Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

1,65 εκατομμύρια Γερμανοί εξαρτώνται από κοινωνικά παντοπωλεία για τη διατροφή τους

 
 
09-12-2019
Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση μεταξύ των συνταξιούχων, όπου μέσα σε ένα χρόνο καταγράφηκε αύξηση 20%. 

Μεγάλη αύξηση των ανθρώπων που προσφεύγουν σε κάποιο από τα 975 κοινωνικά παντοπωλεία σε όλη τη Γερμανία καταγράφηκε το 2019. Περίπου 1,65 εκ., δηλαδή 10% περισσότεροι από την περασμένη χρονιά, αδυνατούν να εξασφαλίσουν έστω και τα στοιχειώδη, όπως δείχνει η έκθεση του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου «Γερμανικά Συσσίτια». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, Γιόχεν Μπριλ, ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση μεταξύ των συνταξιούχων, που κατέγραψαν αύξηση 20%, φτάνοντας τις 430.000 το 2019. «Κοστίζει πολλή ενέργεια, να κρύβεις τη φτώχεια.
Αυτή τη δύναμη πολλοί ηλικιωμένοι δεν την έχουν πια και έρχονται σε μας». Ο ίδιος αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα μέτρων σαν αυτών που προτείνουν οι σοσιαλδημοκράτες στη βουλή, ζητώντας κατώτατη εθνική σύνταξη και αύξηση της κατώτατης αμοιβής στα 12 ευρώ την ώρα. Για τον Μπριλ η αποτελεσματική καταπολέμηση της φτώχειας ξεκινά στην παραγωγική ηλικία ή και νωρίτερα, σημειώνοντας πως:
«Ανάμεσα στους πελάτες μας υπάρχουν και 500.000 παιδιά και έφηβοι».

Προβληματισμό του προκαλεί και το αίτημα για υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα, που προβάλλεται ως «λύση» στις αυξανόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γερμανία. «Κι οι άνθρωποι που έχουν λίγα, πρέπει να μπορούν να διατρέφονται υγιεινά», επισημαίνει ο Μπριλ, τονίζοντας πως χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη από πλευράς πολιτικών. Τονίζει πως ως τώρα οι αποθήκες και τα φορτηγά ψυγεία του οργανισμού χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από δωρεές, έχοντας φτάσει στα όρια τους. Για την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας σε περισσότερους ανθρώπους είναι αναγκαία η κρατική χρηματοδότηση: «Τα λεφτά αυτά όμως δε θέλει κανείς να μας τα δώσει. Αντ’ αυτού οι πολιτικοί αρκούνται σε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη», προσθέτει ο Μπριλ.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου