Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Να σταματήσει τώρα η μονάδα ανάκτησης ψευδαργύρου και χαλκού της «Μυτιληναίος ΑΕ» στη Σίνδο

 

 

Να σταματήσει τώρα η μονάδα ανάκτησης ψευδαργύρου και χαλκού της «Μυτιληναίος ΑΕ» στη Σίνδο ζητά με ανακοίνωσή της η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε για ακόμη μία φορά το βαθιά αντιλαϊκό της πρόσωπο, καθώς πριν λίγες ημέρες απορρίφθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη η προσφυγή του Δήμου Δέλτα κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για τη δημιουργία "μονάδας ανάκτησης ψευδαργύρου και χαλκού από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά" από την εταιρεία "Μυτιληναίος ΑΕ". Με την απορριπτική του απόφαση ο υπουργός δηλώνει ότι όλα έγιναν με βάση τις νόμιμες διαδικασίες.

Επιβεβαιώνεται ότι η προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας του λαού δεν συμβαδίζουν με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η "νομιμότητα" που για ακόμη μία φορά επικαλείται η κυβέρνηση διά μέσου του υπουργού της, είναι όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με τις Οδηγίες της ΕΕ για την εφαρμογή της πολιτικής της για την εγκατάσταση και τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων με βάση τις αρχές της περιβόητης κυκλικής οικονομίας. Η ΕΕ δίνει μεγάλο βάρος στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών καθώς έτσι μπορεί να υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων για τους βιομηχανικούς ομίλους και να ενισχυθεί η "ανταγωνιστικότητα" της ευρωπαϊκής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Αυτή η πολιτική της ΕΕ έχει ενσωματωθεί και στην ελληνική νομοθεσία σταδιακά μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ. 

Είναι η πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή μας, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι με συνοπτικές διαδικασίες προχώρησαν οι σχετικές αδειοδοτήσεις, έδωσε έγκριση και η Περιφέρεια, αγνοώντας τη συνολική αρνητική τοποθέτηση της τοπικής κοινωνίας. Την ίδια στιγμή η περιοχή του Δήμου Δέλτα ρυπαίνεται από την δράση των ΕΛΠΕ, την καύση από τον "ΤΙΤΑΝ" επικίνδυνων απορριμάτων (RDF-SRF), ενώ προχωρούν σχέδια για την πλωτή πλατφόρμα LNG και έπεται συνέχεια, γιατί η Περιφέρεια γνωμοδότησε θετικά και στην καύση υγειονομικών αποβλήτων από την εταιρεία "POLYGREEN" στη Σίνδο, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. 

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απλώς πρόσχημα για να καλλιεργείται το αφήγημα της δίκαιης "πράσινης ανάπτυξης" που είναι κατάμαυρη για τον λαό και τους εργαζόμενους. 

Η πραγματικότητα είναι ότι ο καπιταλισμός από τη φύση του αντιλαμβάνεται το περιβάλλον αποκλειστικά και μόνο σαν πεδίο κερδοφορίας. Γι' αυτό και δεν μπορεί παρά να το καταστρέφει. Τα βιομηχανικά ατυχήματα, η ρύπανση, η χαλάρωση των όρων για μεταλλευτικές και τουριστικές δραστηριότητες, η τσιμεντοποίηση κάθε ακτής, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Την πολιτική αυτή στηρίζουν και συνδιαμορφώνουν όλα τα αστικά κόμματα και οι βραχίονές τους σε Περιφέρεια και δήμους, εφαρμόζοντας την πολιτική που όλοι αυτοί μαζί συνδιαμορφώνουν στα όργανα της ΕΕ.

Τεράστιες ευθύνες για την εξέλιξη αυτή έχουν οι διοικήσεις του Δήμου Δέλτα, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή που με χλιαρές διακηρύξεις και προσφυγές σε Επιτροπές και Δικαστήρια προσπαθούν να καθησυχάσουν τον λαό της περιοχής ότι λύνονται αυτά τα ζητήματα. Να που η πραγματικότητα τους διαψεύδει. 

Καλούμε τον λαό της περιοχής να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους πολιτικούς της εκφραστές στον δήμο και στην Περιφέρεια, που μας έφεραν ως εδώ. Να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και με τις δυναμικές κινητοποιήσεις του να βάλει φρένο στις επικίνδυνες εξελίξεις  

Να απαιτήσει: 

  • Να μην υλοποιηθεί η επένδυση του Μυτιλιναίου για κατασκευή και λειτουργία μονάδας ανάκτησης Cu & Zn. 

  • Να μην προχωρήσει η εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων της "POLYGREEN", που θα επεξεργάζεται τόνους αποβλήτων, ως αντιλαϊκή και καταστροφική για το περιβάλλον.

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέσα με ευθύνη του κράτους, ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη βιομηχανική ρύπανση στην περιοχή. 

  • Να προχωρήσουν τώρα έργα και υποδομές για την περιοχή, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες για ΒΑΜΕ, έργα διάσωσης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, προστασίας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της περιοχής. 

Καλούμε τον λαό σε λίγες ημέρες στις κάλπες για την Ευρωβουλή να μαυρίσει αυτή την πολιτική. Να δυναμώσει το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που αντιπαλεύει αυτή την πολιτική και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα».

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου