Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Αρετή και τόλμη...


Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «θέλει αρετή και τόλμη η μάχη κατά της διαφθοράς» και γι' αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ...διεθνές επίπεδο, προκειμένου «να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αρπαγή του πλούτου». Τις προάλλες, πάλι, έλεγαν ότι ο περιορισμός της φοροαποφυγής από τις «εξωχώριες» εταιρείες, μπορεί να εξασφαλίσει στα κρατικά ταμεία 6 - 7 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής». Το θράσος τους ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Αν κάτι δείχνουν τα 7,9 τρισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι βρίσκονται «παρκαρισμένα» από το κεφάλαιο σε φορολογικούς παραδείσους παγκοσμίως, είναι η τεράστια κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι από μια χούφτα εκμεταλλευτές. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα συγκεκριμένα ποσά αντανακλούν ένα μικρό μόνο μέρος αυτής της κλοπής, που γίνεται με τους νόμους του αστικού κράτους και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του κεφαλαίου. Αυτό δεν αλλάζει, όσοι «κανόνες» κι αν θεσπιστούν στη διακίνηση και διαχείριση κεφαλαίων από τους καπιταλιστές.

... στην υπεράσπιση της σαπίλας
 
Και επειδή τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις το ξέρουν καλά, προσπαθούν να κάνουν το λαό συμμέτοχο στην αποπροσανατολιστική συζήτηση για τη «διαφθορά» και τα μέτρα για την ηθικοποίηση τάχα του καπιταλισμού, πίσω από τα οποία οχυρώνεται το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Κι από πάνω του λένε να εναποθέσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής τις προσδοκίες του για ένα ψευτοεπίδομα διαχείρισης της φτώχειας, καλλιεργώντας λογικές «δίκαιης αναδιανομής», που δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να υπάρξει στον καπιταλισμό. Πράγματι, λοιπόν, χρειάζεται μεγάλη «αρετή και τόλμη» από μια κυβέρνηση για να υπηρετεί και ταυτόχρονα να «ξεπλένει» με τέτοιο πάθος τη βρωμιά του καπιταλιστικού συστήματος.

Χίμαιρα
 
«Τι είναι λοιπόν ο κομμουνισμός;» Το ερώτημα αυτό έθετε η «Αυγή», με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Και απαντώντας, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι πρόκειται για μια καλή «ιδέα», που όμως η εφαρμογή της αποδείχτηκε πολύ κακή, γιατί την ανέλαβε το εργατικό κράτος και εκφυλίστηκε... Αυτά, σε συνέχεια των προχτεσινών που έγραψε η εφημερίδα, ταυτίζοντας το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε με τον ναζισμό. Προσπερνάμε το γεγονός ότι οι διαπιστώσεις αυτές γίνονται με αναφορές - αχταρμά στον Μαρξ και στον Λένιν. Οσα γράφει είναι άλλη μια έκφραση της «συμπάθειας» στον κομμουνισμό, της απέχθειας όμως στην εφαρμογή του, αφού αυτή απαιτεί σύγκρουση, ανατροπή και συντριβή της εξουσίας του κεφαλαίου, το οποίο όμως ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί με συνέπεια. Κι έτσι, να πώς εννοεί τον «κομμουνισμό» η «Αυγή»: «Κομμουνισμός είναι η ελπίδα και η πίστη στη δυνατότητα απελευθέρωσης από τον ασφυκτικό εγκλωβισμό στον καπιταλισμό»... Συμπέρασμα «αλά ΣΥΡΙΖΑ»: Οι εργαζόμενοι μπορούν να πιστεύουν και να ελπίζουν όσο θέλουν, αλλά ο κομμουνισμός είναι «πολύ μεγάλη ιδέα» για να εφαρμοστεί στην πράξη και επομένως είναι χίμαιρα η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού. Γι' αυτό, το καλύτερο που έχει να κάνει ο λαός, σύμφωνα με την «Αυγή», είναι να κάτσει στα αυγά του και να ...απολαύσει τα παραμύθια περί «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Βλαστημούν
 
«Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους με προστιθέμενη αξία, απλοποίηση αδειοδοτήσεων, σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, προσιτό ενεργειακό κόστος, περιορισμός του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, νέο φιλοεπενδυτικό χωροταξικό πλαίσιο, σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας». Αν κάποιος έκλεινε τα μάτια και άκουγε αυτές τις προτάσεις, θα μπορούσε άραγε να διακρίνει σε ποιανού κόμματος το πρόγραμμα περιέχονται; Η απάντηση είναι πως «όχι». Τέτοιες και άλλες παρεμφερείς προτάσεις και διακηρύξεις μπορεί να τις βρει κανείς στο πρόγραμμα της κυβέρνησης (πολλές απ' αυτές υλοποιούνται ήδη), όπως και στα προγράμματα όλων των άλλων αστικών κομμάτων, που μοιράζονται το στόχο της ανάκαμψης του κεφαλαίου, με τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου κλίματος για την επιχειρηματικότητα. Για την ιστορία, τις προτάσεις αυτές παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την Τετάρτη, στο Ηράκλειο. Κάτι τέτοια βλέπουν τα στελέχη της ΝΔ και βλαστημούν την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ τούς πήρε την μπουκιά από το στόμα, εφαρμόζοντας το δικό τους πρόγραμμα...



Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου