Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Πρώην στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζουν ΚΚΕ! #2



Ανδρέας ΚΟΛΛΙΑΡΑΚΗΣ
Ποιητής, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, πρώην στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ισχυρό ΚΚΕ για την επόμενη μέρα. Ισχυρό ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, σημαίνει ισχυρή εργατική τάξη και ισχυρός λαός. Οι καπιταλιστικοί και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο τις ζωές μας. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει τη λαϊκή αντιπολίτευση και τη λαϊκή αντίσταση που είναι αναγκαία και να οργανώσει τη λαϊκή αντεπίθεση που είναι απαραίτητη. Οι πρόσφατες ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές έδειξαν ότι, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε το ΚΚΕ από κάθε πλευρά, κατάφερε και να κρατήσει τις δυνάμεις του και να ανοιχτεί σε έναν κόσμο του αγώνα που είτε το ψήφισε είτε συμπορεύτηκε μαζί του πιο ενεργά. Κι αυτό το άνοιγμα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όλο και πιο δημιουργικά.

Ανθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, εργαζόμενοι-ες, άνεργοι-ες, αγωνιστές-ριες, ακόμα και ένας κόσμος που παλαιότερα ίσως κοίταζε το ΚΚΕ με επιφύλαξη, βρίσκεται δίπλα του και δίνει τη στήριξή του όλο και πιο συνειδητά. Η επιστροφή σε ένα κλίμα συντήρησης, για την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες με τις πολιτικές που εφάρμοσε, όπως ευθύνες έχουν και όσες δυνάμεις έδωσαν έμμεσα και άμεσα «αριστερό άλλοθι» σε αυτήν την κυβέρνηση, δεν αφήνει περιθώρια για το πώς πρέπει να κινηθούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και την τελευταία στιγμή, με τις προτάσεις του για τον νέο Ποινικό Κώδικα, δεν έκρυψε τις προθέσεις του, τόσο με το θέμα του οπισθοδρομικού ορισμού του βιασμού, που αναγκάστηκε μετά από αντιδράσεις να πάρει πίσω, καθώς έτσι ελάφρυνε τη θέση των βιαστών, όσο και με την εμφανή στάση του απέναντι στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που φρόντισε όποτε και να τελειώσει η δίκη της οι ποινές να μην είναι τόσο αυστηρές όσο προβλέπονταν αρχικά.
Ολη η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που για ένα μεγάλο διάστημα συγκυβέρνησε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, ανοίγει πιθανά τον δρόμο για μια ακόμα πιο ακραία διακυβέρνηση της ΝΔ, με όλα τα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά στοιχεία που βρίσκονται κι εκεί να μην κρύβουν τη διάθεσή τους για τσάκισμα ακόμα και βασικών εργατικών κατακτήσεων.

Η επίθεση που έγινε προεκλογικά στο ΚΚΕ από υπουργούς μέσα στη Βουλή, αλλά ακόμα και από νέους σχηματισμούς που εμφανίζονται σαν «προοδευτικοί», όπως για παράδειγμα του πρώην υπουργού του Τσίπρα Γιάνη Βαρουφάκη, που θέλει να ξεχάσουμε ότι κι αυτός στήριξε τα μνημόνια, αντικατοπτρίζουν τι θεωρούν απειλή για τη δική τους αντίληψη των πραγμάτων. Είναι χαρακτηριστική και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και μη στις εντάσεις που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη χώρα χωμένη βαθιά στα ιμπεριαλιστικά «παιχνίδια» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους και χωρίς διακρίσεις. Για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και χωρίς φασισμό. Η ταξική πάλη συνεχίζεται καθημερινά. Ενα ισχυρό ΚΚΕ λοιπόν είναι η μόνη επιλογή για τη λαϊκή αντιπολίτευση της επόμενης μέρας και για το χτίσιμο της εργατικής και λαϊκής αντεπίθεσης. Με στόχο την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
_____________
Μαριλένα ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικών και συναφών επαγγελμάτων ν. Λάρισας, πρώην μέλος ΝΕ Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ
Δεν χαρίζουμε το μέλλον μας, ψήφος στο ΚΚΕ.

Μπροστά στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, η πραγματικότητα των μεγάλων προβλημάτων που όλοι κι όλες ζούμε διαψεύδει κατηγορηματικά τα αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και δείχνει το τι ετοιμάζεται για μετά τις εκλογές με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τιμωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, δοκιμασμένες δυνάμεις του συστήματος. Καμιά εμπιστοσύνη στο ΜέΡΑ25, που ο επικεφαλής του ήδη έχει δηλώσει ότι όχι μόνο δεν θα διστάσει, αλλά είναι εκ των προτέρων ανοικτός σε μετεκλογική συνεργασία «για το καλό της χώρας». Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δει την πόρτα της εξόδου αρχικά από τη Βουλή και εν συνεχεία γενικότερα, η φασιστική/ναζιστική ομάδα της ΧΑ, αυτό το συνονθύλευμα τάχα πατριωτών αλλά επί της ουσίας τραμπούκων και δολοφόνων. Και μαζί μ' αυτούς και το έτερο δεκανίκι του συστήματος και συνοδοιπόρος των τελευταίων, η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.

Στις εκλογές της Κυριακής 7 Ιούλη, για το λαό, το πραγματικό δίλημμα είναι ένα: νέα μνημόνια και επιτροπείες ή εάν την επόμενη μέρα θα δυναμώσει εκείνη η δύναμη που θα μάχεται για τα δικαιώματα, μέσα και έξω από τη Βουλή, που θα ανοίγει το δρόμο της ριζικής ανατροπής.

Ο μόνος δρόμος είναι η συμπόρευση και η σύμπλευση με το ΚΚΕ, που κατεβάζει και στον ν. Λάρισας ένα ψηφοδέλτιο μάχης, γεμάτο από αγωνιστές και αγωνίστριες της ζωής, μαχητές και μαχήτριες, ο καθένας και η καθεμιά στον τομέα του/της, αλλά και παρόντες και παρούσες στο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, του νομού και κατ' επέκταση της χώρας μας.

Δεν απέχουμε από τις εκλογές, όχι τέτοιο δώρο σ' όσους μας εξαπάτησαν. Ολοι κι όλες, λοιπόν, μαζικά στις κάλπες και την Κυριακή 7 Ιουλίου, ώστε να δώσουμε, για μια ακόμη φορά, δύναμη στη δύναμή μας και την επόμενη μέρα, με ισχυρό ΚΚΕ!
________
Ηλίας ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ
Πρώην Γραμματέας-Συντονιστής της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Καρπάθου και πρώην μέλος της ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ
Λίγα 24ωρα μετά το «δημοψήφισμα» - κοροϊδία του '15, ως γραμματέας της ΟΜ Καρπάθου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσα σε συνέλευση την Οργάνωση του νησιού μας και δήλωσα ότι αρνούμαι να ακολουθήσω ένα κόμμα και μια κυβέρνηση που έγινε υποχείριο των τραπεζών και του κεφαλαίου.
Λίγοι μήνες μετά ήταν το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. Δεν χρειάζεται πολύ, διαβάζοντας τις Θέσεις του Συνεδρίου, για να καταλάβει κάποιος ποιο είναι το κόμμα που επεξεργάζεται σοβαρά τα προβλήματα του λαού, θέτει στόχους, μάχεται και διεκδικεί!

Δεν χρειάζεται πολύ για να καταλάβει κάποιος πως όλες οι πολιτικές εκτιμήσεις που έκανε τόσα χρόνια το ΚΚΕ ήταν σωστές!
Και τότε διαπιστώνουμε πως το χειρότερο για όλους εμάς που εγκαταλείψαμε το Κόμμα το '91 είναι ότι σπαταλήσαμε τόσα χρόνια από τη ζωή μας, κυνηγώντας κούφιες ελπίδες. Ολα αυτά που γνωρίζαμε για τον μαρξισμό - λενινισμό πήγαν στο βρόντο και πιστέψαμε ότι και καλά, με ορισμένα «χάπενινγκ», μια μέρα η Ευρώπη θα ξυπνήσει σοσιαλιστική! Οτι με ένα ταμπούρλο θα χορεύουν οι τραπεζίτες το χορό του «σοσιαλισμού»!

Πιστεύω ότι αυτό το διάστημα είναι το κομμάτι της ζωής όλων εμάς που φύγαμε το '91 που δεν θα μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε στον εαυτό μας...

Τουλάχιστον εγώ έτσι νιώθω.

Ως εδώ λοιπόν! Και πάλι μαζί με το Κόμμα της νιότης μας, των Αγώνων και των οραμάτων για μια δίκαιη κοινωνία. Με το ΚΚΕ λοιπόν και πάλι, να καλύψουμε τα κενά που αφήσαμε! Για ένα ΚΚΕ δυνατό, στη Βουλή και στο λαό! Το χρωστάμε στο Κόμμα, στο λαό και στον εαυτό μας!
_________
Βαγγέλης ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Οικονομολόγος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων, πρώην μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στέλεχος της ΛΑΕ
Λίγους μήνες πριν, ο «Ριζοσπάστης» μού έκανε την τιμή να φιλοξενήσει ένα κείμενο, όπου δήλωνα την απόφασή μου να στρατευτώ στο πλάι του ΚΚΕ. Η απόφασή μου αυτή ισχύει και σήμερα στο ακέραιο.

Στη συνέχεια, δεκάδες άνθρωποι, με τους οποίους είχαμε διανύσει παρόμοιες διαδρομές, στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΛΑΕ, έπραξαν το ίδιο. Κάθε δημόσια δήλωση καθενός από εμάς έδινε την ενθάρρυνση για να ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες. Εκατοντάδες αριστεροί, αγωνιστές, που υπηρέτησαν τα προηγούμενα χρόνια ένα λάθος πολιτικό σχέδιο, στις τελευταίες και στην τωρινή εκλογική μάχη πλαισίωσαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ. Ακόμη περισσότεροι έδωσαν και δίνουν τη μάχη σε χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, σπίτι - σπίτι, στις περιοδείες και τις συγκεντρώσεις δίπλα στις Κομματικές Οργανώσεις. Διαμορφώνοντας ένα διακριτό ρεύμα συμπόρευσης, που δυναμώνει συνεχώς.

Ορισμένοι πρώην σύντροφοί μας, ευτυχώς ελάχιστοι, διέπραξαν την απρέπεια να χαρακτηρίσουν τις τοποθετήσεις αυτές «δηλώσεις μετανοίας». Μίλησαν ακόμη και για «ανταλλάγματα», κρίνοντας μάλλον εξ ιδίων τα αλλότρια. Ας είναι...

Θα συνεχίσουμε σταθερά να καλούμε κάθε αριστερό, κάθε έντιμο αγωνιστή, κάθε άνθρωπο που δεν έπαψε να τον συγκινεί η υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, να εγκαταλείψει επιτέλους τις πολιτικές επιλογές που οδηγούν συνεχώς στα ίδια αδιέξοδα. Να μη στραφεί στη στήριξη σχημάτων, που αποτελούν αντικειμενικά παλιές ή νεοπαγείς αστικές εφεδρείες. Να μη σκεφτεί ούτε στιγμή την ιδιώτευση σαν απάντηση στις απανωτές απογοητεύσεις. Η μόνη εύστοχη απόφαση στην προοπτική να αρχίσει να αντιστρέφεται ο αρνητικός ταξικός συσχετισμός, να δυναμώσει η δύναμη που μπορεί να παρατάξει ο λαός απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, που απ' την επόμενη μέρα των εκλογών θα συνεχιστεί, με όψεις ίσως ταξικού ρεβανσισμού, στο έδαφος της «νομιμοποίησης» που αφειδώς παρέσχε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανασταίνοντας τους τελειωμένους του 2015 με την πολιτική της, είναι η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Είναι ώρα να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, τουλάχιστον από τον ιστορικό κύκλο των τελευταίων ετών. Οι αυθόρμητες και εν πολλοίς ανοργάνωτες λαϊκές αντιστάσεις δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τα μνημόνια, ενώ η δημαγωγία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που έταζε σκίσιμο μνημονίων χωρίς σύγκρουση, win-win συμφωνίες κι εμπόριο ελπίδας δι' αναθέσεως, οδήγησε αρκετό απ' αυτόν τον κόσμο στη διάψευση, στην ηττοπάθεια, στην ιδιώτευση. Ισως να ήταν διαφορετική η έκβαση της σύγκρουσης, αν δεν γινόταν η προβοκάτσια της «Marfin» τον Μάη του 2010, τότε που πήγε να δοθεί η πρώτη απάντηση με όρους εργατικού κινήματος. Και θα ήταν στα σίγουρα διαφορετική, αν το λαϊκό κίνημα δεν κουβαλούσε ανεπάρκειες δεκαετιών, αν ήταν πιο δυνατό το οργανωμένο του κομμάτι. Γι' αυτό και η μάχη που δίνεται σήμερα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ - και θα συνεχιστεί απ' την επομένη κιόλας των εκλογών - για να ξεβρωμίσει το εργατικό κίνημα από τους πράκτορες του κεφαλαίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Υπάρχουν ακόμη αρκετοί σύντροφοί μας, που επιλέγουν να στηρίξουν το ΚΚΕ, διατηρώντας τις επιμέρους επιφυλάξεις τους, ορισμένοι μάλιστα για πρώτη φορά. Εκτιμώντας πως, διαθέτοντας την αναγκαία λαϊκή αγκύρωση, είναι η δύναμη που χωρίς αυτή καμία προσπάθεια ανασυγκρότησης του κινήματος δεν είναι εφικτή. Που βλέπουν πως, απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού αλλά και του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, το ΚΚΕ επιμένει σταθερά να κρατάει ψηλά τη σημαία ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Την ίδια στιγμή, που άλλοι στην «αριστερά», με προεξάρχον το κυβερνητικό μόρφωμα - πολυεργαλείο, έχουν καταντήσει ΝΑΤΟϊκότεροι του ΝΑΤΟ. Είμαστε βέβαιοι πως απ' την επόμενη κιόλας μέρα με τους συντρόφους αυτούς θα συναντιόμαστε ακόμη συχνότερα. Στη μάχη, για παράδειγμα, απέναντι στον αντικομμουνισμό, όχι μόνο τον άγαρμπο και παρωχημένο, αλλά κυρίως τον «μοντέρνο», τον «εξευρωπαϊσμένο», τον πιο ύπουλο, επικίνδυνο και διαβρωτικό.

Στο ελάχιστο διάστημα που απομένει μέχρι τις 7 Ιούλη, κυρίως όμως από την επόμενη μέρα και μετά, το ρεύμα της συμπόρευσης με το ΚΚΕ θα δυναμώσει κι άλλο. Θα ανταμώσει, θα ανταμώσουμε και με χιλιάδες άλλες ανθρώπους, που μπορεί, σε διάφορες καμπές, να πήραμε άλλα μονοπάτια, ποτέ όμως δεν εξαχνώθηκαν τα βιώματά μας μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ, εκεί που μάθαμε τα «γράμματα» του αγώνα, της σεμνότητας, της ανιδιοτέλειας, της συλλογικότητας, της στράτευσης στην υπόθεση του λαού και της εργατικής τάξης, ποτέ δεν έσβησε μέσα μας η κόκκινη φλόγα που φλόγισε τα καλύτερα χρόνια της νιότης μας.
_____________
Bonus track:

Νίκος ΜΑΡΚΑΤΟΣ
 Ομότιμος καθηγητής, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ
Μπορεί κανείς να διαφωνεί με κάποιες επιλογές - πολιτικές, διαδικαστικές, ιδεολογικές - του ΚΚΕ, όμως όλοι σίγουρα συμφωνούμε ότι η όλη μακρόχρονη πορεία του στην πολιτική ιστορία αυτού του τόπου υπήρξε θετική, καταλυτική θα έλεγα για τις διεκδικήσεις και τα δίκαια δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας μας. Διαμόρφωσε, τίμησε και τιμά την ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, μια ηθική που άλλα κόμματα δήθεν αριστερά (με... ακροδεξιούς στα ψηφοδέλτιά τους!) έκαναν ό,τι μπορούσαν να αμαυρώσουν, προκειμένου να μη χάσουν την καρέκλα... Κι όμως τολμούν να αυτοπροσδιορίζονται ως... «προοδευτική αριστερά». Το ΚΚΕ υπήρξε ΠΑΝΤΑ και εξακολουθεί να είναι ΣΥΝΕΠΕΣ σε αυτά που λέει και πράττει, και μπορεί να κινητοποιεί ζωντανές δυνάμεις στους αγώνες, όχι για να γευτεί την ...πίτα, αλλά για να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του λαού. Γι' αυτό θεωρώ ότι στην παρούσα συγκυρία της επικράτησης του παγκόσμιου ολοκληρωτικού καπιταλισμού που ζούμε, όσο ισχυρότερο είναι στη Βουλή το ΚΚΕ τόσο πιο αποτελεσματικά θα διεκδικήσουμε όλοι τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας.

Παρεμπιπτόντως, στα θέματα Παιδείας και ακαδημαϊκών ελευθεριών συμφωνώ με το ΚΚΕ 30 χρόνια τώρα, στα θέματα της Δημόσιας Παιδείας, της ευρύτερης μόρφωσης, του δικαιώματος όλων στη μόρφωση και στις ακαδημαϊκές ελευθερίες.
 
 Πηγή: Ριζοσπάστης (1+2)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου