Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ροδοπέταλα


INTIME NEWS
Εν μέσω απανωτών ειδήσεων για τις πυρκαγιές και τους νεκρούς στην Ανατ. Αττική, που μονοπωλούν την επικαιρότητα, η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» μας ενημερώνει ότι έρχονται αλλαγές στον «αναπτυξιακό» νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2016, προκειμένου αυτός να καταστεί πιο ευνοϊκός για παλιούς και νέους επενδυτές. Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναμένεται άμεσα να τροποποιήσει τον νόμο στη Βουλή, «στο πλαίσιο της διαρκούς επαναξιολόγησης και προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου στις ανάγκες του επενδυτικού κοινού». Οι αλλαγές αφορούν κυρίως την επιτάχυνση της καταβολής των ενισχύσεων προς τους επενδυτές, τη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης προηγούμενων επενδυτικών σχεδίων, καθώς και προσαρμογές στις ενισχύσεις που προβλέπει ο 4399/2016, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Μάλιστα, από το υπουργείο διαρρέεται ότι το ενδιαφέρον για τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο είναι ήδη μεγάλο και ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά την αναμενόμενη τροποποίησή του. Θυμίζουμε ότι ο «αναπτυξιακός» νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προβλέπει μια σειρά από φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, κρατική χρηματοδότηση σε επενδύσεις, γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης κ.ά. Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει περισσότερο «ζεστό» χρήμα και προνόμια στο κεφάλαιο στο όνομα της ανάκαμψης και την ίδια ώρα διατείνεται ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση της πυρόσβεσης και της πυροπροστασίας σε έμψυχο υλικό και μέσα. Αυτές είναι οι δυο όψεις της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται, όπως και όλοι οι προηγούμενοι: Δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα για την καπιταλιστική κερδοφορία, στα αποκαΐδια των λαϊκών αναγκών.

Αλλοθι
 
Ενα από τα πολλά ζητήματα που αναδείχτηκαν με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική είναι κι αυτό του εθελοντισμού, που αποθεώνεται από την κυβέρνηση, τους δήμους, τα άλλα αστικά κόμματα και τον Τύπο. Με πηχυαίους τίτλους προβάλλεται ο ρόλος των εθελοντών πυροσβεστών και διασωστών, αλλά και ΜΚΟ που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν στοιχειώδεις ανάγκες των πυρόπληκτων από την επομένη της μεγάλης καταστροφής. Η αλληλεγγύη, η διάθεση για προσφορά, ακόμα και η αυτοθυσία που έδειξαν και δείχνουν αυτές τις μέρες με οργανωμένο τρόπο χιλιάδες λαού στους πυρόπληκτους της Ανατ. Αττικής είναι βέβαια συγκλονιστικές και επιβεβλημένες. Αλλο όμως αυτό, και άλλο να προβάλλεται ο εθελοντισμός ως υποκατάστατο για τις κρατικές ελλείψεις και να αξιοποιείται ως άλλοθι για τη διαιώνισή τους. Η εθελοντική συμμετοχή στην πυρόσβεση δεν μπορεί να δικαιολογεί τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, που είναι συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων, στο πλαίσιο των περικοπών σε κονδύλια που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Ούτε βέβαια η οργάνωση της αρωγής στους πληγέντες μπορεί να επαφίεται σε εθελοντές και ΜΚΟ, με τον ελλιπέστατο κρατικό μηχανισμό σε ρόλο «συντονιστή» ή και παρατηρητή. Οπως μάλιστα προκύπτει με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές, ακόμα και το έργο της πολιτικής προστασίας ανατίθεται από τους δήμους σε εθελοντές, πίσω από τους οποίους κρύβεται η οποιαδήποτε κρατική ευθύνη. Η λαϊκή εγρήγορση και αλληλεγγύη σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να βγει λάδι η κυβέρνηση από τις ευθύνες της για τη μεγάλη καταστροφή, αλλά να πάρει χαρακτηριστικά μαζικής, μαχητικής διεκδίκησης μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης των πληγέντων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Θράσος... 
 
Την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στους πυρόπληκτους της Ελλάδας διαφημίζει με συνεντεύξεις του ο Ευρωπαίος επίτροπος «ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων», Χρ. Στυλιανίδης, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον εκσυγχρονισμό του συστήματος «RESCuE» (ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας), που μεταξύ άλλων προβλέπει τη συνδρομή με μέσα πυρόσβεσης από κράτη - μέλη της ΕΕ σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών. Η αντιλαϊκή ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη πάνε να βγάλουν την ουρά τους απέξω για τις τεράστιες ελλείψεις στην πυρόσβεση και τη δασοπροστασία, ενώ ρίχνουν σκόπιμα το βάρος της δήθεν «αλληλεγγύης» στην καταστολή και όχι στην πρόληψη των πυρκαγιών. Και μάλιστα μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που το πρόβλημα ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, όπως στην περίπτωση της Σουηδίας πριν από λίγες μέρες, ή της Ελλάδας την περασμένη βδομάδα. Ετσι, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «δημοσιονομικής προσαρμογής» και στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στρατηγική της ΕΕ είναι η περικοπή των κρατικών δαπανών που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, άρα και αυτών που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της λαϊκής περιουσίας. Αυτό όμως σε τίποτα δεν τους εμποδίζει να εμφανίζονται ως αρωγοί τάχα και συμπαραστάτες του λαού στα δύσκολα! Τέτοιο είναι το θράσος τους.

... και υποκρισία
 
Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, θυμίζουμε την καταγγελία που έκανε μόλις τον περασμένο Ιούνη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την ...ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισε η ΕΕ τους σεισμοπαθείς της Λέσβου, εγκρίνοντας έναν χρόνο μετά το σεισμό μόλις 1,3 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις, ενώ οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν ξεπερνούν τα 54 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με την καταγγελία, «οι τεράστιες καταστροφές στην περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών δεν κρίθηκαν μείζονες, με αποτέλεσμα τα καταβαλλόμενα ποσά να μην ξεπερνούν το 2,5% των ζημιών». Αλλά «ακόμη και αυτά τα ψίχουλα δεν κατευθύνονται στην ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών του νησιού που έχασαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, αφού όπως επανειλημμένα έχει απαντήσει η Επιτροπή σε αλλεπάλληλες Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, "το Ταμείο δεν αποζημιώνει ζημιές ιδιωτών". Οι αποζημιώσεις, με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατευθύνονται κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους που αναλαμβάνουν την αποκατάσταση υποδομών και ελάχιστες στην επιδιόρθωση κατοικιών». Μιλάμε δηλαδή για το ...απαύγασμα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» στο ρημαγμένο λαό.





Ριζοσπάστης   Τρίτη 31 Ιούλη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου