Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

«Αναβάθμιση» των κινδύνων για τον λαό η μετατροπή της χώρας σε απέραντη ευρωατλαντική βάση

 
ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ


INTIME NEWS

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ (εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ) πάνω σε μια σειρά από πεδία για μπίζνες του κεφαλαίου. Αναμένεται επίσης να υπογράψει μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Aντ. Μπλίνκεν το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA - το προηγούμενο υπεγράφη το 2019), διευρύνοντας τη χρήση στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών στη χώρα από πλευράς των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολα για την προώθηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών που ανάμεσα στα άλλα υπονομεύουν ανοιχτά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προκειμένου να διατηρηθεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, μπλέκοντας ταυτόχρονα τον λαό βαθύτερα σε επικίνδυνες εξελίξεις, με τις βάσεις μαγνήτη κινδύνων, προς χάριν της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» του κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες παραχωρούνται στους Αμερικανούς εγκαταστάσεις:

-- Στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 - 400 Αμερικανών στρατιωτικών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγξει στελέχη του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπογραφή της νέας MDCA να ξεκινήσουν σχετικές εργασίες. Το «Γιαννούλη» επελέγη λόγω της εγγύτητας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρίως λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, με το επόμενο τέτοιο «φορτίο» - το μεγαλύτερο που θα έχει περάσει ποτέ από την περιοχή, όπως λένε οι αρμόδιοι - να αναμένεται τον Νοέμβρη, στέλνοντας κι άλλες δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

-- Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο. Φυσικά, και εδώ η ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι τον Φλεβάρη του 2019 ο τότε υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τοπικούς παράγοντες, διαβεβαίωνε ότι ναι μεν ήθελαν να απομακρύνουν την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών από τον Βόλο, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουν σταδιακά την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή.

-- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

-- Τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην αεροναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Σημειωτέον, στο παζάρι που προηγήθηκε, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε λίστα 23 «προς διάθεση» τοποθεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται Σκύρος, Λήμνος, Ρόδος και Κάρπαθος.

Οι Αμερικανοί αντιπαρέβαλαν δική τους λίστα τοποθεσιών, μεταξύ άλλων με Σκύρο, Αραξο (που παραμένει πάντα σε ετοιμότητα για μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών), Ανδραβίδα (την οποία αξιοποιούν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της σημαντικής για αυτούς πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος») και Αστακό (τέσταραν τις δυνατότητές του τον Νοέμβρη του 2020, ελλιμενίζοντας εκεί το θηριώδες πλοίο τους «USS Hershel "Woody" Williams» για εργασίες συντήρησης).

Μέχρι στιγμής φαίνεται να «αποφεύγουν» τη Σκύρο, και οπωσδήποτε Λήμνο, Ρόδο και Κάρπαθο, παίρνοντας υπόψη και τις ενστάσεις από τη «σύμμαχο» Τουρκία.

Οσο για τη διάρκεια της Συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο θα προβλέπει 5ετή παράτασή της, ώστε να «τρέξουν» και μια σειρά αμερικανικές «επενδύσεις» για την επέκταση των εγκαταστάσεων για το δολοφονικό τους έργο.

Μετά το πέρας της 5ετίας η MDCA θα παραμείνει σε ισχύ επ' αόριστον, εκτός αν κάποια πλευρά αποσυρθεί απ' αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Αμερικανοί έβαλαν ρήτρα ότι θα έχουν στη διάθεσή τους δύο επιπλέον χρόνια πριν την αποχώρησή τους (η τρέχουσα MDCA λήγει στις 6/11, είναι μονοετούς διάρκειας και προβλέπει 17μηνη περίοδο αποχώρησης).

Με «ομπρέλα» ΗΠΑ τα επόμενα βήματα από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα Δένδια, σήμερα θα συναντηθεί με τον βουλευτή Τζ. Σαρμπάνης και με τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν. Επιπλέον, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον, για την ενίσχυση των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού. Τέλος, απόψε το βράδυ θα παρευρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα έχει αρχικά κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου». Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια ο Ν. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, όπως και να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ευρωατλαντικού «think tank» «Center for European Policy Analysis», με θέμα τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προηγουμένως, χτες, ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε στην Αθήνα με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Α. Δημητρίου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε Ανατ. Μεσόγειο - Κυπριακό και οι λεγόμενες πολυμερείς συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο κ.λπ.

Στο μεταξύ, απευθύνοντας χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στη Μεσογειακή Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ν. Δένδιας ξανάστειλε μηνύματα εκ μέρους της κυβέρνησης στην Αγκυρα. «Η Ελλάδα θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να διερευνήσει μορφές συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες», είπε, αναγνωρίζοντας ότι «η απόκλιση απόψεων δεν είναι ασυνήθης μεταξύ των εθνών, ιδίως των γειτονικών». «Το Διεθνές Δίκαιο, εντούτοις, παρέχει το απαραίτητο υπόβαθρο και τα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί και να διευθετηθεί οποιαδήποτε τέτοια απόκλιση».

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο ακριβώς της υλοποίησης σχημάτων ευρωατλαντικής «κοπής» στην Ανατολική Μεσόγειο, την ερχόμενη Τρίτη 19/10 διεξάγεται στην Αθήνα η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, όπου θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου