Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ξερόχορτα

 

«Είναι όμως πολλά και τα ξερόχορτα». «Αυτή η πυρκαγιά καίει ξερά χόρτα με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων». «Το έργο της Πυροσβεστικής είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί η φωτιά τροφοδοτείται από χόρτα που έχουν ξεραθεί». «Υπάρχουν πολλά οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί». Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο απ' όσα επαναλαμβάνουν μονότονα τα «παπαγαλο-ρεπορτάζ», για τα «ξερόχορτα» που βρήκε η πυρκαγιά στο Κορωπί, προκειμένου να δικαιολογηθεί η νέα καταστροφή και η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους. Αυτό είναι το νέο «αφήγημα» της κυβέρνησης, που συμπληρώνει την προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης», της «κλιματικής κατάρρευσης», των «πρωτόγνωρων φαινομένων» κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες μιας σειράς δήμων ότι τόνοι καύσιμης ύλης από «καθαρά οικόπεδα» παραμένουν «παρκαρισμένοι» σε δρόμους δίπλα σε δασικές εκτάσεις, λόγω αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών να τους περισυλλέξουν... Παρ' όλα αυτά, το κράτος δείχνει τους «ασυνείδητους» για να κουκουλώσει τις δικές του ευθύνες. Ο,τι και να κάνουν, όποια δικαιολογία και να επιστρατεύσουν, δεν κρύβεται η επιλεκτική «ανικανότητα» να προστατέψουν τον λαό, την περιουσία του και το περιβάλλον, όσα «ξερόχορτα» κι αν ρίξουν από πάνω...

Γεωστρατηγική αναβάθμιση


Πηγή: Associated Press

 

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα τις προηγούμενες ημέρες προειδοποίησε συγκεκριμένα την Κύπρο να μην στηρίζει το Ισραήλ και ότι σε ενδεχόμενο μεγαλύτερης ανάφλεξης ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, η Κύπρος θα θεωρηθεί ως εμπόλεμη στο πλευρό του Ισραήλ και θα στοχοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ...

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι έπεσε από τα σύννεφα με τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Με ευθύνη των κυπριακών κυβερνήσεων, ένα κράτος που η επικράτεια του κατά 40% βρίσκεται υπό την κατοχή της ΝΑΤΟϊκής Τουρκίας, βρίσκεται να στηρίζει ένα κατοχικό κράτος, το Ισραήλ, που κατέχει Παλαιστινιακά εδάφη εδώ και δεκαετίες...

Με λίγα λόγια όσοι σκόρπισαν μεγάλα λόγια στο νησί για την «ασφάλεια» που παρέχει η ΕΕ, για την «προστασία» που παρέχει η σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ, ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ τελικά οδηγούν:

- στη στοχοποίηση της Κύπρου και του λαού της

- στη συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού

-στην έμμεση νομιμοποίηση κατοχικών δυνάμεων, τέτοια δύναμη είναι το Ισραήλ, γεγονός που κάνει την ΝΑΤΟϊκή Τουρκία να τρίβει τα χέρια της...

 

902gr

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα στην Ηλεία – Νεκρός άνδρας στη Μυρτιά (ΦΩΤΟ)

 

Ανεξέλεγκτα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, καθώς η έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, δημιουργούν ένα επικίνδυνο σκηνικό, εντός των ορίων του Δήμου Πύργου.

Χωρίς τις αισθήσεις του διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο του Πύργου, ένας άνδρας ο οποίος βρισκόταν στο χωριό Μυρτιά, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, που ξεκίνησε νωρίτερα στο Αλποχώρι Πύργου. Σύμφωνα με όσα στοιχεία έγιναν γνωστά από την περιοχή, πρόκειται για 55χρονο από το χωριό, που εντοπίστηκε να έχει και εγκαύματα στο σώμα του. 

Στο μεταξύ, ένας άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά στο πύρινο μέτωπο και διακομίζεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Καρουζέλ

 

Με το ...καρουζέλ της «κεντροαριστεράς» να στροβιλίζεται και μέχρι να αποφασίσουν τα ενδιαφερόμενα «κέντρα» σε ποιο αλογάκι θα κάτσει ο καθένας, κάθε στροφή βγάζει και κάτι νέο στη φόρα, από τα αλληλοφαγώματα, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, τις στοχευμένες διαρροές και τις «συντροφικές» καταγγελίες για παιχνίδια με επιχειρηματικούς «παράγοντες». Επειδή όμως το «χούι» του αντικομμουνισμού δεν βγαίνει με τίποτα από τον συγκεκριμένο χώρο, τολμούν να πιάσουν στο στόμα τους και το ΚΚΕ, με συκοφαντίες και ψέματα που τους εκθέτουν. Για παράδειγμα, έλεγε ο Θ. Μαργαρίτης του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κόμμα του: «Ενα κόμμα είναι ικανό όταν συνδυάζει τις δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό του και την αποτελεσματικότητα... Εχουμε παραδείγματα: Το ΚΚΕ είναι αποτελεσματικό, αλλά δεν είναι δημοκρατικό. Μας αρέσει;». Πάει πολύ να παραδίδουν μαθήματα ...εσωκομματικής δημοκρατίας στο ΚΚΕ εκείνοι που έχουν στο DNA τους την καμαρίλα και «εκλέγουν» αρχηγούς που δεν λογοδοτούν πουθενά και σε κανένα όργανο! Είναι πρόκληση να μιλάνε για το ΚΚΕ κόμματα και στελέχη που εχθρεύονται κάθε έννοια συλλογικότητας και ειδικεύονται σε παζάρια ανάμεσα σε κομματικά φέουδα, δεμένα μάλιστα με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Τώρα που το καπάκι του υπονόμου ανοίγει για άλλη μια φορά στην αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία, τίποτα δεν πρόκειται να κρύψει τις πομπές τους. Πόσο μάλλον η προσπάθειά τους να λερώσουν το ΚΚΕ και να υπονομεύσουν με βρωμιές το κύρος του στον λαό.

Κυνική ομολογία ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος


 

Η νέα τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια κυνική ομολογία ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της, αλλά και της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, κάτω από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά από 4,5 χρόνια εγκληματικών σχεδιασμών και «αργού θανάτου», η κυβέρνηση παραδίδει τη ΛΑΡΚΟ στην ειδική διαχείριση για να «εξαφανίσει» το κουφάρι και να «καθαρίσει» τον τόπο του εγκλήματος, να πετάξει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στον δρόμο και να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, την περιουσία του ελληνικού λαού.

* * *

Η κυβέρνηση δαπάνησε 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ από έσοδα πωλήσεων με μοναδικό αποτέλεσμα το σταμάτημα της λειτουργίας της στρατηγικής σημασίας βιομηχανίας και το μαράζωμα ολόκληρων περιοχών. Τώρα, με την προκλητική τροπολογία, επιδιώκει να βγει από το κάδρο των εξελίξεων, να διώξει τις νομικές και πολιτικές ευθύνες από πάνω της, τόσο για τις μέχρι τώρα ενέργειές της όσο και για το μέλλον, δίνοντας όλες τις αρμοδιότητες στην ειδική διαχείριση.

Δ. Κουτσούμπας: Δεν θα αφήσουμε να περάσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων της (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής ζητώντας την απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, παρευρέθηκε και μίλησε στους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τονίζοντας: «Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν θα το αφήσουμε να περάσει. Αυτή η εγκληματική τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα. Μόλις μιλήσαμε μέσα στη Βουλή, συνεχίζουν οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να μιλάνε στην ολομέλεια. Θα είμαστε παρόντες μέχρι την ονομαστική ψηφοφορία το απόγευμα. Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη».

«Λαϊκό Μέτωπο» στη Γαλλία: Μια παλιά, χρεοκοπημένη ιστορία

 

Πηγή φωτο: efsyn.gr



Ως παράδειγμα προς μίμηση προβάλλεται και στη χώρα μας η πολυκομματική συνεργασία που συγκροτήθηκε στη Γαλλία με τον τίτλο «Λαϊκό Μέτωπο», για να βάλει - όπως λένε - εμπόδια στην εκλογή ακροδεξιού πρωθυπουργού από το κόμμα της Λεπέν.

Πρόκειται για εκλογικό σχήμα που ανακοίνωσαν, λίγα 24ωρα μετά την προκήρυξη έκτακτων βουλευτικών εκλογών, πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν πρωτοστατήσει στην προώθηση άγριων αντιλαϊκών μέτρων από κυβερνητικές θέσεις, όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste - PS), ή έχουν δοκιμαστεί στον εγκλωβισμό, στον αποπροσανατολισμό και στην εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, όπως η «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France Insoumise - LFI) του Μελανσόν και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας (Parti Communiste de France - PCF).

Η συνεργασία τους δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε φέρνει κάτι νέο. Τα «αντιδεξιά» και «αντιακροδεξιά» μέτωπα έχουν μεγάλη ιστορία στη Γαλλία, σε τοπικές, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, με τελευταίο παράδειγμα τις βουλευτικές του 2022, όπου οι δυνάμεις αυτές είχαν συγκροτήσει τη NUPΕS (Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale).

Οπως φάνηκε όμως όλα αυτά τα χρόνια - και όπως επιβεβαιώθηκε στις ευρωεκλογές - κάθε άλλο παρά «έφραξαν τον δρόμο στην ενίσχυση της ακροδεξιάς», όπως υποστηρίζουν ξανά οι πρωταγωνιστές της ότι είναι ικανοί να κάνουν.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Η καπιταλιστική βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των πολέμων και του ξεριζωμού δεν είναι μονόδρομος


Πηγή: Associated Press

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σημαδεύεται από την ανείπωτη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και από τη συνέχιση του αιματηρού ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, σημαδεύεται από την επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την πυρετώδη πολεμική προετοιμασία και τη διόγκωση των εξοπλισμών από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, φέρνοντας ολοένα και πιο κοντά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύγκρουσης.

Ο αριθμός των ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς το 2023 έφτασε στον αριθμό των 117,3 εκατ. και ήδη σήμερα υπολογίζεται πάνω από 120 εκατ. Το 40% περίπου είναι παιδιά. Κάθε χρόνο σημειώνεται νέο ρεκόρ.

Μη σου τύχει...


Πηγή: Eurokinissi

 

«Προειδοποιούμε: Γιατί, για άλλη μια χρονιά, οι παράγοντες που οδηγούν σε τεράστιες καταστροφές είναι εδώ, μπροστά μας. Και το ερώτημα είναι: Θα βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές; Θα ζήσουμε ξανά τέτοιες μεγάλες καταστροφές; Θα δούμε ξανά να γίνονται στάχτη δάση, αγροτικές καλλιέργειες, λαϊκές περιουσίες;».

Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν πριν από δυο μήνες, στην παρουσίαση της Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ, απαιτώντας έγκαιρα μέτρα για την αντιπυρική περίοδο.

Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο λαός όχι μόνο δεν κοιμάται ήσυχος και προστατευμένος από τις πυρκαγιές, αλλά τρέμει και το φυλλοκάρδι του, με τις απειλές κατά της περιουσίας του, του περιβάλλοντος, ακόμα και της ζωής του να διαγράφονται μεγαλύτερες από ποτέ.

Η κυβέρνηση, που λέει ότι «διάβασε» το μήνυμα των εκλογών ως «εντολή» να γίνει πιο «αποτελεσματική», δεν ανακοίνωσε ούτε ένα μέτρο για την ενίσχυση της πρόληψης και της δασοπυρόσβεσης, ενώ οι πυρκαγιές σκάνε η μια μετά την άλλη!

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ανησυχίες... και τερτίπια

 

Πόνεσαν τα αυτιά μας από τους διάφορους αναλυτές που μιλάνε για την «ανάγκη» να υπάρξει γρήγορα μια νέα κυβερνητική εναλλακτική από τον χώρο της «κεντροαριστεράς», γιατί ο κόσμος «ανησυχεί» και «ψάχνει λύσεις». Βαρεθήκαμε όμως να ακούμε και τους «σωτήρες» της σοσιαλδημοκρατίας να επικαλούνται τον «κόσμο» στις ίντριγκες και στα παζάρια τους, λέγοντας πως «ο κόσμος έστειλε μήνυμα», κατέθεσε την «ανησυχία» του στην κάλπη για τον «κατακερματισμό του χώρου» και επομένως πρέπει τώρα να «τρέξουν» οι διεργασίες αναπαλαίωσης, αν χρειαστεί και με νέα προσφυγή στον «κόσμο». Ο ...κόσμος, βέβαια, έστειλε μήνυμα και στη ΝΔ και στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, κονταίνοντας τα ποσοστά τους. Το μήνυμα όμως αυτό δεν ήταν ο ...νταλκάς του για την αναμόρφωση σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος, όπως του «χρεώνουν» τα αστικά κόμματα.

Πραγματική ανησυχία για τη σημερινή εικόνα του πολιτικού συστήματος έχουν μόνο η αστική τάξη και τα επιτελεία της, που προσπαθούν από τη μια να διαμορφώσουν έναν ικανό υποδοχέα της λαϊκής δυσαρέσκειας, για να παίζει ρόλο αμορτισέρ, και ταυτόχρονα «καίγονται» να υπάρξει μια κυβερνητική εναλλακτική, για να συνεχίζεται απρόσκοπτα το «φύγε εσύ - έλα εσύ» των μηχανοδηγών, ενώ το τρένο και οι ράγες θα παραμένουν τα ίδια. Την ανησυχία τους λοιπόν αυτή ο λαός πρέπει να τη μεγαλώσει και να μπλοκάρει με την οργανωμένη πάλη του κάθε προσπάθεια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης σε νέες αυταπάτες και αδιέξοδα. Η μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι η καλύτερη εγγύηση πως με τα τερτίπια τους δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την παραπέρα ισχυροποίηση του ρεύματος αμφισβήτησης αυτής της άθλιας πολιτικής, που όλοι μαζί υπηρετούν.

Ποιους και τι υπηρετεί το ChatGPT;


 

Του Κώστα Γουλιάμου*

Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, κι ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτιμηθεί στην όλη διαδικασία εκλογικής συμπεριφοράς και ερμηνείας. Αναφερόμαστε στους εξαιρετικά σοβαρούς κίνδυνους που παράγει η χρήση του ChatGPT, αφού δρομολογεί -μέσω ενός νεότευκτου εργαλείου σύνθετης αναζήτησης και επικοινωνίας- συστημικές «ευθυγραμμίσεις» με τις κυρίαρχες πολιτικές του ευρωενωσιακού και ευρωτλαντικού συμπλέγματος.

Ειδικότερα το ChatGPT, ως εργαλείο καθοδηγούμενο από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργεί συνδέσεις με ερωταπαντήσεις με chatbot που μοιάζει με άνθρωπο. Οι συγκεκριμένοι ωστόσο αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, ως μέσα παραγωγής και διανομής περιεχόμενου των κυρίαρχων αστικών πολιτικών, παρέχουν απαντήσεις με λάθη, ανακριβείς πληροφορίες και, γενικά, μια στρεβλή και λανθασμένη επικοινωνία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ Πάνω από 21 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ!


 

Ζαλίζουν τα πολεμικά κονδύλια που πληρώνει από την τσέπη του ο λαός

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδια και αποστολές όπου Γης για ΝΑΤΟ και κεφάλαιο
 

Ετοιμη να αποπλεύσει για το στόμα του λύκου στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η φρεγάτα «Ψαρά». Ζώνη ευθύνης της καθορίζεται ο Κόλπος του Αντεν, όπου θα ενταχθεί στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» και θα επιχειρεί εναντίον των Χούθι. Θα είναι το δεύτερο ελληνικό πλοίο, μετά τη φρεγάτα «Υδρα», που θα αναπτυχθεί σε μια από τις πιο «θερμές» περιοχές του πλανήτη, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης.

Αλλωστε, τα 195 μέλη του πληρώματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι βατραχάνθρωποι και το πλήρωμα του οργανικού ελικοπτέρου, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τους ίδιους κινδύνους που βίωσαν οι συνάδελφοί τους στη φρεγάτα «Υδρα», η οποία, θυμίζουμε, στις 13 Μάρτη έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs (drones), προερχόμενων από τη ζώνη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη, τα οποία απομακρύνθηκαν. Ακολούθως, στις 25 Απρίλη, παρέχοντας «προστασία» σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον άλλων δύο UAVs, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε και το άλλο απομακρύνθηκε.

Επίσης, πρόσφατα και λίγο πριν επιστρέψει από την περιοχή, βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου», που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησαν μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα. Το οποίο βρισκόταν σε απόλυτη εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο όλο αυτό το τρίμηνο, πλην ελάχιστων ημερών (περίπου 3 μέρες εν όρμω μετά από 5 ή 6 εν πλω), που έψαχνε ευκαιρία να πάρει κάποιες «ανάσες» μαντρωμένο σε ελεγχόμενο από τους «Δυτικούς» κομμάτι στο λιμάνι του Τζιμπουτί

Η καρδιά του θηρίου


Πηγή: Associated Press

 

Το πολεμικό ανακοινωθέν που εξαπέλυσαν από την Ελβετία οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μαζί με τους στενούς συμμάχους τους ανά τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας, προμηνύει ένταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και κάνει ακόμα πιο ορατό τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

Η δήθεν ...ειρηνευτική διάσκεψη ήταν ένα κράμα απειλών ενάντια σε όποιον αμφισβητεί την ευρωατλαντική «ασφάλεια» και «σταθερότητα», μαζί με δεσμεύσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για μεγαλύτερη στήριξη της Ουκρανίας με χρήμα και όπλα.

Η μη πρόσκληση της Ρωσίας, η απουσία της Κίνας και η άρνηση περισσότερων από 10 κρατών να υπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν (Σαουδική Αραβία, Ινδία, Νότια Αφρική, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Μεξικό, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βραζιλία - είχε πάει ως παρατηρητής - κ.ά.) δείχνουν τη βαθιά πόλωση που προκαλεί η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με υπόβαθρο την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Δράκοι

 

Στην κατηγορία «δεν είναι αυτό που νομίζεις» εντάσσεται το δισέλιδο ρεπορτάζ του «Βήματος» από τη φρεγάτα «Υδρα», λίγες μέρες (ή ώρες;) πριν την αναχώρηση της φρεγάτας «Ψαρά», που ετοιμάζεται να πλεύσει για το στόμα του λύκου. Και τι δεν διαβάσαμε! Οτι η παρουσία του πλοίου στην Ερυθρά ήταν «σωτήρια για την εμπορική ναυτιλία». Οτι το πλήρωμα δεν δίστασε λεπτό να ανοίξει πυρ κατά την προσέγγιση drones και ότι η αποστολή 3.500 μίλια μακριά από τα σύνορα «γεμίζει περηφάνια όσους συμμετείχαν ή θα συμμετέχουν στο μέλλον (!) σε αντίστοιχα εγχειρήματα». Ολα αυτά, βέβαια, είναι αυθαίρετες διαπιστώσεις του ρεπορτάζ και όχι μαρτυρίες του πληρώματος που συμμετείχε στην αποστολή. Κάτι δεν κολλάει άλλωστε με το υπόλοιπο μισό του ρεπορτάζ. Εκεί δηλαδή που διαβάζουμε ότι «σε ουκ ολίγες περιπτώσεις η αδρεναλίνη βρέθηκε στα ύψη», ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κάθε συναίσθημα με ψυχραιμία και να κάνουμε πάρα πολύ απλά τη δουλειά μας», ότι «το θέμα του φόβου είναι κάτι που διαχειρίζεται ο καθένας διαφορετικά» και άλλα παρόμοια. Πόσο μάλλον όταν στο ρεπορτάζ αποσιωπώνται το περιστατικό της έκρηξης στα 200 μέτρα από το πλοίο, που προκάλεσε τις αντιδράσεις του πληρώματος, και οι μαζικές παραιτήσεις πριν τον απόπλου της «Υδρας». Καλά τα παραμύθια λοιπόν, αλλά έχουν και παραέχουν «δράκους». Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων, στις ευρωατλαντικές αποστολές, που βάζουν το κεφάλι τους στον τορβά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τον λαό μας στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ - Κινητοποίηση την Πέμπτη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης


 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας -  Θράκης διοργανώνουν την Πέμπτη 20 Ιούνη στις 8.30 π.μ. εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!».

Συγκεκριμένα τα Συνδικάτα, Τροφίμων Γάλακτος Ποτών Κ. Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Τύπου Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας, Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζόμενων Pfizer Hellas, ΣΕΤΕΠΕ, Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, Ηλεκτροτεχνιτών και βοηθών Ανελκυστήρων βορείου Ελλάδος, Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Σκλαβενίτη βορείου Ελλάδας, Εργαζομένων Praktiker (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Εργαζομένων του Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας Θράκης, ΕΝΙΘ, Υπαλλήλων του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ σημειώνουν στο κάλεσμά τους:

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΚΕΛΟΓΕΣ

 

Με τις ευρωεκλογές ο κόσμος δεν έγινε λιγότερο χαοτικός ούτε και περισσότερο επικίνδυνος. Είναι βέβαιο το λιγότερο παράδοξο αναλυτές και πολιτικοί να εκφράζουν ζωηρή ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς, όλο και περισσότερο αποφεύγεται να χαρακτηρίζεται φασιστική, τόση όσο δεν εκφράσανε για κανένα από τους πολέμους, της Ουκρανίας και της σφαγής στη Γάζα. Αν κάτι δείχνει η μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά είναι ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις, με συκοφάντηση κάθε σοσιαλιστικής εναλλακτικής, με πολλούς ευρωπαίους να είναι απογοητευμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αν τα ακροδεξιά ή φασίζοντα κόμματα κέρδισαν σημαντικό έδαφος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση, ακριβώς γιατί υπόσχονταν  ανατροπή του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, 15 χρόνια μετά εκφράζονται, αφού ενσωματώθηκαν ομαλά στο πολιτικό σύστημα,  με μεγαλύτερη μετριοπάθεια και θέλουν να φαίνονται ότι αυτό που υπόσχονται είναι μια σταθερότητα. Περιγράφοντας τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, εκτός από τους ίδιους φυσικά, ως διεφθαρμένους και παρηκμασμένους, εκμεταλλευόμενοι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέλνουν το μήνυμά τους. Συντηρητισμός στα κοινωνικά ζητήματα με ρατσιστικές τάσεις, στοχοποίηση μεταναστών, αντιισλαμισμός, εκτεταμένη χρήση των πιο συντηρητικών στερεοτύπων για αντιμετώπιση του δημόσιου χώρου, εθνικισμός και κατά περίσταση ευρωσκεπτικισμός χαρακτηρίζουν τα περισσότερα από τα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα. Το πιο ανησυχητικό όμως, που δεν ομολογείται από την ανησυχούσα κυρίαρχη εξουσία, δεν είναι τόσο η  άνοδός τους, αλλά ότι  όλο και ξεθωριάζουν  οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου  με τα ακροδεξιά κόμματα. Είναι που πια η κυρίαρχη εξουσία  σ’ ένα μεγάλο μέρος της έχει υιοθετήσει ακροδεξιά πολιτική.

Η ΕΕ και η ... «όχι και τόσο ακροδεξιά» Μελόνι

 

Πηγή φωτο: gr.euronews.com

Η Μελόνι «δεν είναι και τόσο ακροδεξιά», αποφάνθηκε τις προάλλες η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν για την Ιταλίδα πρωθυπουργό, με την οποία παζαρεύει τη στήριξή της για να επανεκλεγεί. Αυτοί που «προειδοποιούν» για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και «ανησυχούσαν» για τον νεοφασισμό στην Ιταλία, υποστηρίζουν τώρα ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας» - με φασιστικές καταβολές - δεν είναι και τόσο «ακροδεξιά».

Βέβαια, η περαιτέρω αντιδραστικοποίηση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ έχει μετατοπίσει σε ακόμα πιο συντηρητική κατεύθυνση τον άξονα στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του, με αποτέλεσμα σήμερα δεξιά, φιλελεύθερα, κεντροδεξιά, κεντρώα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να υιοθετούν κοινή ατζέντα με την ακροδεξιά σε ζητήματα όπως αυτό της μετανάστευσης.

Αντίστροφα, ακροδεξιές δυνάμεις κουμπώνουν όλο και περισσότερο στο «δημοκρατικό τόξο», επειδή στηρίζουν βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και «κάνουν τη δουλειά» που πρέπει να γίνει. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, που η ΕΕ συμμετέχει σε πόλεμο με τη Ρωσία, αναπτύσσει «οικονομία πολέμου», ο γεωπολιτικός, οικονομικός και τεχνολογικός ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ και την Κίνα κορυφώνεται, η φτώχεια αυξάνεται και εντείνεται η άγρια καταστολή κατά των μεταναστών, με κέντρα κράτησης σε «τρίτες χώρες», αυστηροποίηση του ασύλου κ.ά.

Στοιχεία - κόλαφος


Από κινητοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής για τα εργατικά «ατυχήματα»
Από κινητοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής για τα εργατικά «ατυχήματα»

 

Στοιχεία - κόλαφος για το τι σημαίνουν στην πράξη η κατοχύρωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων απ' όλες τις κυβερνήσεις, η «ανταγωνιστικότητα» και το «φιλικό επενδυτικό κλίμα», περιλαμβάνει η έκθεση απολογισμού της Επιθεώρησης Εργασίας για το 2023.

Τα στοιχεία «βγάζουν μάτι»: Όσο περισσότερο ανεβάζει «στροφές» τα τελευταία χρόνια η καπιταλιστική ανάπτυξη, όσο περισσότερο «ανοίγουν» οι δουλειές για το μεγάλο κεφάλαιο, τόσο περισσότερο συνθλίβεται η εργατική τάξη ανάμεσα στους χώρους δουλειάς - παγίδες θανάτου και στην ένταση της εκμετάλλευσης, με τη δουλειά - λάστιχο να στρώνει το έδαφος για πολλαπλασιασμό των εργατικών «ατυχημάτων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 αναγγέλλονταν πάνω από 40 «ατυχήματα» τη μέρα, σχεδόν 15.000 συνολικά, χωρίς μάλιστα να καταγράφονται σε αυτά όσα χαρακτηρίζονται «τροχαία» ή με «παθολογικά» αίτια, σε μια σαφή προσπάθεια κουκουλώματος της τεράστιας έκτασης που παίρνει αυτή η «πανδημία» στους χώρους δουλειάς.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Παζάρια όλων με όλους για μια ... «ισχυρή Ευρώπη»

 

Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες διαπραγματεύονται να συνεχιστεί ο «μεγάλος συνασπισμός» με τους Φιλελεύθερους

 

Για την φον ντερ Λάιεν η Μελόνι δεν είναι και τόσο ...ακροδεξιά
Για την φον ντερ Λάιεν η Μελόνι δεν είναι και τόσο ...ακροδεξιά
Διεργασίες και παζάρια για μια «ισχυρή Ευρώπη» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα, εν μέσω ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, διεξάγονται την επομένη των εκλογών μεταξύ κομμάτων και ευρωομάδων, σε μια προσπάθεια να συμβιβαστούν συμφέροντα και να τεθούν προτεραιότητες για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ,«το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε διάφορες χώρες αποτυπώνει σε ένα βαθμό τη δυσαρέσκεια ευρύτερων εργατικών-λαϊκών δυνάμεων απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ - ως συνέχεια και αντίστοιχων μαζικών κινητοποιήσεων - και αποτυπώθηκε με την καταψήφιση κυβερνήσεων και κομμάτων, π.χ. Γερμανία, Γαλλία κ.λπ., που πρωτοστατούν στην υλοποίηση αντιλαϊκών στρατηγικών επιλογών της ΕΕ.

Τέτοιες επιλογές είναι για παράδειγμα η στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία ή η πολιτική της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης", τις συνέπειες των οποίων πληρώνουν ακριβά οι ευρωπαϊκοί λαοί. Βεβαίως, είναι ζητούμενο αυτή η διαμαρτυρία να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και να μην εγκλωβίζεται στους ανταγωνισμούς μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου και αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η ΕΕ δείχνει ακόμη περισσότερο τον αντιδραστικό της χαρακτήρα, ειδικά η στάση των λεγόμενων "αριστερών" κομμάτων ως υμνητών της ΕΕ σε διάφορες χώρες αφήνει εργατικές - λαϊκές μάζες εκτεθειμένες στην ψευδεπίγραφη "αντισυστημική" και "αντι-ΕΕ" ρητορεία ακροδεξιών και εθνικιστικών μορφωμάτων. Αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η επιτακτική ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη και παγκόσμια, η ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης».

Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. `Η πιο απλά ... απόγνωση

 

RIZOSPASTIS

Είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια απαξίωσης του ποσοστού του ΚΚΕ και της δυναμικής που αυτό περικλείει για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Σαν ένας άνθρωπος, με μικρές αλλαγές στις λέξεις, κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί, στελέχη των αστικών κομμάτων και «δημοσιογράφοι» περιφέρουν έναν αχταρμά «επιχειρημάτων» σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ.

Ορισμένα από αυτά θα σχολιάσουμε παρακάτω...

Λένε: «Μα πώς πανηγυρίζετε με τέτοια άνοδο της ακροδεξιάς»

Πανηγυρίζουμε με το ποσοστό του ΚΚΕ, που καταγράφει σημαντική άνοδο σε ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση. Πανηγυρίζουμε ακριβώς γιατί το 9,3% του ΚΚΕ είναι το μεγάλο αποκούμπι για την επόμενη μέρα των εκλογών, για την ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής πάλης. Σε αντίθεση με το ΚΚΕ, κάποιοι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για την ανησυχία τους για την ακροδεξιά. Αφενός δεν γίνεται να ανησυχούν για την ακροδεξιά και την ίδια ώρα να στηρίζουν την ΕΕ του αντικομμουνισμού και των απαγορεύσεων ακόμα και της συνδικαλιστικής δράσης σε μια σειρά από χώρες.

Αλλά αυτά τα είπαμε και προεκλογικά. Πάμε στα μετεκλογικά. Λένε ότι «τα κόμματα δεξιά της ΝΔ αθροίζουν 20%». Ετσι είναι και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Να θυμηθούμε π.χ. τις εκλογές του Μάη του 2012. Τότε που η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή συγκέντρωνε 7%, ενώ το σύνολο των φασιστικών και ακροδεξιών κομμάτων σκαρφάλωνε στο 23,24%.

Τι θα απομείνει;

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Βρίθει από ...«προοδευτικές» προσωπικότητες το πρόγραμμα της διάσκεψης που οργανώνει το Ινστιτούτο Τσίπρα στην Αθήνα από σήμερα. 

Ποιανού τα «διαπιστευτήρια προοδευτικότητας» να πρωτοθαυμάσει κανείς; Του Μάθιου Νίμιτς, που θα βραβευτεί κιόλας και ο οποίος πριν τον ΟΗΕ υπήρξε από το 1977 σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Tου Τζέφρι Πάιατ, πρωτεργάτη της ευρωατλαντικής επέμβασης στην Ουκρανία και μετέπειτα πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα; Του επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, που το κόμμα του συγκυβερνούσε με τη «Λέγκα του Βορρά», τον Μπερλουσκόνι και το αντιδραστικό «Κίνημα 5 Αστέρων»; Του επίτροπου Προϋπολογισμού της Κομισιόν Γιοχάνες Χαν, του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος; 'Η του γνωστού και μη εξαιρετέου πρώην Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απελευθέρωσε τις μαζικές απολύσεις στη Γαλλία το 2013, στήριξε τη Σαουδική Αραβία από την αρχή του πολέμου στην Υεμένη και ήδη από το 2014 στήριξε τον Νετανιάχου και το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»;

Με τέτοια πρεμιέρα από το Ινστιτούτο Τσίπρα, αναρωτιέται κανείς τι θα απομείνει για το Ινστιτούτο Κασσελάκη...

(Πηγή: «Ριζοσπάστης)

 

902gr

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Γκώσαμε από την τόση «πρόοδο» που χωράει στα «μέτωπα»...

 

 

Όσο περνάνε οι μέρες μετά τις Ευρωεκλογές τόσο «φουντώνουν» τα κάθε είδους παζάρια ανάμεσα σε κόμματα και μηχανισμούς του συστήματος για το πώς θα εξασφαλιστούν οι εναλλακτικοί «πόλοι» διακυβέρνησης σε μια περίοδο που η ΕΕ βρίσκεται σε πολεμική προετοιμασία εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών με την Κίνα, την Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ.

Βασικό «σενάριο» σε αυτά τα παζάρια είναι τα περιβόητα «μέτωπα για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς» (αξίζει να αναφέρουμε ότι ορισμένες άλλες «φωνούλες» του συστήματος, στη χώρα μας και διεθνώς, μιλούν συνειδητά και παραπλανητικά για την ανάγκη αντιμετώπισης των «αντισυστημικών» δυνάμεων...) καθώς και η ανάγκη αναμόρφωσης των «προοδευτικών δυνάμεων», ώστε να αποτελούν «ελκυστική» και αποτελεσματική λύση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων ομίλων. 

Όμως, όσο περνάνε οι μέρες, γίνεται όλο και πιο καθαρό πόση «πρόοδο» χωράνε αυτά τα «μέτωπα». Θα ξεχωρίσουμε 3 ενδεικτικές παρεμβάσεις γύρω από αυτό το ζήτημα.

Η ηχηρή σιωπή της Εταιρείας Συγγραφέων για τη σφαγή στη Γάζα



 

Να τοποθετούνται και να εκφέρουν άποψη οι συγγραφείς και ο πνευματικός κόσμος και πολύ περισσότερο να ορθώνουν ανάστημα και  φωνή καταδίκης όταν σφαγιάζονται χιλιάδες παιδιά στη Γάζα; 

Από τις αναρτήσεις του Κώστα Γουλιάμου – τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου –  στα ΜΚΔ μαθαίνουμε ότι σε επίστολή του προς το ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων με την οποία καλούσε την Εταιρεία να εκδώσει ψήφισμα καταδίκης της γενοκτονίας στη Γάζα, η απάντηση που έλαβε ήταν πως “η Εταιρεία Συγγραφέων…δεν τοποθετείται σε κομματικά, πολιτικά ή γεωπολιτικά θέματα” (!) 

Αντί κάθε άλλου σχολιασμού παραθέτουμε την απάντηση του Κ. Γουλιάμου στην Εταιρεία Συγγραφέων: 

Διπλωματικός πυρετός με σημαδεμένα χαρτιά υπέρ του Ισραήλ

 

Από τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ

AFP or licensors

Από τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ
Το διπλωματικό παζάρι για συμφωνία «βιώσιμης» εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, με βάση την πρόταση τριών φάσεων του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Οι πιθανότητες για σύντομη επίτευξη συμφωνίας δεν φαίνονται ισχυρές, μεταξύ άλλων και λόγω της μεροληπτικής πίεσης σε βάρος της Χαμάς που ασκούν οι ΗΠΑ. Η Χαμάς ήταν η πρώτη που απάντησε θετικά στην πρόταση Μπάιντεν, δίνοντας στην αρχή της βδομάδας τις δικές της βελτιωτικές συστάσεις σε Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές. Από την άλλη, οι ΗΠΑ συνεχίζουν, από τη μια, να παρέχουν διπλωματική ασπίδα προστασίας στο Ισραήλ, που επισήμως δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα και τηρεί σιγήν ιχθύος, και, από την άλλη, προσπαθούν να εμφανίσουν τη Χαμάς υπαίτια για ένα ακόμη διπλωματικό ναυάγιο, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν προς όφελος του ισραηλινού συμμάχου τους τα κενά, τις ελλείψεις και τις αοριστίες που χαρακτηρίζουν τεχνηέντως την πρόταση Μπάιντεν, 3 φάσεων, για εκεχειρία, ανταλλαγές ομήρων - κρατουμένων και ανοικοδόμηση.

Περιθώριο

 

«Ενας μικρός αριθμός πολυεθνικών εταιρειών... ασκούν σημαντική εξουσία στα πολιτικά και νομικά πλαίσια στα οποία δραστηριοποιούνται και εμποδίζουν κανονισμούς δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους τους». Αυτά διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε πρόσφατη έκθεσή του, στην οποία σημειώνει ότι οι εταιρείες που συνδέονται με το κάπνισμα και το αλκοόλ, όπως και η βιομηχανία τροφίμων, ευθύνονται για πάνω από 2,7 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο μόνο στην Ευρώπη. Αλλά και ότι όσες προσπάθειες γίνονται για τον περιορισμό τους - με γνώμονα πάντα τη «χασούρα» του κεφαλαίου από τις ασθένειες της εργατικής τάξης - βρίσκουν μπροστά τους τις συνεχείς παρεμβάσεις των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν δέχονται να πειραχτεί ούτε σεντ από τα κέρδη τους. Από την άλλη, βέβαια, μάλλον οι του ΠΟΥ δεν έχουν διαβάσει την περιβόητη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που καταψήφισαν μόνο οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, για το πόσο «τα λόμπι αποτελούν συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Οπότε μάλλον δεν θα ξέρουν ότι και η υγεία των λαών είναι απλά μια «υποσημείωση στο περιθώριο» των κερδών, που παζαρεύουν στους διαδρόμους τους αστικές κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Η παταγώδης αποτυχία της επιστολικής ψήφου

 

 

*Της Μαρίνας Λαβράνου

Χρειάστηκαν μόλις μια εκλογική διαδικασία, μια ακόμα «διαρροή» των προσωπικών δεδομένων δεκάδων χιλιάδων εκλογέων κατοίκων εξωτερικού με το «καλημέρα» της προεκλογικής περιόδου και 5 μήνες εφαρμογής της επιστολικής ψήφου για να επιβεβαιωθούν οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τον επικίνδυνο χαρακτήρα της. Για να αποκαλυφθούν δηλαδή οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης πίσω από τις διακηρύξεις για «διασφάλιση των συνταγματικών αρχών της αμεσότητας, καθολικότητας και μυστικότητας της ψήφου».

Το γεγονός ότι αστικά ΜΜΕ, φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση, έσπευσαν να επικροτήσουν τη διαδικασία, να μιλήσουν για «ασήμαντα προβλήματα» και να υπερασπιστούν το «αδιάβλητο της διαδικασίας», επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει, κατά πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων, να αξιοποιήσει τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν για να φέρει, στο όνομα της «απλοποίησης» των διαδικασιών, νέες επικίνδυνες αντιδραστικές αλλαγές.

Ομως, όσα κατήγγειλε το ΚΚΕ από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της εφαρμογής αυτής της διαδικασίας αποκαλύπτουν ότι δεν πρόκειται απλά για «μερικές αστοχίες», αλλά για την επικίνδυνη φύση της επιστολικής ψήφου που αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Όταν η υπόθεση έχει ΚΚΕ


 

Η εικόνα που παραθέτουμε είναι από τη διαδρομή που - τελικά - ακολούθησε το πλοίο MSC ALTAIR που είναι φορτωμένο με πολεμικό υλικό για τη στήριξη του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ που σφαγιάζει τον Παλαιστινιακό λαό.

Η αποφασιστική στάση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, των λιμενεργατών της COSCO, η καθοριστική παρέμβαση του ΚΚΕ, απέτρεψαν να προσεγγίσει το λιμάνι του Πειραιά το πλοίο MSC ALTAIR, προκειμένου να ξεφορτώσει πολεμικό υλικό για τη στήριξη του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ που σφαγιάζει τον Παλαιστινιακό λαό. Το σωματείο, μάλιστα, υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες που έχει πετύχει στη δεκαετή αγωνιστική του πορεία, καλώντας ταυτόχρονα τους Ιταλούς λιμενεργάτες να κάνουν το ίδιο! «Του κόσμου οι λιμενεργάτες μια γροθιά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ Συνεχίζουμε για να γίνει πράξη το δίκαιο αίτημα: Νίκη στον αγώνα των μεταλλωρύχων».

 

Από πρόσφατη κινητοποίηση των μεταλλωρύχων
Από πρόσφατη κινητοποίηση των μεταλλωρύχων

 

Τον μεγάλο, μαζικό κι ελπιδοφόρο αγώνα των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας χαιρετίζει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ένας αγώνας στον οποίο το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στους μεταλλωρύχους, με όλες του τις δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΚΟΚΜ τονίζει: 

«Η μεγάλη νίκη της εξασφάλισης του 8ωρου, έχει πανελλαδική εμβέλεια και πρέπει να σημάνει την κλιμάκωση του αγώνα για να υπογραφεί η νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση με το σύνολο των απαιτήσεων που έχουν κατατεθεί ως πρόταση από τα σωματεία και αφορούν τη διασφάλιση των αργιών για το σύνολο των εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός», αλλά και την ουσιαστική αύξηση του μισθού.

Η νέα προσπάθεια της εταιρίας να διασπάσει τους εργαζόμενους, δεν πρέπει να περάσει.

Με ΚΚΕ πιο δυνατό, αισιόδοξα και μαχητικά στην επόμενη μέρα

 

Πιο δυνατό το ΚΚΕ: Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που έβγαλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών την περασμένη Κυριακή.

Και, σε πείσμα όσων είχαν προεξοφλήσει πριν τις εκλογές το «μια απ' τα ίδια» για το Κόμμα, των ίδιων που μετά έσπευδαν να απαξιώσουν το αυξημένο ποσοστό του, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έβγαλαν ενισχυμένο το ΚΚΕ σε μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, πράγματι εκπέμπουν αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και η νεολαία:

Πιο δυνατή εργατική - λαϊκή πάλη και διεκδίκηση, οργάνωση της αντεπίθεσης, στον δρόμο της ανατροπής.

* * *
Το ποσοστό που πήρε το ΚΚΕ είναι αυτό που, παρά τον αρνητικό συνολικά συσχετισμό δυνάμεων, προβληματίζει και ανησυχεί τα επιτελεία του συστήματος. Είναι από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι σταθεροποιείται και δυναμώνει έως έναν βαθμό το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, όπως εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα με τις μεγάλες εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, τις απεργίες, τους νεολαιίστικους αγώνες, κάτω από το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Εκεί λοιπόν που οι άλλες δυνάμεις συνειδητά βλέπουν μόνο «μαυρίλα» για να καλλιεργούν την απογοήτευση, την παραίτηση και τη μοιρολατρία, για να εμπεδώνουν στον λαό το «τίποτα δεν αλλάζει», η νέα άνοδος του Κόμματος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την περαιτέρω ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής πάλης και διεκδίκησης, που αποτελεί τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ, αλλά και στη συναίνεση που της προσφέρουν τα άλλα κόμματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Το έγκλημα ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων δεν θα ξεχαστεί

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου

 

Το σαπάκι «Αντριάνα» που βυθίστηκε και πήρε μαζί του τουλάχιστον 600 ψυχές
Το σαπάκι «Αντριάνα» που βυθίστηκε και πήρε μαζί του τουλάχιστον 600 ψυχές
Με αφορμή τον έναν χρόνο από το πολύνεκρο ναυάγιο - έγκλημα ανοιχτά της Πύλου, που έστειλε στον υγρό τάφο τουλάχιστον 600 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι γυναικόπαιδα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το πολύνεκρο ναυάγιο εκατοντάδων ξεριζωμένων ανοιχτά της Πύλου ήταν ένα έγκλημα με θύματα και ενόχους. Σήμερα, έναν χρόνο μετά και παρά την αποκάλυψη συγκλονιστικών στοιχείων, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ακόμα δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις για τις πραγματικές συνθήκες της τραγωδίας ούτε έχουν φροντίσει για την τιμωρία των υπαιτίων. Οφείλουν, έστω και τώρα, να το πράξουν! Γιατί δεν υπήρξε σχέδιο διάσωσης, με δεδομένη την επέλευση του κινδύνου; Γιατί δεν διατέθηκαν όλα τα κατάλληλα και επαρκή μέσα; Γιατί επιχειρήθηκε επικίνδυνη ρυμούλκηση του μοιραίου αλιευτικού με σκοινί, που προκάλεσε τον κλυδωνισμό του;

Η προσπάθεια να μετατραπούν ορισμένοι από τους διασωθέντες του ναυαγίου, που συνελήφθησαν, σε "αποδιοπομπαίους τράγους" της τραγωδίας ήταν προκλητική και έπεσε στο κενό. Η κράτησή τους για μέρες μετά από την αθώωσή τους από το αρμόδιο δικαστήριο, με την επίκληση του αδικήματος για παράνομη είσοδο στη χώρα, ήταν απαράδεκτη και απάνθρωπη.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 15 - 16 Ιούνη 2024

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 15 - 16 Ιούνη 2024:

Η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ το ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλε ο λαός!:

'Ολη η δύναμη που πήρε το ΚΚΕ κατατίθεται από την επόμενη κιόλας μέρα στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες! Για να δυναμώσει κι άλλο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, για την οργάνωση της αντεπίθεσης, στον δρόμο της ανατροπής.

  • Το μαύρο ...άσπρο κάνει η κυβέρνηση, διαβάζοντας ανάποδα το μήνυμα της κάλπης. Προαναγγέλλει ξεδιάντροπα κλιμάκωση της πολιτικής που καταδίκασε ο λαός.
  • Διεργασίες αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, για να απορροφήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια που φουντώνει, να στεριώσουν την αντιλαϊκή συναίνεση.
  • Στους αγώνες που ενισχύονται, στην ανασύνταξη του κινήματος η ελπίδα για τον λαό, με το ΚΚΕ μπροστά: Και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ευφάνταστος

 

Τουλάχιστον ...ευφάνταστος είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ανήκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) με θέμα: «Διεύρυνση του ΝΑΤΟ: Ιστορία επιτυχίας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είκοσι Χρόνια Ειρήνης και Ασφάλειας. Οι Προκλήσεις Μπροστά». Μα καλά, για ποια ειρήνη και ασφάλεια μιλάνε, ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια; Εκτός αν θεωρούν ότι μετά τους «ειρηνευτικούς» βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και τον διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το 1999, αποκαταστάθηκε η «σταθερότητα» στην περιοχή... Το ακριβώς αντίθετο συνέβη και τις συνέπειες τις ζουν από πρώτο χέρι οι λαοί των Βαλκανίων και συνολικά της Ευρώπης. Αλλά και σήμερα, πώς είναι δυνατόν να λανσάρουν ξεδιάντροπα το ΝΑΤΟ ως το «success story» της ειρήνης και της ασφάλειας, όταν με την πολιτική του στην Ουκρανία οδηγεί τις εξελίξεις σε γενικευμένη ανάφλεξη και ο εγκληματικός σχεδιασμός του έχει τυλίξει τη Μέση Ανατολή κυριολεκτικά στις φλόγες; Με λίγα λόγια, πρόκειται για άλλη μια εκδήλωση πλήρως ευθυγραμμισμένη με την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ και με στόχο κυρίως τις νεότερες γενιές, που δεν γνωρίζουν τα διαχρονικά εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Και επειδή όντως «οι προκλήσεις είναι μπροστά», αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να δυναμώσει ο αγώνας του λαού ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ως αναγκαία προϋπόθεση για να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.

«Ψηφιακοί στρατιώτες» στην υπηρεσία του Ισραήλ

 

Θέλοντας να αμαυρώσει τη δημοφιλία που έχουν αποκτήσει φιλοπαλαιστίνιοι καλλιτέχνες και άλλοι στην Βρετανία, η βρετανική «The Telegraph» δημοσίευσε τον προηγούμενο μήνα ένα άρθρο με τίτλο «Η Ρωσία και η Κίνα χειραγωγούν τη βρετανική κοινή γνώμη προωθώντας φιλοπαλαιστινιακούς παράγοντες επιρροής». Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το προφίλ του δημοφιλούς ράπερ και ακτιβιστή Lowkey στο «Χ» (πρώην Twitter) έχει προωθηθεί από ψεύτικα προφίλ (bots), στο πλαίσιο μιας εκστρατείας των χωρών αυτών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα από πέρυσι, με στόχο την «προστασία της δημοκρατικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου από απειλές παρέμβασης». Η έρευνα στοχοποιεί κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα και «εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης της εξάπλωσης της διαδικτυακής παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας».

* * *

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο υπουργός Διασποράς του Ισραήλ δήλωσε στην εφημερίδα: «Υπάρχει μια άμεση απειλή για τη Βρετανία από οργανώσεις υπέρ της Χαμάς που δραστηριοποιούνται σε όλη τη Βρετανία, με σαφή σκοπό να επιβάλουν τον νόμο της Σαρία και να κάνουν τη Βρετανία ένα μουσουλμανικό νησί - αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό είναι το όραμά τους». Πρόσθεσε δε ότι οι βρετανικές αρχές «πρέπει να είναι πολύ πιο ενεργές, πολύ πιο επιθετικές απέναντι σε αυτούς τους εχθρούς, οι οποίοι απειλούν όχι μόνο την εβραϊκή κοινότητα, αλλά τον τρόπο ζωής και τις βασικές αξίες της Βρετανίας ως δημοκρατικού κράτους».

14/06/1928 Γεννιέται ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα.

 


 

14/06/1928

Γεννιέται ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα. Ο Τσε σπούδασε Ιατρική το 1947 ενώ το 1950 μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο πάνω σε μια θρυλική μοτοσικλέτα «Νόρτον» ταξιδεύουν στη Χιλή, το Περού, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και τον Παναμά. Μετά την αποφοίτησή του, θα επισκεφθεί ξανά χώρες της Λατινικής Αμερικής, γνωρίζοντας τους κοινωνικούς αγώνες και τις επαναστατικές εξεγέρσεις. Στη συνείδησή του καταγράφονται τα πάντα, ενώ το 1953 πηγαίνοντας στη Γουατεμάλα, θα γνωριστεί με Κουβανούς εξόριστους, συντρόφους του Φιντέλ Κάστρο που είχε φυλακιστεί μετά το κίνημα της 26ης Ιουλίου 1953.

“Αριστοι”, “επιτυχημένοι” και αμετακίνητο

 


 

Κατά τη “μητσοτάκεια” λογική ο Κώστας Σκρέκας, που απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ο βασικός υπεύθυνος για την ακρίβεια… – δεν έχουμε καμία διάθεση και πρόθεση υπεράσπισης του κυρίου Σκρέκα, εννοείται –  όμως, τώρα που ξαναβγήκε από τη ναφθαλίνη ένας άλλος “άριστος” ο Τ. Θεοδωρικάκος, όλα θα πάνε περίφημα…

Φυσικά, δεν φταίει συνολικά η κυβέρνηση, δεν φταίει το σύστημα που διακονεί, φταίνε λίγο οι πολυεθνικές και καθόλου ο πολυχρονεμένος πρωθυπουργός. 

Οσοι και όσες έμειναν στη θέση τους έχουν, κατά συνέπεια, διακριθεί για τις “επιδόσεις” τους στα αντίστοιχα Υπουργεία, πάντα κατά τον Κ. Μητσοτάκη. 

Και η αλήθεια είναι πως πράγματι έχουν άριστες “επιδόσεις” στην υλοποίηση και πλήρη ευθυγράμμιση στα άνωθεν διευθυντήρια, δηλαδή ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και λόμπι. 

Ας τους δούμε έναν – έναν:

MOSAB ABU TOHA «Ακυρώνετε την πρόσκληση σε μια φωνή που κραύγαζε στίχους κάτω από τα ερείπια του σπιτιού του»

 

Ο Παλαιστίνιος ποιητής για τον αποκλεισμό του από φεστιβάλ ποίησης στην Αθήνα

 

Σε μια απαράδεκτη πράξη λογοκρισίας κατέφυγε το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτέμβρη στην Αθήνα, αφού προχώρησε στην ακύρωση της πρόσκλησης που είχε απευθύνει στον Παλαιστίνιο ποιητή Mosab Abu Toha, προβάλλοντας ως επιχείρημα την ακύρωση της Ισραηλινής ποιήτριας που θα παρουσιαζόταν στην ίδια ενότητα του φεστιβάλ.

Η Ισραηλινή ποιήτρια Τal Nitzan δεν δέχτηκε την πρόσκληση, ισχυριζόμενη ότι γίνονται επιθέσεις στην Ελλάδα εναντίον Ισραηλινών τουριστών, οπότε το αρχικό σχέδιο της διοργάνωσης για τη συνύπαρξη των δύο ποιητών αναβλήθηκε.

Με δημοσίευσή του στα μέσα ο Παλαιστίνιος ποιητής κατήγγειλε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, υπενθυμίζοντας ότι είχε λάβει και πέρσι πρόσκληση, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» λόγω της μη χορήγησης βίζας από το Ισραήλ. Ακόμα, ανέφερε ότι δεν γνώριζε για τη συνύπαρξή του επί σκηνής με την Ισραηλινή λογοτέχνη, καθώς δεν του είχε κοινοποιηθεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδάλλως θα είχε προβάλει αντίρρηση εξαρχής.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ Το κρίσιμο είναι να δυναμώσει ο καθημερινός εργατικός – λαϊκός αγώνας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και στους κάθε λογής εκπροσώπους της

 

 

Σε σχόλιο του για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, που ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή 14 Ιούνη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός έρχεται ως συνέχεια της παρερμηνείας και διαστρέβλωσης του εκλογικού αποτελέσματος, που έκανε απ’ την πρώτη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, ότι δήθεν “πήρε εντολή” να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αντιλαϊκές “μεταρρυθμίσεις”. Γι’ αυτό το λόγο και σε κρίσιμες θέσεις και υπουργεία επιλέγονται δοκιμασμένα στο αντιλαϊκό έργο πρόσωπα, για να τρέξουν αυτές τις “μεταρρυθμίσεις” του κεφαλαίου και της ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Το σίγουρο είναι ότι απάντηση στα κρίσιμα λαϊκά προβλήματα δεν μπορούν να δώσουν οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί και οι εναλλαγές προσώπων, όταν η πολιτική παραμένει η ίδια. Ούτε φυσικά αποτελούν διέξοδο οι διεργασίες και οι “ανασχηματισμοί” που επιχειρούνται στον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, αυτού της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας.

Το κρίσιμο είναι να δυναμώσει ο καθημερινός εργατικός – λαϊκός αγώνας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και στους κάθε λογής εκπροσώπους της.

 

902gr

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Το «μέτωπο» κατά της ανόδου της ακροδεξιάς ... και άλλα παραμύθια χωρίς αίσιο τέλος

 

Οσα γράφονται, όσα λέγονται και όσα εννοούνται - πόσο μάλλον αυτά που γίνονται πίσω από «κλειστές πόρτες» - τις τελευταίες μέρες σχετικά με την «ανάγκη συσπείρωσης των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων ώστε να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς», είναι εξόχως αποκαλυπτικά.

Με επίκεντρο τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία και με αφορμή την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν - λόγω της «πρωτιάς» του κόμματος Λεπέν στις πρόσφατες εκλογές - έχει σημασία να καταγραφούν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία και τοποθετήσεις για το τι πραγματικά είναι αυτά τα διάφορα «μέτωπα» που κάθε τόσο στήνονται, κυρίως στη Γαλλία, και για το αν τελικά εμπόδισαν τη λεγόμενη «άνοδο της ακροδεξιάς».

* * *

Τι γίνεται, λοιπόν, αυτήν την περίοδο στη Γαλλία;

Για ακόμα μια φορά δημιουργήθηκε «προοδευτικός πόλος» ώστε να αποτραπεί η νίκη της Λεπέν στις επερχόμενες, πρόωρες, βουλευτικές εκλογές. Από όσα γράφονται, χωρίς να έχουν καταλήξει τα παζάρια, θα αποτελείται από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν. Θυμίζουμε ότι και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε συγκροτηθεί ανάλογη «αντι-ακροδεξιά» συμμαχία, το NUPES, με τη συμμετοχή των ίδιων κομμάτων.

Ο επικεφαλής του πάλαι ποτέ κραταιού Γκολικού κόμματος, Ερίκ Σιοτί, δήλωσε ουσιαστικά ότι πρέπει να συμμαχήσει το κόμμα του με την Λεπέν, αφού «τα ίδια λέμε». Η δήλωσή του αυτή καταδικάστηκε από μέρος στελεχών του συγκεκριμένου κόμματος.

Δεν αλλάζει


 

Τεράστια προβολή γνωρίζει τις τελευταίες μέρες και στη χώρα μας ο «YouTuber» από την Κύπρο που κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος, και μάλιστα τρίτος στη σειρά, πίσω από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Αυτό που προβάλλεται τώρα είναι η δύναμη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στα οποία ο ίδιος διαπρέπει (και κονομάει...) σερβίροντας καθημερινά στους εκατομμύρια ακολούθους του γενναίες δόσεις ...σαβούρας. Προεκλογικά δήλωνε πως δεν ξέρει τίποτα από πολιτική και ότι θα διατυπώσει πολιτικές θέσεις μόνο αν εκλεγεί! Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ήρθε σε επαφή με πολλά κόμματα για να να είναι υποψήφιος (παζαρεύοντας προφανώς τη δημοφιλία του), αλλά «δεν έδεσε το γλυκό» και έτσι κατέβηκε «ανεξάρτητος». Τώρα πανηγυρίζει για την εκλογή του και μαζί του διάφορα επιτελεία σε Κύπρο και Ελλάδα, που τον παρουσιάζουν ως απόδειξη της απαξίωσης των κομμάτων, ως υπόδειγμα αδιαμεσολάβητης αλληλεπίδρασης με τους ψηφοφόρους και ως πρότυπο μελλοντικού πολιτικού, που δεν θα είναι ενταγμένος σε κόμμα και θα απευθύνεται στον λαό από το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία όπως λένε «μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»...

Οταν οι «ανοιχτές αγορές» κλείνουν τα εργοστάσια...

 

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της νηματουργίας «Βαρβαρέσος»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της νηματουργίας «Βαρβαρέσος»
Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά ακούμε για κλείσιμο επιχειρήσεων που λειτουργούσαν επί σειρά ετών στη χώρα μας. Από την υαλουργία ΓΙΟΥΛΑ, τη SONOCO ΕΛΛΑΣ μέχρι την TUPPERWARE και την RECKITT BENCKISER την περασμένη χρονιά. Το κοινό γνώρισμα τέτοιων επιχειρήσεων που κλείνουν σε χρονιές με σταθερά θετικό πρόσημο καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι η κερδοφορία που παρουσίαζαν μέχρι και τη στιγμή που οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες τους πήραν την απόφαση για το κλείσιμό τους:

-- SONOCO ΕΛΛΑΣ (90 απολύσεις): Μέλος πολυεθνικού ομίλου με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. την τελευταία διετία. Στην Ελλάδα η εταιρεία ήταν σταθερά κερδοφόρα με ετήσιους κύκλους εργασιών άνω των 15 εκατ. ευρώ, με νέες επενδύσεις και χρονιά - ρεκόρ παραγωγικότητας το 2021.

-- ΥΑΛΟΥΡΓΙΑ ΓΙΟΥΛΑ (300 απολύσεις): Μέλος του «BA Glass B.V.» (δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο). Το 2022 είχε κύκλο εργασιών 1,43 δισ. και καθαρά κέρδη 176,4 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό τμήμα είχε αυξημένους κύκλους εργασιών, από 42 εκατ. το 2021 στα 61 εκατ. το 2022.

-- RECKITT BENCKISER (70 απολύσεις): 29 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και κέρδη προ φόρων 1,8 εκατ. ευρώ είχε το εργοστάσιο που έκλεισε το 2022. Η ελληνική θυγατρική παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών κατά 3,6% φτάνοντας στα 2,6 εκατ. ευρώ. Ο βρετανικός πολυεθνικός κολοσσός είχε την ίδια χρονιά κύκλο εργασιών 14,5 δισ. λιρών, αυξημένο κατά 12,5% και καθαρά έσοδα αυξημένα κατά 7,6%.

-- TUPPERWARE (200 απολύσεις): Μέλος πολυεθνικού ομίλου με κύκλο εργασιών 1,3 δισ. και κέρδη στα 836,4 εκατ. δολάρια για το 2022. Η θυγατρική στην Ελλάδα, το 2022, δηλαδή μια χρονιά πριν κλείσει, είχε καθαρά κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ Καταγγέλλει την ΕΡΤ για αποσιώπηση της φωνής του Συλλόγου των Οικογενειών θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών

 

Από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα στον έναν χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών
Από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα στον έναν χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών
«Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή», τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλοντας την αποσιώπηση της συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου «Τέμπη 28/2/2023» (στις 5/6/24) από την ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι «η ευθύνη γι' αυτό το ανοσιούργημα βαραίνει ολοκληρωτικά και απόλυτα την κυβέρνηση της ΝΔ και τη διοίκηση της κρατικής ΕΡΤ».

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Είναι ένα ακόμη δείγμα της "Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης" που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση. Αυτή είναι η ελευθερία των ΜΜΕ. Να μην ενημερώνουν τον λαό και τη νεολαία για κάθε ζήτημα το οποίο αφορά τη ζωή τους και αγωνίζονται οργανωμένα για το δίκιο τους, να αποσιωπάται η οργανωμένη δράση σωματείων και συλλόγων όπως του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, που κάνουν έναν αξιοπρεπή αγώνα και έχοντας στο πλάι τους όλους τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό και τη νεολαία του, παλεύουν για να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του εγκλήματος, παλεύουν ενάντια σε κάθε απόπειρα συγκάλυψης των υπεύθυνων της τραγωδίας και για να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει οι πραγματικοί ένοχοι, όποιοι και αν είναι και όσο "ψηλά και αν βρίσκονται", ακόμη και στελέχη των κυβερνήσεων που έχουν την ευθύνη για την πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα, για την πολιτική σε βάρος ακόμα και της ίδιας της ζωής του λαού».

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Βάθεμα της εμπλοκής με διακομματική συναίνεση

 

 

Με την ευρωΝΑΤΟική φάλαγγα σε παράταξη έγινε χτες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης - Ειδικών Επιχειρήσεων «ΠΕΡΣΕΑΣ».

Χαρακτηριστικά, στην τελετή στάθηκαν δίπλα δίπλα ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αποστολάκης, και ο επικεφαλής του φασιστο-μορφώματος των «Σπαρτιατών», Β. Στίγκας. Στην ομιλία του ο Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ευρωατλαντικής κοπής «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας», το νομοσχέδιο για το οποίο θυμίζουμε πέρασε, τέλη Μάη, στη Βουλή, με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των φασιστοειδών.

Εξάλλου, πάνω στη στοίχισή τους για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, ο Δένδιας εστίασε στις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού χιλιάδες μίλια από την πατρίδα, συγκεκριμένα στην UNIFIL στα ανοιχτά του Λιβάνου, στην «IRINI» βόρεια από τις ακτές της Λιβύης, και στην επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα, την πιο μεγάλη ναυτική επιχείρηση που έχει κάνει ποτέ η ΕΕ.

Σημειωτέον, ενδεικτικό για την επικινδυνότητα της UNIFIL είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Μάθε, παιδί μου, για το ΝΑΤΟ

 

Οι έφηβοι μαθητές στη Σουηδία ανησυχούν μήπως ο πόλεμος «επέστρεψε» στη χώρα τους, από τότε που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάρτη, μετά από 200 χρόνια τυπικής «ουδετερότητας». Η ανησυχία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, σε βαθμό που το κράτος αποφάσισε να οργανώσει «εκπαιδευτικά προγράμματα» στα σχολεία σχετικά με το ΝΑΤΟ, την ιστορία του και τις σύγχρονες γεωπολιτικές «πραγματικότητες»...

Σε μια χώρα όπου ο τελευταίος πόλεμος έληξε το 1814, οι έφηβοι και οι έφηβες - καθόλου άδικα - ανησυχούν, βλέποντας ότι «ο κόσμος χωρίζεται όλο και περισσότερο σε στρατόπεδα και η Σουηδία παίρνει μέρος», αναφέρει το «Associated Press». «Αισθάνομαι ασφαλής που η Σουηδία είναι με το ΝΑΤΟ, αλλά αισθάνομαι ανασφαλής ότι (...) το ΝΑΤΟ μπορεί να ξεκινήσει πόλεμο», δήλωσε μια 14χρονη μαθήτρια.

Δεν είναι η μόνη. Το ίδρυμα «Children's Rights in Society», που διαχειρίζεται την εθνική γραμμή βοήθειας για παιδιά, καταγράφει αύξηση των κλήσεων σχετικά με το αν η ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου για τη Σουηδία. Τον Γενάρη, τη βδομάδα που ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και ο υπουργός Πολιτικής Αμυνας προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο πολέμου, καλώντας τον σουηδικό λαό να προετοιμάζεται, το 20% των κλήσεων στη γραμμή βοήθειας ήταν παιδιά που εξέφραζαν αγωνία και άγχος.