Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

8η ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Μέρα πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή

 

 

Κοινές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις οργανώνουν την Τρίτη 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλοι φορείς.

Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα.

«Εκμετάλλευση, εκβιασμοί και βία, ασπίδα προστασίας η πάλη για χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία»: Το σύνθημα που έχει προτάξει η ΟΓΕ μπροστά στη φετινή 8η Μάρτη αποτελεί τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο σχεδιάζονται κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες με επίκεντρο τις ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην υγεία, στην προστασία της μητρότητας, στη μόρφωση.

Στο έδαφος των εξελίξεων στην Ουκρανία, η ΟΓΕ, τα σωματεία και οι φορείς της Αττικής δίνουν στη συγκέντρωση της 8ης Μάρτη χαρακτήρα πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την απεμπλοκή της χώρας από τα ευρωατλαντικά σχέδια. «Εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ευρωατλαντικά σχέδια, καθώς η όξυνση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και τις επιπτώσεις που θα έχει για τον λαό αυτή η εμπλοκή», τονίζουν στο ψήφισμα που υιοθέτησαν σε κοινή τους σύσκεψη.

«Μέσα στον συλλογικό αγώνα των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ, των εργατικών σωματείων, των ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, των φοιτητικών συλλόγων, μπορεί κάθε γυναίκα να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση, δράση να παλέψει ενάντια στην εκμετάλλευση, στη βία, στους εκβιασμούς. Δίνουμε δυναμικά το "παρών" στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, δυναμώνουμε κάθε εστία αγώνα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων μας, της μητρότητας, της υγείας, του εισοδήματός μας», υπογραμμίζουν.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Στην Πάτρα στις 7 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στο Ηράκλειο οργανώνεται συγκέντρωση - συναυλία στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Στη Χαλκίδα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στην Ικαρία στη 1 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου.

Εκδηλώσεις - συσκέψεις από Σωματεία

  • Την Πέμπτη 3 Μάρτη το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας διοργανώνει στις 7 μ.μ. εκδήλωση στις 7 μ.μ. στην ΕΔΟΘ.
  • Το Σάββατο 5 Μάρτη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του, Αγ. Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη.
  • Την Τρίτη 8 Μάρτη, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΓΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, πραγματοποιούν ανοιχτή σύσκεψη στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με θέμα «Η πάλη για χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία, τα ιδιαίτερα προβλήματα των ναυτεργατριών στο ναυτικό επάγγελμα».

  • Το Σάββατο 12 Μάρτη ο Σύλλογος Γυναικών Αμαρουσίου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ισότητα στα λόγια ή ισοτιμία στην πράξη;» Η 8η Μάρτη μας δείχνει τον δρόμο της πάλης ως ασπίδα προστασίας για τη χειραφέτηση και τη γυναικεία ισοτιμία», στις 18:00, στην Αίθουσα Κεραμιστών «Το ΤΟΛ», Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι.

Καλέσματα από Ομοσπονδίες και Σωματεία

«Η 8η Μάρτη είναι μέρα διεκδίκησης για τις γυναίκες της εργατικής τάξης, του μόχθου και του μεροκάματου, τις γυναίκες που βιώνουν την ταξική εκμετάλλευση, την κοινωνική καταπίεση, τη φυλετική ανισοτιμία. Είναι μέρα που φέρνει τη σφραγίδα των αγώνων ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), καλώντας στη συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 18:00, στο Σύνταγμα.

«Μέσα στο συλλογικό, οργανωμένο αγώνα του σωματείου μπορεί κάθε εργαζόμενη να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση, δράση να αντιπαλέψει την εκμετάλλευση, κάθε είδους διάκριση, τη βία, την ανισότητα», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Γάλα - Ποτά - Τρόφιμα, τονίζοντας ότι, «συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στις 8 Μάρτη 2022, 18.30 στο Σύνταγμα».

«Φέτος η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συνδέεται άμεσα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, καλώντας «όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα και τις Κατασκευές, σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα».

Η απάντηση σε αυτή τη βαρβαρότητα, με την όξυνση της εκμετάλλευσης, των πολεμικών συγκρούσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων, τη φτώχεια, τη προσφυγιά, δεν είναι η στοίχιση πίσω από τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη. Το δικό μας συμφέρον βρίσκεται στο δυνάμωμα της πάλης των λαών για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων τιμώντας αγωνιστικά την 8η Μάρτη, πρωτοστατώντας για να δυναμώσει τώρα ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, καλεί στη συγκέντρωση, δίνοντας συνέχεια στην αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του εργατικού, λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών, κοινωνικών δικαιωμάτων, της υγείας.

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό ν. Αττικής σημειώνει ότι «τιμά αγωνιστικά την 8η Μάρτη, πρωτοστατώντας για να δυναμώσει τώρα ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία της μητρότητας. Δίνουμε συνέχεια στην αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του εργατικού, λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών, κοινωνικών δικαιωμάτων, της υγείας μας! Εμπνεόμαστε από τους γεμάτους αυτοθυσία αγώνες των αγωνιστριών των περασμένων αιώνων που άνοιξαν τον δρόμο της πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών. Σε αυτό το δρόμο οι εργαζόμενες γυναίκες αντλούν τη δύναμη, το θάρρος, το κουράγιο για να αντιπαλέψουν την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, ιδιαίτερα την εργοδοτική, κρατική».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» σημειώνει: «Δίνουμε δυναμικά το παρών στους εργατικούς- λαϊκούς αγώνες, δυναμώνουμε κάθε εστία αγώνα! Συζητάμε με τους μαθητές μας για την 8η Μάρτη και τη σύγχρονη πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στις 8 Μάρτη 2022, 18.00 στο Σύνταγμα».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» επισημαίνει «εμπνεόμαστε από τους γεμάτους αυτοθυσία αγώνες των αγωνιστριών των περασμένων αιώνων που άνοιξαν τον δρόμο της πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών. Σε αυτό το δρόμο οι εργαζόμενες γυναίκες αντλούν τη δύναμη, το θάρρος, το κουράγιο για να αντιπαλέψουν την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, ιδιαίτερα την εργοδοτική, κρατική».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τονίζει πως «Η 8η Μάρτη φωτίζει την πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των εργαζόμενων γυναικών και σηματοδοτεί ότι υπάρχει διέξοδος σε όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Οργανωμένες στο σωματείο μας, με συμμετοχή στη δράση του και τις πρωτοβουλίες του, μπορούμε να κάνουμε τις ανάγκες κάθε εργαζόμενης γυναίκας να αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τη διεκδίκηση».

Η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), «καλεί κάθε γυναίκα εργαζόμενη στον κλάδο να δυναμώσουμε την διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας και των δικαιωμάτων μας στη ζωή και τη δουλειά». «Όλες στον αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Τιμάμε αγωνιστικά τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας με συγκέντρωση την Τρίτη 8η Μάρτη 2022, 18.00 στο Σύνταγμα», σημειώνει.

«Τιμούμε την Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. Παίρνουμε μέρος σε όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες, που το εργατικό κίνημα και η ΟΓΕ θα οργανώσουν σε όλες τις πόλεις την Τρίτη 8 Μάρτη», υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου