Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Πρώτα ψηφίζουν υπέρ των λόμπι και δύο ημέρες πριν τις ευρωεκλογές «κλαίγονται»...

 

 

Παρακολουθώντας την ειδησεογραφία των τελευταίων προεκλογικών ημερών πέσαμε πάνω σε ένα δημοσίευμα του avgi.gr με τίτλο «Ευρωεκλογές 2024/29.000 λομπίστες δεν χρειάζονται ψήφους για να καθορίσουν την πολιτική των Βρυξελλών». Θα έλεγε κανείς πως «σωστά» το άρθρο και το θέμα της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν «καλό τίτλο».

Όπως διαβάζουμε το θέμα αναφέρεται σε έκθεση του «Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών», το οποίο επισημαίνει πως «29.000 λομπίστες, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται για λογαριασμό εταιρειών, συχνά δεν χρειάζεται καν να ''χτυπούν την πόρτα των πολιτικών'', καθώς επί της ουσίας καλούνται με ποικίλους τρόπους να διαμορφώσουν ακόμα και να συντάξουν νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι αποφάσεις τους... πυροδοτούν την ακρίβεια, το αυξημένο κόστος ζωής και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Για παράδειγμα ...οι λομπίστες των εταιρειών κολοσσών κατάφεραν να εκτροχιάσουν τη νομοθεσία για το δημόσιο συμφέρονανέτρεψαν τη ρύθμιση για τον κανονισμό των χημικών προϊόντων που προβλεπόταν στην Πράσινη Συμφωνία, πέτυχαν την ανανέωση της άδειας της καρκινογόνου ουσίας γλυφοσάτης, πέτυχαν να μην ληφθούν δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης».

Πρόκειται για αποκαλυπτικά στοιχεία που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ας προσθέσουμε μία «λεπτομέρεια» που θα κάνει το θέμα γενικά πιο ενδιαφέρον. Στο ευρωκοινοβούλιο, την τελευταία 5ετία, υιοθετήθηκε ψήφισμα, στο όνομα της «διαφάνειας» μάλιστα, στο οποίο τονίζεται ότι η ικανότητα των λόμπι «να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο κοινοβούλιο αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Σε αυτό το επαίσχυντο ψήφισμα αποθέωσης των λόμπι ψήφισαν ΥΠΕΡ η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ (η Νέα Αριστερά τότε ήταν μέρος του ΣΥΡΙΖΑ), η Ελληνική Λύση. Σε σύνολο 705 ευρωβουλευτών μόνο οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν το συγκεκριμένο ψήφισμα!

Πρώτα ψηφίζουν υπέρ των λόμπι λοιπόν και προεκλογικά κλαίγονται.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου