Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Καινοτομίες


Για μια Ελλάδα που «έχει την ευκαιρία να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη», μέσω μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των μπαταριών, μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε τη δημιουργία «καινοτόμων εργοστασίων κατασκευής μπαταριών» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αξιοποιώντας τα αποθέματα βωξίτη, νικελίου και άλλων τέτοιων υλικών. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με την «ειδική διαχείριση», με βασικό αίτημα να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, που θα έληγαν στις 15 Ιούλη. Στη Λάρυμνα, το εργοστάσιο της μοναδικής επιχείρησης που εκμεταλλεύεται μεγάλα αποθέματα νικελίου, της μοναδικής εγκατάστασης στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο, ρημάζει καθημερινά, την ώρα που οι εργαζόμενοι ζητάνε μέσα και εργαλεία για να το κρατήσουν όρθιο. Η κυβέρνηση εδώ και πάνω από 3 χρόνια προσπαθεί να τους πετάξει σαν «την τρίχα απ' το ζυμάρι», να τους ξεσπιτώσει για να παραδώσει την επιχείρηση «καθαρή» στον επενδυτή. Και τώρα, με φόντο αυτή τη βαρβαρότητα, εξαγγέλλει «καινοτόμες επενδύσεις» με τον πακτωλό του Ταμείου Ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας ότι προϋπόθεση γι' αυτές είναι οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι, οι «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» και η απαξίωση κάθε δικαιώματος. Ετσι κατακτιέται η «ενεργειακή μετάβαση», για την οποία καμαρώνει ο υπουργός, αν και δικαίως η κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα από τον μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που καταφέρνουν να μένουν όρθιοι και να παλεύουν.

Κλειδοκράτορες...

Ολο και πιο πίσω στήνουν τα «καστράκια» τους στην άμμο τα κυβερνητικά και λοιπά ευρωατλαντικά επιτελεία, αφού το ΝΑΤΟικό κύμα τα χαλάει κάθε τόσο και ακυρώνει τις αστειότητες περί «απομονωμένης Τουρκίας» και «ισχυρών συμμάχων» που αποτελούν τάχα ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα. Τι λένε από προχτές; Οτι μπορεί μεν η Τουρκία να πήρε το πακέτο με τα F-16 και δεσμεύσεις για αναβάθμιση των σχέσεων με την ΕΕ, αλλά το «κλειδί» γι' αυτά το κρατάει η Ελλάδα, επειδή στα ψιλά γράμματα θα μπουν «όροι»! Τι ξέχασαν οι ...«κλειδοκράτορες»; Τίποτα περισσότερο από τη μεγάλη εικόνα: Τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, που είναι «φωτιά και λαύρα» για τους λαούς. Αυτά τα σχέδια επιτάσσουν και την «αγκίστρωση» της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με τα ανάλογα ανταλλάγματα, που με μαθηματική βεβαιότητα περιλαμβάνουν και τα Ελληνοτουρκικά, όπως δείχνει η χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και οι δηλώσεις Μπάιντεν περί «ηρεμίας στο Αιγαίο».


... νέων κινδύνων

Τι άλλο δεν λένε; Οτι ισχυρά επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα ακονίζουν ...μαχαιροπίρουνα για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, που η εκμετάλλευσή του περνάει μέσα από συμβιβασμούς με την Τουρκία, και εδώ με τα αντίστοιχα ανταλλάγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη ξαναζεσταίνονται «αμερικανικές πρωτοβουλίες» για τα ενεργειακά, με εμπλοκή του γνωστού και μη εξαιρετέου Πάιατ. Τα κλειδιά λοιπόν και τα αντικλείδια που χρησιμοποιούνται στο ιμπεριαλιστικό παζάρι ανοίγουν πόρτες μόνο μεγάλων κινδύνων για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης αναβαθμίζονται και ο αέρας που πνέει ούριος στα πανιά της από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ φέρνει πιο κοντά τις επώδυνες για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα διευθετήσεις, με τη συνεκμετάλλευση να προβάλλει στην επόμενη στροφή. Μοναδικός «αντίλογος» μπορεί να είναι μόνο η φωνή και η πάλη του λαού για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις συμμαχίες της αστικής τάξης, δυνάμωμα της φιλίας και της αλληλεγγύης με τον τουρκικό λαό, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με κριτήριο τις ανάγκες όλων των λαών της περιοχής.


Είδε φως

«Είδε φως και μπήκε» ο ΣΥΡΙΖΑ... Μόλις άκουσε τον υπουργό Μηταράκη να αναγγέλλει την ακύρωση του σχεδιασμού για την πανεπιστημιακή αστυνομία, προσπάθησε να την παρουσιάσει ως «υιοθέτηση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ» από την κυβέρνηση, «κοτσάροντας» από δίπλα για «ξεκάρφωμα» και τη «συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας». Δηλαδή, η κυβέρνηση άκουσε τον ΣΥΡΙΖΑ και καταργεί την πανεπιστημιακή αστυνομία! Τι κι αν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις της ΚΝΕ και άλλους αγωνιστές στα πανεπιστήμια, έδωσαν μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον αντιδραστικό θεσμό, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ «έπαιζε» με την κυβέρνηση την τρίλιζα των «όρων» και των «προϋποθέσεων» για την ένταση της καταστολής μέσα στα ΑΕΙ («να έχουν την ευθύνη οι πρυτάνεις», έλεγε). Ο ανύπαρκτος στα πανεπιστήμια ΣΥΡΙΖΑ ήταν φυσικά άφαντος και από αυτούς τους αγώνες. Αντίθετα, οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν επιβραβεύτηκαν στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, με την ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε πρώτη και αυξημένη δύναμη (να μην θυμίσουμε πού βρήκε τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ και στα πανεπιστήμια...). Παρεμπιπτόντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ευθύνη της φύλαξης περνάει στους πρυτάνεις, αφήνοντας θολή τη σχέση τους με την αστυνομία από δω και πέρα. Οπότε, μην ξαφνιαστούμε αν στην επόμενη στροφή ενσωματώσει αυτούσια την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την «αστυνόμευση» των πανεπιστημίων. Ετσι κι αλλιώς, τα προγράμματά τους ένα τσιγάρο δρόμος.

 

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου