Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Κοινή ανακοίνωση στήριξης της πάλης του παλαιστινιακού λαού


Πηγή: Associated Press

Σε εξέλιξη βρίσκεται σημαντική πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων απ' όλον τον κόσμο, μετά από έκκληση του «Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης» για κοινή ανακοίνωση στήριξης της πάλης του παλαιστινιακού λαού.

Στην ανακοίνωση, που ήδη στηρίζουν 14 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, καταδικάζονται τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού στην Παλαιστίνη, καθώς και η πολιτική στήριξη που αυτά έχουν από τις ΗΠΑ, με αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Επιπλέον, καταδικάζεται η πολιτική της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, που στα λόγια εξισώνει το θύμα με το θύτη και στην πράξη αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ισραηλινό κράτος.


Στην ανακοίνωση καυτηριάζεται η στάση κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως του γερμανικού αριστερού κόμματος «Die Linke», υποστήριξης της ισραηλινής κατοχής και των εποικισμών, αλλά και κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που έχουν κυβερνητικές θέσεις και στηρίζουν την εμβάθυνση των σχέσεων των χωρών τους με το Ισραήλ.

Εκφράζεται ακόμη η καταδίκη του πρόσφατου ρατσιστικού νόμου στο Ισραήλ και διατυπώνεται η πάγια θέση των ΚΚ για αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, στο δίκαιο αγώνα του υπέρ του ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση καθώς και τα κόμματα που την υπογράφουν μέχρι στιγμής, έχουν ως εξής:

Η κοινή ανακοίνωση


Το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης:

«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταδικάζουν αποφασιστικά τα εγκλήματα που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός εναντίον του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσαν αιματοκύλισμα, δολοφονώντας εν ψυχρώ άοπλους διαδηλωτές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η επιθετική πολιτική της διοίκησης του Τραμπ και η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μετακίνηση εκεί της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ενάντια στη γενική διεθνή κατακραυγή, ενθάρρυναν την επιθετικότητα του Ισραήλ, που συνεχίζει τόσο την παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών όσο και τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Οι κυβερνήσεις των χωρών που υιοθετούν μια στάση ίσων αποστάσεων, εξισώνοντας το θύμα με το θύτη, έχουν μεγάλες ευθύνες. Η θέση της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, που καθώς τελείται μια οργανωμένη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, καλεί "όλες τις πλευρές να επιδείξουν συγκράτηση" και αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ισραηλινό κράτος, είναι απαράδεκτη.
Κάποια ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα έχουν επίσης μια απαράδεκτη θέση υποστήριξης της ισραηλινής κατοχής και των εποικισμών, όπως δείχνει η τελευταία επίσκεψη του ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού αριστερού κόμματος "Die Linke" και η φύτευση δέντρου στον ισραηλινό εποικισμό.

Ενώ κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής άλλα κόμματα που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αναπτύσσουν σχέσεις με το Ισραήλ, ειδικά στρατιωτικές.

Η τελευταία ψήφιση του ισραηλινού νόμου περί εθνικής ιθαγένειας στην Κνεσέτ είναι ένα πρόσθετο βήμα προς το κράτος του απαρτχάιντ.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα εκφράζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο αγώνα του υπέρ του ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους μέσα στα σύνορα πριν από τις 4 Ιούνη 1967, με την πρωτεύουσά του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και καλούμε τους λαούς να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, μέχρι το τέλος της ισραηλινής επιθετικότητας και κατοχής που υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό.

Τα κόμματα που υπογράφουν έως τώρα:
  • Κόμμα Εργασίας της Αυστρίας
  • Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ
  • Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μπανγκλαντές
  • Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας
  • Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Παραγουάης
  • Κομμουνιστές της Σερβίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου