Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Το μέλλον


Οι αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος σχετικά με το «Facebook» επιβεβαιώνουν ότι τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αποτελούν μηχανισμό με πολλές χρήσιμες λειτουργίες για τους ιδιοκτήτες τους, δηλαδή τους μονοπωλιακούς κολοσσούς: Είτε ως μηχανισμός που τους αποφέρει κέρδη, είτε ως εργαλείο παρακολούθησης και παρέμβασης υπηρεσιών και αρχών, κρατικών, ιδιωτικών, μυστικών και άλλων. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι αποκαλύψεις ότι «αξιοποιήθηκαν» προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του «Facebook», με σκοπό την πολιτική χειραγώγησή τους στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές (το λεγόμενο σκάνδαλο «Cambridge Analytica»), ήταν μόνο «το κερασάκι στην τούρτα». Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, μεγαλοστέλεχος της «Cambridge Analytica» δήλωνε σε συνέντευξή του: «Τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν από την Cambridge Analytica ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Αν μπορούμε να μοντελοποιήσουμε τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, τότε μπορούμε να "μικροστοχεύσουμε" ένα μήνυμα πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους, εμένα, εσένα ή τον άνθρωπο που βρίσκεται στο δρόμο δίπλα σου, και να έχουμε τρία διαφορετικά μηνύματα που είναι προσαρμοσμένα στο προφίλ καθενός από τους τρεις. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά αυτό είναι το μέλλον της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ». Αυτό λοιπόν είναι το «μέλλον» που ονειρεύονται για το λαό οι αστοί και τα επιτελεία τους, με την αξιοποίηση των «μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Κάθε καλοπροαίρετος λοιπόν, και κυρίως όποιος συμμετέχει στο κίνημα και στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, πρέπει να σκεφτεί καλά πού αφιερώνει το χρόνο και την ενέργειά του, πώς προστατεύει τον εαυτό του και προπάντων πώς περιφρουρεί τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Επικίνδυνοι
 
«Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία», «Σαφής προειδοποίηση», «Πληρωμένη απάντηση στον Ερντογάν» ήταν ορισμένοι από τους τίτλους που συνόδευαν την αναπαραγωγή από διάφορα Μέσα της δήλωσης του Ελληνα υπουργού Αμυνας από την Αρμενία ότι «σε πολλές στιγμές της Ιστορίας της - και ιδίως τις στιγμές της Ιστορίας που έχουν κατά νου, της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας - η Τουρκία ηττήθηκε, όπως το 1821 στην Ελλάδα». Το λάδι στη φωτιά του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού, που έχει ψωμοτύρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Οτι δηλαδή η αντιπαράθεση της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο γίνεται για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των συμφερόντων τους, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας, και όχι για λόγους ... «Ιστορίας». Οτι εκεί βρίσκεται η αιτία της τουρκικής επιθετικότητας. Οτι και οι δύο χώρες είναι μέλη μιας επιθετικής στρατιωτικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, με αιματοβαμμένο παρελθόν, με την Ελλάδα να γίνεται σημαιοφόρος της. Οτι διά στόματος Αμερικανού πρέσβη έχει διαμηνυθεί πως ΗΠΑ και Ελλάδα συμπίπτουν στο στόχο να κρατηθεί η Τουρκία εντός ΝΑΤΟικής συμμαχίας στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ο διαγωνισμός αλυτρωτικής κορόνας ανάμεσα στους εκπροσώπους της τουρκικής και της ελληνικής αστικής τάξης μόνο ανησυχία και προβληματισμό θα πρέπει να γεννά στο λαό.

Δούλεμα
 
Συνεχίζει απτόητη η κυβέρνηση την προσπάθεια να κοροϊδέψει και να εφησυχάσει τους συνταξιούχους, ενόψει της επικείμενης περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις από 1/1/2019. Ετσι, ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μπορούμε να αποτρέψουμε σοβαρές συνέπειες με μειώσεις σε συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό». Λέει δηλαδή ότι θέλουν να «αποτρέψουν» τις σοβαρές μειώσεις στις υπάρχουσες συντάξεις που οι ίδιοι ψήφισαν (!) και φτάνουν μέχρι και 18% το μήνα, που σημαίνει απώλεια μέχρι και δύο επιπλέον συντάξεων το χρόνο! Μιλάμε για απογείωση του δουλέματος: Από το παραμύθι ότι θα επανέφεραν τη 13η σύνταξη, έφεραν τη λαιμητόμο στις καινούργιες συντάξεις με το «νόμο Κατρούγκαλου»... Λάνσαραν τότε το παραμύθι της «προσωπικής διαφοράς» για τους ήδη υπάρχοντες συνταξιούχους, που θα έμενε τάχα ανέγγιχτη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν, για να νομοθετήσουν τελικά την περικοπή της, μόλις ένα χρόνο μετά... Και τώρα, παραμονές της εφαρμογής του νέου τσεκουριού που ψήφισαν, πουλάνε το παραμύθι ότι θέλουν να «αποτρέψουν» την εφαρμογή του! Εχει μπόλικο θράσος η κυβέρνηση. Αλλά έχουν μπόλικη πείρα και οι συνταξιούχοι, όπως και οι εργαζόμενοι, για να μην «τσιμπάνε» στα παραμύθια που πάντα λανσάρονται πριν τον επόμενο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης.

Επ' ώμου
 
Ενα πραγματικό «ξέπλυμα» των τζιχαντιστών είδαμε στην ΕΡΤ την Τρίτη 28 Μάρτη, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Χαλέπι, σημειώσεις από το σκοτάδι», το οποίο επισήμως διαφημιζόταν ως εξής: «Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Πολωνίας - Συρίας, 2014. Μια καυστική ματιά στη ζωή στο Χαλέπι, όπως την αφηγούνται εφτά από τους κατοίκους του. Μια μοναδική μαρτυρία, καθώς οι δημιουργοί του κατέγραψαν τη ζωή επί 44 ημέρες στη βομβαρδισμένη, μαρτυρική πόλη». Τι είδαμε όμως στην πραγματικότητα; Τους εγκληματίες που εκπαιδεύτηκαν και αξιοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση ως «αγωνιστές της απελευθέρωσης» ενάντια στο «καθεστώς Ασαντ». Αναπαρήγαγε δηλαδή όλους τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών επιτελείων, που έχουν ανάψει το φιτίλι του πολέμου στη Συρία και στην ευρύτερη Μ. Ανατολή, βυθίζοντας τους λαούς στον πόλεμο και την καταστροφή, για να υπηρετήσουν τα σχέδια αλλαγής συνόρων, στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις πηγές Ενέργειας και τις σφαίρες επιρροής. Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός από ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, με τις βάσεις και τις κάθε είδους διευκολύνσεις στην αμερικανοΝΑΤΟική πολεμική μηχανή, παίρνει επ' ώμου και όλη τη βρώμικη προπαγάνδα που συνοδεύει το συντελούμενο έγκλημα σε βάρος του συριακού και των άλλων λαών.




Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου