Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Η πανδημία είναι ευκαιρία – Κατά 434 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι οι δισεκατομμυριούχοι στη διάρκεια του λοκντάουν στις ΗΠΑ



Συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής έγιναν πλουσιότεροι κατά 15% σε αυτούς τους δύο μήνες, κατέχοντας συνολικά 3.382 τρις δολάρια από 2,848 τρις που κατείχαν νωρίτερα, ασύλληπτα ποσά που ισοδυναμούν με το ΑΕΠ πολλών χωρών του πλανήτη.

Την ώρα που 40 περίπου εκ. Αμερικανοί μέχρι στιγμής, κυρίως από τις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες χάνουν τις δουλειές τους ως συνέπεια της πανδημίας και του λοκντάουν, οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ βλέπουν τα εισοδήματά τους να εκτοξεύονται στο διάσημα μεταξύ των μέσων Μαρτίου και Μαΐου κατά συνολικά 434 δις δολάρια.


Τα μεγαλύτερα κέρδη με 34,6 δις καταγράφει ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, που επωφελήθηκε τα μέγιστα από τη ραγδαία αύξηση των ονλάιν αγορών στο διάστημα της καραντίνας κι ακολουθεί ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ με 25 δις. Τα στοιχεία προέρχονται από την οργάνωση “Αμερικανοί υπέρ φορολογικής δικαιοσύνης” και το Ινστιτούτο Μελέτης Πολιτικών για Προγράμματα κατά της Ανισότητας κι αντλήθηκαν από τη διάσημη λίστα του Forbes, που περιέλαβε 600 δισεκατομμυριούχος στο διάστημα μεταξύ 18 Μαρτίου και 19 Μαΐου.

Συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής έγιναν πλουσιότεροι κατά 15% σε αυτούς τους δύο μήνες, κατέχοντας συνολικά 3.382 τρις δολάρια από 2,848 τρις που κατείχαν νωρίτερα, ασύλληπτα ποσά που ισοδυναμούν με το ΑΕΠ πολλών χωρών του πλανήτη. Το μεγαλύτερο όφελος είχαν οι μεγιστάνες που βρίσκονταν ήδη στην κορυφή της πυραμίδας, με τους Τζεφ Μπέζος, Μπιλ Γκέιτς, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Γουόρεν Μπάφετ και Λάρι Έλισον να αποκομίζουν συνολικά 76 δις περισσότερο αυτό το διάστημα.

Ποσοστιαία τη μεγαλύτερη εκτόξευση κερδών είδε ο Έλον Μασκ, από τους πιο “θορυβώδεις” αντιπάλους του λοκντάουν, που άνοιξε ενάντια στις απαγορεύσεις της πολιτείας το εργοστάσιο της Τέσλα στην Καλιφόρνια πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε δύο μήνες, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά 48% στα 36 δις. Ζάκερμπεργκ και Μπέζος ακολουθούν με αυξήσεις της τάξης του 46% και 31%. Ακόμα και η ΜακΚένζι Μπέζος, πρώην σύζυγος του CEO της Amazon, που έλαβε μερίδιο της εταιρείας μετά το διαζύγιό τους, έγινε πλουσιότερη κατά το ένα τρίτο, φτάνοντας στα 48 δις δολάρια.

Όπως σε κάθε καπιταλιστική κρίση, ανεξάρτητα από την αφορμή της, υπάρχουν και οι χαμένοι κεφαλαιοκράτες, προσωρινά τουλάχιστον, που αφορούν όπως είναι λογικό τον χώρο των μεταφερών, του τουρισμού και της εστίασης και το λιανικό εμπόριο. Περίπου 100 εκ. έχασε ο Ralph Lauren, με την περιουσία του να διαμορφώνεται στα 5,4 δις και ο ξενοδόχος John Pritzker, που έχασε 34 εκ, φτάνοντας σε “μόλις” 2.56 δις δολάρια.

Με πληροφορίες από cnbc.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου