Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

O σεξισμός δεν έρχεται απ’το μέλλον- Η βιταμίνη του βιασμού και η μόνιμη ενοχοποίηση των θυμάτων


Ήλιος, αλάτι και βιασμοί είναι το τρίπτυχο του φετινού καλοκαιριού, κατά το έγκυρο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Αντέννα. 


Μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί και δικαίως τις τελευταίες μέρες, με αφορμή ρεπορτάζ περί βιασμών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα, όπου η αυτοαποκαλούμενη “σύμβουλος ψυχικής υγείας” Αδαμαντία Καζάκου παρουσιάζει ως βασικό αίτιο των βιασμών τη βιταμίνη D που αυξάνεται από τον ήλιο, προκαλώντας “αυξημένη ερωτική διάθεση” οπότε ουαί κι αλίμονο σε όποια τολμήσει να εμφανιστεί με προκλητικά ρούχα, τα οποία -πάντα κατά την ομιλούσα – “παίζουν ένα πολύ δυνατό (sic) ρόλο”. Δεν είναι η πρώτη φορά πράγματι που τα θύματα βιασμού ενοχοποιούνται για το ντύσιμό τους, είναι όμως η πρώτη φορά που ακούμε δημόσια το βιασμό να εμφανίζεται περίπου ως φυσικό φαινόμενο: Καλοκαίρι, ήλιος, βιταμίνη D και κοντές φούστες, πόσο πια ν’αντέξει κι ο βιαστής. Κι επειδή οι πάντες παράγουμε βιταμίνη D στον ήλιο, όλοι οι άντρες είναι δυνάμει βιαστές, άρα το βάρος δεν πέφτει στους ίδιους αφού δεν μπορούν να αντισταθούν στους νόμους της φύσης, αλλά στις γυναίκες που καλά θα κάνουν να βάλουν κανένα ράσο.


Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς ο βιασμός παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα αυξημένης “ερωτικής διάθεσης” και πάλι λόγω της περίφημης βιταμίνης, τη στιγμή που όχι μόνο σχέση με τον έρωτα δεν έχει, αλλά ούτε καν με το σεξ ή τη σεξουαλική στέρηση, όπως πολύς κόσμος πιστεύει, αλλά αντίθετα πρόκειται για πράξη ακραίου μίσους κι επιβολής εξουσίας στον πιο αδύναμο.

Πολύς λόγος έγινε για τα (ανύπαρκτα) επιστημονικά προσόντα της κυρίας Καζάκου, που καθώς φαίνεται ψωμίζεται ως “life coach” ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, την τακτική καθώς φαίνεται παρουσία της σε περιθωριακά κανάλια τύπου Αρτ σε ανάλογα-αν και μάλλον λιγότερο βλαπτικά- ρεσιτάλ μπουρδολογίας και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται όσοι εμφανίζονται στις εκπομπές, κριτήρια που θέτει μάλλον το εμπορικό παρά το δημοσιογραφικό τμήμα των σταθμών. Πάντως στην ιστοσελίδα του χριστιανικότατατου αυτού σταθμού, μπορεί κανείς να βρει κι ένα άλλο εξαιρετικό πόνημα, με την υπογραφή του Ανδρολογικού Ινστιτούτου αυτή τη φορά, όπου ανάμεσα σε ένα περιβόλι σεξιστικών στερεοτύπων μαθαίνουμε ότι οι γυναίκες απατούν περισσότερο τους συντρόφους τους στο Μουντιάλ για να εκδικηθούν την αρπαγή των Σαβίνων στη ρωμαϊκη αρχαιότητα. 
Αρκετοί κι αρκετές στάθηκαν στο γεγονός του πώς γίνεται μια γυναίκα να αναπαράγει τόσο βαθιά σεξιστικό λόγο προς ομόφυλές της. Δε χρειάζεται κανείς να μπει σε περίπλοκες αναλύσεις για την συνειδητή και ασυνείδητη εσωτερίκευση του λόγου της πατριαρχίας από πολλές γυναίκες, καθώς εν προκειμένω πιο απλή μοιάζει η εξήγηση η εν λόγω κυρία να θεώρησε ότι τα (λιγότερο από) 15 λεπτά δημοσιότητας που της αναλογούσαν σε δίκτυο πανελλαδικής εμβέλειας στο πράιμ τάιμ θα αξιοποιούνταν καλύτερα χαϊδεύοντας τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά των θεατών της.

Είναι ενθαρρυντικό κατά μία έννοια το ότι ξεσηκώθηκαν τόσες αντιδράσεις για τον οχετό περί βιταμίνης βιασμού, αποδεικνύοντας ότι μεγάλα τμήματα της κοινωνίας διαθέτουν υγιή αντανακλαστικά. Το ερώτημα είναι πώς αυτό θα μεταφραστεί σε μια πραγματική στροφή στα κοινωνικά, μιντιακά και κυρίως τα δικαστικά ήθη, ώστε να πάψει ο βιασμός να είναι ένα από τα εγκλήματα με τα χαμηλότερα ποσοστά καταγγελιών και τελικής καταδίκης παγκοσμίως και στη χώρα μας. Αλλιώς τα θύματα θα συνεχίσουν να ενοχοποιούνται μέχρι να σβήσει ο ήλιος και η “αμαρτωλή” βιταμίνη D μαζί.

katiousa.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Τίτλος Του Πονήματος Σας Έπρεπε να Είναι:

    "Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ"!!!

    ή

    "Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΗΛΙΘΟΠΟΙΕΙ"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή