Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Για το ιδιωτικό αιολικό πάρκο στη Μηλιά Πιερίων


Eurokinissi
Με την έγκριση, από τον γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, των περιβαλλοντικών όρων του ιδιωτικού αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 22 MW (11 ανεμογεννήτριες) και των συνοδών υποστηρικτικών έργων, αλλά και με τη συναίνεση της διοίκησης του δήμου Κατερίνης, που για άλλη μια φορά, προχτές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ψήφισε υπέρ, παρά τις λαϊκές αντιδράσεις, γίνεται ένα ακόμα βήμα στην πορεία υλοποίησης μιας μεγάλης επέμβασης στα Πιέρια όρη.
 Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη επένδυση, που συνιστά παράδοση φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, ενώ παράλληλα επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της διασφάλισης κερδών για τα μονοπώλια.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι ορεινοί όγκοι των Πιερίων αλλά και του Ολύμπου, το ενεργειακό δυναμικό της Πιερίας και της χώρας συνολικότερα, είναι θησαυρός για τους μεγάλους ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους.


Κριτήριο της επένδυσης δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φθηνή ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζεται η ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης, αλλά η μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου.

Η "πράσινη" ανάπτυξη είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος. Εξ ου και το αυξημένο τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο λογαριασμό της ΔΕΗ, οι συνεχείς ανατιμήσεις του ρεύματος, η πανάκριβη τιμή που λαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ για το ρεύμα. Είναι η "προίκα" που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός σε αυτούς τους μεγαλοεπενδυτές.

Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση για τα Πιέρια (Μηλιά, θέση "Πέντε Πύργοι") δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων, ούτε στοχεύει στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον».

Η ΤΕ Πιερίας καλεί το λαό να παλέψει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και να απαιτήσει: Να μην αδειοδοτηθεί η κατασκευή ιδιωτικού αιολικού πάρκου στα Πιέρια. Αναλυτική εξέταση των πολλαπλών επιπτώσεων από την εν λόγω επένδυση στην οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής. Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Φθηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα. Ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, με κεντρικό σχεδιασμό.

Ξεκαθαρίζει ότι η μόνη λύση που θα εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση Ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος, υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋπόθεση τέτοιας λύσης είναι να γίνει ο τομέας της Ενέργειας δημόσια - λαϊκή περιουσία και να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου