Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Καπίστρι

 

Με ...κομμένο καπίστρι μπαίνει η κυβέρνηση στην υλοποίηση νέων αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», όπως έδειξαν και οι προγραμματικές δηλώσεις. Το προκλητικότερο όμως είναι η προσπάθεια να παρουσιάσει μια «μαγική εικόνα», όπου θα ευημερούν ταυτόχρονα οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που δουλεύουν στην εργασιακή «ζούγκλα», με καθηλωμένους μισθούς και την ακρίβεια να τους εξανεμίζει. Οτι θα είναι ευχαριστημένα τα μονοπώλια, που έχουν στήσει φαγοπότι με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα σχέδια «πράσινης μετάβασης» και την «επενδυτική βαθμίδα», αλλά θα είναι ικανοποιημένος και ο λαός, που πληρώνει πάνω από το 95% των παλιών και νέων φόρων, την ώρα που βυθίζεται παραμέσα στην ενεργειακή φτώχεια. Οτι θα πανηγυρίζουν τόσο οι τράπεζες, που καταγράφουν δισ. κερδοφορίας, όσο και οι δανειολήπτες, που πληρώνουν τρεις και τέσσερις δόσεις παραπάνω, ή ξεσπιτώνονται από τα funds. Και όλα αυτά, βέβαια, στο «καλό σενάριο» που θα υπάρχει ανάπτυξη και η οικονομία δεν θα βυθιστεί άμεσα στην επόμενη κρίση. Γιατί, όπως καταγράφει η πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, «αν και το ενδεχόμενο ομαλής προσγείωσης των οικονομιών παραμένει πιθανό, οι συνεχιζόμενες παρεμβάσεις και η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερη διάρκεια αυξάνει τον κίνδυνο μιας πιο απότομης πτώσης στην οικονομική δραστηριότητα». Δηλαδή, το «φάρμακο» για τη μια αρρώστια του σάπιου συστήματος είναι «φαρμάκι» για την άλλη και ανακυκλώνει τα αδιέξοδα για τον λαό. Γι' αυτό δεν χωράει καμία αναμονή: Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών περνάει μόνο μέσα από τον αγώνα, τη σύγκρουση με αυτήν τη βάρβαρη πολιτική.

Καμιά αγωνία

Η χτεσινή συνάντηση του κυβερνητικού επιτελείου με ακτοπλόους εφοπλιστές για το κόστος των εισιτηρίων ξύπνησε μνήμες από την αντίστοιχη που είχε κάνει ο Σταϊκούρας ως υπουργός Οικονομικών με τους τραπεζίτες, όπου τους ...τάραξε στα «τελεσίγραφα» να απορροφήσουν μέρος της αύξησης των επιτοκίων για τους δανειολήπτες. Ο τότε υπουργός παρουσιαζόταν να «δίνει μάχη» για να μειωθούν οι δόσεις για τα χρεωμένα νοικοκυριά, «κατηγορώντας» μάλιστα τις τράπεζες ότι χρεώνουν ακριβά ορισμένες υπηρεσίες! Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, ανέλυαν τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και δήλωναν περίπου ...ανήμπορες να ανταπεξέλθουν. Το ίδιο γίνεται και τώρα με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Μετά από χρόνια διαδοχικών ανατιμήσεων, η κυβέρνηση ανακάλυψε ξαφνικά ότι το ταξίδι με το πλοίο στοιχίζει «χρυσάφι» για μια λαϊκή οικογένεια και ζητάει από τους εφοπλιστές να μειώσουν τις τιμές μέχρι και 30%, θεωρώντας ότι το περιθώριο κέρδους τους είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Την ίδια ώρα, συνεχίζει να τους επιδοτεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χαρακτηρίζοντας «άγονη γραμμή» μέχρι και τις Κυκλάδες, ενώ απολαμβάνουν και δεκάδες φοροαπαλλαγές που πληρώνει βέβαια ο λαός. Οπως οι τραπεζίτες, έτσι και οι εφοπλιστές, επικαλέστηκαν χτες τα μεγάλα λειτουργικά κόστη. Θυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός ...ανένδοτος με τις τράπεζες έληξε με τη δέσμευσή τους ότι θα απορροφήσουν εθελοντικά (!) ένα μέρος της αύξησης των επιτοκίων για ορισμένους μόνο δανειολήπτες. Οπότε, με τόσες ομοιότητες, καμιά αγωνία δεν πρέπει να έχει ο λαός για το πού θα καταλήξει και το νέο επεισόδιο, με πρωταγωνιστές αυτήν τη φορά την κυβέρνηση και τους ακτοπλόους εφοπλιστές.


Γιατί διαμαρτύρονται;

«Το ΚΚΕ δεν δικαίωσε το σύνθημά του "μόνοι τους και όλοι μας"», αποφαίνεται η «ΕΦΣΥΝ» για την παρουσία του Κόμματος στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις. Κι αυτό επειδή το ΚΚΕ «συνεχίζει τον διμέτωπο εναντίον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». Αντίστοιχα «παράπονα» έχει και η «Αυγή» για τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ, αναπαράγοντας την ατζέντα των διαδικτυακών τρολ του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, μια ματιά να ρίξει κανείς στην ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και στις παρεμβάσεις των βουλευτών του Κόμματος, θα διαπιστώσει ότι κάθε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ βγάζει στην επιφάνεια ακριβώς αυτό που θέλουν να κρύψουν: Την ταύτιση σε στρατηγικά σημεία με την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως στην Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην «ψηφιακή κάρτα εργασίας» που περιέχεται στον νόμο Χατζηδάκη κ.ο.κ. Αυτά δηλαδή που μαζί εφαρμόζουν οι προηγούμενες και οι σημερινές κυβερνήσεις και που κατά κανόνα μαζί ψηφίζουν στη Βουλή. Προς τι λοιπόν οι διαμαρτυρίες από τον ΣΥΡΙΖΑ και την «ανεπίσημη» εφημερίδα του; Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε η συζήτηση στη Βουλή: «Μόνοι τους» η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα και «όλοι μας» οι εργαζόμενοι μαζί με το ΚΚΕ, στην αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική που θα κλιμακώνεται «συναινετικά» με τα άλλα κόμματα.


Ολο θαύματα

Κάθε μέρα κι ένα «θαύμα» μέσα στο ...θαύμα. Για τον κλάδο του Τουρισμού ο λόγος, που πριν προλάβει να καταλαγιάσει ο θόρυβος από το ένα εξοργιστικό περιστατικό, ξεσπάει το επόμενο. Το νέο «θαύμα» λοιπόν έρχεται από τη Ζάκυνθο: Την ώρα που η κυβέρνηση ετοίμαζε ...μέτρα για την «προστασία» από τον καύσωνα, έγκυος ξενοδοχοϋπάλληλος εξυπηρετούσε μέσα στο λιοπύρι πελάτες στην πισίνα του ξενοδοχείου! Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τον σερβιτόρο - δύτη στη Ρόδο, τον μαθητευόμενο μάγειρα στην Κρήτη που τσουρουφλίστηκε και τον κρύψανε στο ψυγείο με τα κρέατα και πολλά ακόμα που «θάβονται» από την εργοδοσία. Η «βαριά βιομηχανία» στα καλύτερά της για μια ακόμα χρονιά, με το εργοδοτικό ξεσάλωμα να γίνεται όλο και πιο απειλητικό για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Για να μη μιλήσουμε για το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή, με το «ελληνικό καλοκαίρι» να μοιάζει όλο και περισσότερο με «ανέκδοτο» για όσους ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου