Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ


Απεργία την Παρασκευή και καθημερινές πρωτοβουλίες ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο
Συγκεντρώσεις σε σειρά πόλεων σήμερα, μέρα κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου - Στην Ομόνοια στις 4 μ.μ. η συγκέντρωση της Αθήνας

Με συγκεντρώσεις σήμερα, Τρίτη, σε όλη τη χώρα, απεργία την Παρασκευή και ένα πλούσιο πρόγραμμα κινητοποιήσεων μέχρι και τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να τεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν μαχητική απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης.«Είναι ώρα οργάνωσης και πάλης! Ολοι στον αγώνα!», είναι το κάλεσμα το οποίο απευθύνει το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους και το λαό, για να μετατρέψουν όλες αυτές τις μέρες σε μέρες δράσης και πρωτοβουλιών ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.

Το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων
Αναλυτικά, το αγωνιστικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:
  • Σήμερα, Τρίτη:
Η αυλαία των κινητοποιήσεων ενάντια στα προαπαιτούμενα ανοίγει από σήμερα, Τρίτη, με συλλαλητήρια σε μια σειρά πόλεων, καθώς σήμερα αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο στη Βουλή. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί σε πρωτοβουλίες μαζικής εξόρμησης και ενημέρωσης στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, στις βιομηχανικές περιοχές, στα εμπορικά καταστήματα, στις γειτονιές.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 4 μ.μ., στην Ομόνοια.
Συγκεντρώσεις έχουν επίσης οριστεί σήμερα και στις εξής πόλεις: Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Λιβαδειά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Σάμος, 6 μ.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο) και Καρλόβασι (γραφεία Εργατικού Κέντρου). Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., Φανάρια Νεάπολης και Νέα Αρτάκη (πλατεία).

  • Αύριο, Τετάρτη
Τη σκυτάλη παίρνουν αύριο, Τετάρτη 10/1, οι κινητοποιήσεις στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, ώστε να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί, να δοθεί απάντηση στην ποινικοποίηση της δράσης όσων αγωνίζονται για να προστατεύσουν την εργατική - λαϊκή κατοικία, να καταγγελθεί η επέκταση των πλειστηριασμών που επιχειρείται με το πολυνομοσχέδιο (βλ. αναλυτικότερα στο διπλανό θέμα).
  • Την Πέμπτη 11/1
Την Πέμπτη 11/1 οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την αγωνιστική απεργιακή απάντηση της επόμενης μέρας, με περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. «Αξιοποιούμε κάθε τρόπο για να φτάσει το αγωνιστικό - απεργιακό κάλεσμα παντού, στα διαλείμματα, στην έναρξη και τη λήξη των βαρδιών. Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται στις γειτονιές από Σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος», τονίζει το ΠΑΜΕ.
  • Την Παρασκευή 12/1
Η Παρασκευή 12/1 είναι μέρα απεργίας των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων. «Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία, στις στάσεις εργασίας και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν κηρύξει δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόντρα στα εμπόδια που βάζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Στην αφίσα με την οποία καλούν στην απεργιακή κινητοποίηση προτάσσουν τα αιτήματα της απεργίας: «Απεργούμε για: Να υπερασπιστούμε το μοναδικό μας όπλο, το δικαίωμα στην απεργία. Βασικό μισθό 751 ευρώ και επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ. Απαγόρευση πλειστηριασμών. Οχι στη φοροληστεία και στα χαράτσια. Να βάλουμε τέλος στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και νόμων».
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει οριστεί στις 12 μ. στην Ομόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν σωματεία θα γίνει στις 12 μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν επίσης οριστεί, μέχρι χτες βράδυ, σε Αγρίνιο (10.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο) και Νάουσα (12 μ., πλατεία).

Το απόγευμα της ίδιας μέρας το ΠΑΜΕ οργανώνει συγκεντρώσεις στις εξής πόλεις: Γρεβενά (7 μ.μ., κεντρική πλατεία). Καστοριά (7 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία). Κοζάνη (7 μ.μ., κεντρική πλατεία). Πτολεμαΐδα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία). Φλώρινα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία). Χαλκίδα (6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς).

Το Σάββατο 13/1 και την Κυριακή 14/1 σωματεία και μαζικοί φορείς σχεδιάζουν ενημερωτικές εξορμήσεις.
  • Τη Δευτέρα 15/1
Τη Δευτέρα 15/1, μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία σε μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια.
Στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα
 
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό σε μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση.

Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση, που φέρνει ένα νέο πολυνομοσχέδιο - φωτιά τις επόμενες μέρες, να πάρει δυναμική απάντηση. Υλοποιούν κατά γράμμα τις παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνοντας νέο γύρο ασφυκτικών μέτρων "δημοσιονομικής προσαρμογής" αλλά και καταστολής των εργατικών - λαϊκών αγώνων, με προμετωπίδα το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, την επέκταση των πλειστηριασμών, δουλεύοντας για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Βγαίνουμε από αύριο (σ.σ. σήμερα) στους δρόμους του αγώνα. Παίρνουμε μέρος στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, έως και τη μέρα που θα φέρουν προς ψήφιση τα νέα μέτρα.

Το ΠΑΜΕ καλεί επίσης συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν την απεργία των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων και να αυξηθούν οι αποφάσεις συμμετοχής για την Παρασκευή, 12 Γενάρη, μέρα που το πολυνομοσχέδιο θα βρίσκεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής».

Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες
Αποφάσεις για απεργία και πρόγραμμα δράσης είχαν μέχρι χτες βράδυ πάρει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου, Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Νάουσας, Φωκίδας, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας και Ζακύνθου.

Επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και Λογιστών (ΠΟΛ).

Μπροστά στη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, μετά από πρόταση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μια σειρά από Σωματεία της Αττικής έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, σε απεργία καλούν τους εργαζόμενους, μεταξύ άλλων, τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εμποροϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οι εκπρόσωποι των οποίων θα προτείνουν στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Παρασκευή.

Αποφάσεις από Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο
Την πρόταση για απεργία καταθέτουν στις συνεδριάσεις Σωματείων και Ομοσπονδιών του Δημοσίου οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ - ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» - έχει αποφασίσει στάση εργασίας και όχι απεργία τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Μέχρι χτες βράδυ απεργιακές αποφάσεις είχαν πάρει οι Ομοσπονδίες: Συλλόγων Εργαζομένων υπ. Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγων Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ). Επίσης, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΜΟΔ (απόφαση συνέλευσης), ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Λήμνου, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Μενίδι («Σωκράτης»), Ν. Ιωνία - Μεταμόρφωση («Γ. Σεφέρης»), Κερατσίνι - Πέραμα («Ν. Πλουμπίδης»), Καισαριανή («Ρ. Ιμβριώτη») και Χαϊδάρι.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης μια σειρά σωματείων εργαζομένων στους δήμους σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών τα κλαδικά συνδικάτα ΟΤΑ Αττικής, Μαγνησίας, Αχαΐας, Λάρισας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λευκάδας, τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Βόρειας Εύβοιας, Ηλιούπολης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Αμαρουσίου, Θεσσαλονίκης, Πετρούπολης, Καισαριανής, Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Η πρόταση για κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου τέθηκε από τη ΔΑΣ ΟΤΑ και στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπου οι υπόλοιπες παρατάξεις («Συνδικαλιστική Ανατροπή», ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ) αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργία, βάζοντας πλάτη για να περάσει το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις
 
Απόφαση να προκηρύξει απεργία πήρε σε έκτακτη συνεδρίασή του, την περασμένη Κυριακή, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στη συνεδρίαση συμμετείχαν και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου («ΝΗΡΕΑΣ», «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ», «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ», «ΖΟΥΡΑΣ») και άλλοι εργαζόμενοι, με σκοπό την οργάνωση της δράσης τους μπροστά στην κατάθεση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Με το πλαίσιο της απόφασης της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για απεργία, συμφώνησαν και συμμετέχουν, επίσης, τα Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων, Αργολίδας, Εργαζομένων ΦΑΓΕ και Εργαζομένων «Tasty».
  • Σε σύσκεψη καλεί ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Βαθύ).
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου