Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Τα πράγματα στη θέση τους


Και αφού το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έκανε το καθήκον του πριν από μερικές μέρες να βγάλει ανακοίνωση, για να «επιπλήξει» τη γαλλική κυβέρνηση για το έκτρωμα «Ελ Κομρί», χτες, ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με το συνεταιράκι της ΑΝΕΛ) να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ετσι, ο Οδικός Χάρτης για τη στρατηγική εταιρική σχέση Γαλλίας - Ελλάδας, που Τσίπρας και Βαλς υπέγραψαν σημειώνει: «Η Γαλλία, ως "εταίρος για τις μεταρρυθμίσεις", συντάσσεται στο πλευρό των ελληνικών αρχών και διοίκησης και τις στηρίζει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που διενεργούν, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας την οποία συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνάφεια με το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές τόνισαν ότι «συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας των οικονομιών τους, προϋποθέσεις απαραίτητες για την επανεκκίνηση των επενδύσεων και τη σταθερότητα της Ζώνης του Ευρώ». Με λίγα λόγια: Η ελληνική συγκυβέρνηση συμφώνησε πως όλα όσα κάνει η γαλλική είναι όχι μόνο σωστά αλλά χρειάζεται και να μεταλαμπαδευτούν ως γνώση και εμπειρία.

Σχιζοφρένεια; Διπλοπροσωπία; Αστατος χαρακτήρας; Οχι. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί κανείς να προσάψει στον ΣΥΡΙΖΑ, τον άξιο υπηρέτη του ελληνικού κεφαλαίου. Μπορεί όμως να τον παινέψει για την ικανότητά του, από τη μια, να προωθεί με σταθερότητα τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και, από την άλλη, να κοροϊδεύει το λαό. Αυτό είναι, άλλωστε, που εκτιμούν τόσο οι εκπρόσωποι του ελληνικού κεφαλαίου όσο και των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών και τους στηρίζουν.

«Συνεισφορά» στην ειρήνη
 
Το θέμα το κρατάνε χαμηλά τελευταία, από την άποψη, τουλάχιστον, των δημόσιων τοποθετήσεων, αλλά δεν βγαίνει από το τραπέζι των σχεδιασμών τους: «Ψήνεται» νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη. Πρόσχημα τι άλλο από την αντιμετώπιση των ισλαμιστών. Θυμίζουμε ότι το χάος εκεί έσπειρε η ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, ενώ οι σημερινοί ισλαμιστές είναι οι χτεσινοί «σύμμαχοι» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, κρατών της ΕΕ, που τους εξόπλισαν ενάντια στον επίσης πρώην σύμμαχό τους Καντάφι. Φυσικά, πραγματική αιτία και αυτής της επέμβασης είναι ο έλεγχος - μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτής της χώρας, ενταγμένος στη γενικότερη διαπάλη ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, διαύλων και εμπορευμάτων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατυμπανίζει τον «κομβικό ρόλο» που μπορεί να παίξει στους τέτοιους επικίνδυνους σχεδιασμούς η Ελλάδα με τη βάση της Σούδας. Ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία, η κυβέρνηση διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο. Τη, δε, εμπλοκή της χώρας και του λαού μας, για άλλη μια φορά, στα ματοβαμμένα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την πλασάρει ως ...συνεισφορά στην ειρήνη και την ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας να αντιδράσουν μαζικά και με αποφασιστικότητα, να μην υιοθετήσουν τα προσχήματα των ΝΑΤΟ - ΕΕ ούτε της ελληνικής κυβέρνησης.

Χρυσαυγίτικες ανησυχίες... 
 
Ο στόχος της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, η περιβόητη ανάπτυξη ενώνει σαν αόρατο νήμα όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, «αριστερά», «δεξιά», «κεντρώα». Δεν θα μπορούσαν, βεβαίως, να εξαιρεθούν και τα μαντρόσκυλα του συστήματος, οι ναζί της Χρυσής Αυγής. Ανησυχώντας, λοιπόν, για το στόχο της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, διερωτήθηκε ο χρυσαυγίτης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ηλ. Παναγιώταρος: «Θα θέλαμε να μας πει κάποια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών ή κάποιος άλλος, από τα 7, 8 ή 10 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι να πάρετε με τη δόση, πόσα θα μείνουν στην πατρίδα μας για την πολυπόθητη ανάπτυξη που τόσο πολύ την ευαγγελίζεστε;» Αποκαλύπτοντας, για άλλη μια φορά, ότι πίσω από τις λαϊκίστικες κορόνες και τη δημαγωγία τους κρύβουν τον ταξικό τους χαρακτήρα, το γεγονός δηλαδή ότι κοπιάζουν για λογαριασμό του κεφαλαίου. Και όταν επιτίθενται και χτυπούν πρόσφυγες, συνδικαλιστές, και όταν χύνουν το αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο, αλλά και από τις θέσεις που διατυπώνουν στο βήμα του Κοινοβουλίου...

Ριζοσπάστης  Σάββατο 4 Ιούνη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου