Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

“Κλαίνε και γ…” – Λάβρος ο Μάρκο Ρίτσο κατά των ευρωπαίων επιτρόπων που τραγούδησαν το “Bella Ciao”



“Τώρα θ’ ακούσουμε και τη Μέρκελ να τραγουδάει το “Bandiera rossa”, σημείωσε καυστικά ο γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας. 

Αρκετοί ίσως θυμάστε όταν, πριν λίγα χρόνια, οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους τότε κι ο Νίκος Κοτζιάς, τραγουδούσαν περιχαρείς το “We are the world, we are the children”. Τη δόξα τους ζήλεψαν ευρωπαίοι επίτροποι προερχόμενοι από το σοσιαλιστικό κόμμα, που αποφάσισαν να γιορτάσουν στο Στρασβούργο την ψηφοφορία με την οποία ξεκίνησε τις εργασίες της η ευρωπαϊκή επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τραγουδώντας τον εμβληματικό ύμνο των ιταλών παρτιζάνων “Bella Ciao”. Ανάμεσα στους τραγουδιστές και ο Πάολο Τζεντιλόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.


«Piangono e Fottono...» «Cantano 'Bella Ciao' mentre distruggono la giustizia sociale ... https://m.youtube.com/watch?feature=emb_title&v=aecrtPWFrqQ&time_continue=27&ebc=ANyPxKqdVJ0s5gg443kEAtz2xLjDlU8ZsV3_TVUhxVedZLbjBlApPd79zppWqap6fIuQf6Mi26csUToIKeLhCJuqTba8Eot-zA 
Στο εσωτερικό της χώρας προκλήθηκαν διάφορες αντιδράσεις, αρκετές από αυτές ακροδεξιάς κοπής, που έκαναν λόγo για “Σοβιετική Ευρώπη”, φτιάχνοντας ένα βολικό δίπολο “συντήρησης εναντίον προόδου”. Υπήρξαν όμως και φωνές, με σημαντικότερη εκείνη του Μάρκο Ρίτσο, γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, που από την πρώτη στιγμή κατέδειξαν την υποκρισία των σοσιαλδημοκρατών της ΕΕ και υπενθύμισαν το πραγματικό νόημα του τραγουδιού. Οι αναρτήσεις του στα ΜΚΔ προκάλεσαν το ενδιαφέρον το ΜΜΕ, με το σταθμό radio radio να καλεί σε συνέντευξη το Ρίτσο για το επίμαχο θέμα. Ο ηγέτης του ΚΚ δε μάσησε τα λόγια του, στηλιτεύοντας την καπηλεία του “Bella Ciao” από τους εκπροσώπους ενός οργανισμού που αντιστρατεύεται όλα τα ιδανικά που συμβολίζει ο ύμνος.

“Αντικείμενο είναι το τραγούδι “Bella Ciao”, στο συλλογικό υποσυνείδητο το τραγούδι της αντίστασης στο ναζισμό και το φασισμό και της ιδέας αποδέσμευσης και ελευθερίας. Τα υποκείμενα είναι οι ευρωπαίοι επίτροποι, άνθρωποι που δικαιούνται να μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη; Θα έλεγα όχι βέβαια. Για αυτό το λόγο είμαι εξοργισμένος. Αυτοί που διαλύουν την ιδέα της δικαιοσύνης τώρα τραγουδούν γι’ αυτή. Είναι σαν να βάζαμε το τέρας της Φλωρεντίας να διευθύνει νηπιαγωγείο. Είναι οξύμωρο. Το πρόραμμα είναι η μεγάλη δύναμη της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Σήμερα αυτή η δύναμη είναι τόσο ισχυρή και σε εγρήγορση, που εκτός από το να κατασκευάζει τη συναίνεση, κατευθύνει και τη διαμαρτυρία. Ας σκεφτούμε το περιβάλλον: Το 70% της μόλυνσης στον κόσμο προκαλείται από 100 πολυεθνικές, αυτές είναι οι ίδιες που σήμερα δουλεύουν στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας. Κατέστρεψαν το περιβάλλον βγάζοντας λεφτά και τώρα θέλουν να βγάλουν λεφτά αποκαθιστώντας το περιβάλλον. Κλαίνε και γ… (ιταλική έκφραση που καυτηριάζει υποκριτικές συμπεριφορές). Τώρα θα ακούσουμε τη Μέρκελ να τραγουδά το “Bandiera Rossa””.

O Mάρκο Ρίτσο, γνωστός ποδοσφαιρόφιλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το ρατσιστικό πρωτοσέλιδο της Corriere dello Sport, σημειώνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι από μόνος του ο τίτλος “Black Friday”, αλλά ότι αναφέρεται σε μαύρο αθλητή, διερωτώμενος ειρωνικά τι θα γινόταν αν ήθελαν να βάλουν τίτλο για ποδοσφαιριστή με καταγωγή από την Ασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου