Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Συμφωνία Πρεσπών: Οταν οι πραγματικοί στόχοι και σχεδιασμοί της αποκαλύπτονται

 

 

Η τρέχουσα κυβερνητική κρίση στη Β. Μακεδονία είναι μέρος των ευρύτερων ανταγωνισμών στην περιοχή, οι οποίοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σημερινής της ΝΔ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών (μαζί με την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια που τη συνόδευε) θα διασφάλιζε δήθεν τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Τα Βαλκάνια αντιθέτως βράζουν. Αυτό δείχνουν οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, οι σχέσεις Σερβίας - Αλβανίας - Κοσόβου, οι κινήσεις που αφορούν την απόσχιση των Σερβοβόσνιων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Για άλλη μια φορά εκδηλώνεται το πρόβλημα της αλλαγής των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή, με μια σειρά από χώρες να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς διεκδίκησης εδαφών, αλυτρωτισμών κι εθνικισμών που υποδαυλίζουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία. Η διαβεβαίωση του απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Σαράγεβο ότι ...«δεν θα γίνει πόλεμος!» περισσότερο προκαλεί ανησυχία παρά καθησυχάζει...

* * *

Ομως, ο στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αναφερόταν άλλωστε ρητά στο δεύτερο μόλις άρθρο της, ήταν η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να ενταχθεί σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις η γειτονική χώρα. Η ένταξη μάλιστα μιας σειράς βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ συνοδεύεται με αμφισβήτηση συνόρων, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων σε βάρος των λαών της περιοχής.

Το σπέρμα του αλυτρωτισμού διαιωνίζεται και με τη Συμφωνία, με την αποδοχή και κατοχύρωση των εννοιών του «μακεδόνα» πολίτη και της «μακεδονικής» γλώσσας.

Τόσο η κυβέρνηση Ζάεφ όσο και η αντιπολίτευση του VMRO αξιοποίησαν μέχρι σήμερα αλυτρωτικές θέσεις που υποτίθεται θα έλυνε η Συμφωνία. Μπορεί να δημαγωγούν μεταξύ τους, με αφορμή την υπογραφή της, αλλά ούτε οι μεν ούτε οι δε αμφισβητούν την ουσία της, την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ανάλογη εξαπάτηση επιχειρείται και στη χώρα μας, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, που την υπέγραψε, όσο και τη ΝΔ, που την υλοποιεί, προπαγανδίζοντας σε όλους τους τόνους την υλοποίηση των όρων της.

* * *

Η μη κύρωση των προβλεπόμενων μνημονίων της Συμφωνίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, πέραν της επιδίωξης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της και να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικισμού, αποτελεί κι ένα πρόσθετο διαπραγματευτικό χαρτί της αστικής τάξης της Ελλάδας στα άγρια παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σφοδρών ανταγωνισμών, γι' αυτό και δυναμώνουν οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ, η μετακίνηση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, η εγκατάσταση νέων στρατιωτικών πολεμικών βάσεων.

Ολα τα παραπάνω δικαιώνουν τη στάση αρχών του ΚΚΕ, τη θέση του για σύνθετη ονομασία, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και εξάλειψη των αλυτρωτισμών. Γιατί αυτή η στάση και η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών καθορίζεται με κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, την ειρήνη και τη φιλία των λαών, σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το «διαίρει και βασίλευε» των ιμπεριαλιστών.

Μόνο με την οργάνωση της ταξικής πάλης υπάρχει πραγματική διέξοδος, μακριά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη χειραφέτηση των λαών και την κοινή τους πάλη για να κάνουν αυτοί κουμάντο στον τόπο τους.


Κώστας ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
 

1 σχόλιο:

  1. Απλά και Λακωνικά και Ελληνικά: ΟΠΟΙΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΦΟΥΓΓΑΡΡΟΠΑΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΡΠΙΩΝ ΈΧΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΝ!!!

    ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ!!!! ..... ΕΙΝΑΙ ΤΖΟΜΠΙΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ!!!! ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΛΙΤΟΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΚΑΤΑ!! ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ!!!!

    ΕΛΗΞΑΝ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή