγείλει πως θα προωθήσει ακόμα πιο γρήγορα από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ την απολιγνιτοποίηση και την «πράσινη μετάβαση» στη Δυτική Μακεδονία. Υποσχόταν τότε ένα πιο «πράσινο» μέλλον για την περιοχή, με περισσότερες θέσεις εργασίας από τις δεκάδες χιλιάδες που εξαφάνιζε ο οδοστρωτήρας της απολιγνιτοποίησης, πολλά δισεκατομμύρια από εΕυρωπαϊκά και κρατικά ταμεία και φθηνή Ενέργεια.

Λίγα χρόνια μετά, οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας διαπιστώνουν από πρώτο χέρι ότι το μόνο που ...«ανθίζει» στην περιοχή τους, είναι τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας. Αξιοποιώντας τον συνδυασμό παχυλών επιδοτήσεων και του υφιστάμενου δικτύου διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας που υπήρχε ήδη συγκεντρωμένο στην περιοχή, οι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΑΠΕ επελαύνουν στη Δυτική Μακεδονία. Με τον «αέρα» της νομοθεσίας για fast track αδειοδοτήσεις, με βάση το κοινοτικό πλαίσιο που μετατρέπει ολόκληρα δάση και ορεινούς όγκους σε ειδικές οικονομικές ζώνες, τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα καταλαμβάνουν άναρχα κάθε γωνιά.

* * *

Το χωριό Γαλατινή περικυκλώνεται από φωτοβολταϊκά σε δημόσια γη, που δεσμεύουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια. Στην Καλαμιά, που επίσης περικυκλώνεται από τα φωτοβολταϊκά, οι κάτοικοι απειλούνται να βρεθούν μια μέρα με αυλές που αντί για μπαχτσέδες θα έχουν πάνελ. Στη Σιάτιστα, εκτάσεις προστατευόμενες, μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας στον Μπούρινο προορίζονται για αιολικά πάρκα.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πολλές περιπτώσεις και είναι μόνο η αρχή. Μέχρι φέτος, η ΡΑΕ έχει εκδώσει άδειες παραγωγού έργων ΑΠΕ που το δυναμικό τους ανέρχεται σε 98,3 GW. Τα φωτοβολταϊκά αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 και ακολουθούν τα αιολικά. Μάλιστα, το 2022 ήταν χρονιά - ρεκόρ αδειοδότησης ΑΠΕ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, οπότε η ΡΑΕ χορήγησε βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας για περισσότερα από 100 έργα, με τη συνολική ισχύ να ξεπερνάει τα 2.670 MW, η πλειοψηφία τους στη Δυτική Μακεδονία.

Ομως, παρά το γεγονός ότι το σύστημα διανομής είναι ήδη υπερφορτωμένο, το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό. Ειδικά σ' αυτήν την περιοχή, όπου ο χειμώνας είναι δύσκολος, η ενεργειακή φτώχεια αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα «πράσινα» αρπακτικά μοιράζουν ορισμένα «ανταποδοτικά» - ψίχουλα, που μοιάζουν περισσότερο με καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Οπως, για παράδειγμα, τα πεζοδρόμια στη Γαλατινή που ήθελε να κατασκευάσει η εταιρεία που σχεδιάζει το φωτοβολταϊκό πάρκο εκεί.

Και ενώ τα έργα προχωρούν με φρενήρεις ρυθμούς, ο λαός αντιλαμβάνεται ήδη ότι οι όποιες θέσεις εργασίας αφορούν κατά κύριο λόγο τη φάση της κατασκευής, και είναι εφήμερες, με την εντατικοποίηση στο «κόκκινο». Η «πράσινη» ανάπτυξη φέρνει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνει όμως «μηδέν στο πηλίκο» για τον λαό.

***

Μοναδική γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση σ' αυτόν τον οδοστρωτήρα είναι το ΚΚΕ. Από την πρώτη στιγμή, τα στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί του έδωσαν και στη Δυτική Μακεδονία όλες τους τις δυνάμεις για να αποκαλυφθούν οι συνέπειες αυτής της άγριας για τον λαό πολιτικής και να οργανωθεί ο αγώνας. Οι Κομματικές Οργανώσεις, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο εργατικό - λαϊκό κίνημα πρωτοστάτησαν τις προηγούμενες μέρες στις δίκαιες αντιδράσεις και διεκδικήσεις των κατοίκων της Καλαμιάς, ενώ σταθερά στο πλευρό τους ήταν και η νεοεκλεγμένη βουλευτής Κοζάνης του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δεν στέκεται μόνο απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, δεν πρωταγωνιστεί μονάχα στον αγώνα για να εμποδιστούν και να καθυστερήσουν αντιλαϊκά μέτρα, να κερδίσει ανάσες ο λαός. Πρωτοστατεί ταυτόχρονα για να ανοίξει ο άλλος δρόμος, που είναι σήμερα ώριμο και αναγκαίο να βαδίσει ο λαός, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους.

Γιατί δεν είναι μοιραίο να ζει κανείς στην ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας και να πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα. Να διαθέτει η χώρα ανεξάντλητες πηγές Ενέργειας και η ανάπτυξή τους να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου. `Η άλλες να μένουν αναξιοποίητες με το ίδιο ακριβώς κριτήριο.

Μόνο το ΚΚΕ, με την κρυστάλλινη θέση για την αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, μπορεί να μπει μπροστά στην πάλη ενάντια στην πολιτική που φέρνει ενεργειακή φτώχεια και ανεργία, για την προστασία των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού. Για να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα, από το οποίο θα πλουτίζουν μια χούφτα «πράσινα» αρπακτικά.


Δ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου