Τρίτη 10 Μαΐου 2022

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO Εσπασαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας που έφερε επιτέλους πρόταση για ΣΣΕ

 

Σήμερα η Γενική Συνέλευση για ενημέρωση και αποφάσεις από την ΕΝΕΔΕΠ

 

RIZOSPASTIS

«Εσπασε η αδιαλλαξία! Ο αγώνας μας φέρνει αποτέλεσμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), την οποία εξέδωσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, λίγη ώρα μετά την κατάθεση της γραπτής πρότασης της COSCO, που αυτήν τη φορά είναι απάντηση πάνω στο διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν οι εργαζόμενοι.

Από τον περασμένο Δεκέμβρη η COSCO και ο εργολάβος της, δηλαδή η εταιρεία «D Port», όχι μόνο απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο ακόμα και να συζητήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά προκλητικά, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης και του νομικού οπλοστασίου όλων των κυβερνήσεων, τους πετούσαν το «φιλοδώρημα» της ντροπής των 3 και 4 ευρώ ως ...«αύξηση». Ολα αυτά την ίδια ώρα που η COSCO εξακολουθεί να κερδοφορεί δίχως προηγούμενο. Κέρδη βγαλμένα από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, ένα ξεζούμισμα που οδηγεί ακόμα και στον θάνατο, όπως του Δημήτρη Δαγκλή, ενώ έχει αφήσει δεκάδες σακατεμένους, με τελευταίο τον Τ. Πέτα, ο οποίος έκανε βουτιά από 12 μέτρα τσακίζοντας μέση, σπονδυλική στήλη, χέρια και πόδια.

Τώρα, κάτω από τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων και την τεράστια αλληλεγγύη που έχει δημιουργήσει, με κορυφαίους πρόσφατους σταθμούς τις απεργίες και το συγκλονιστικό εργατικό γλέντι που επισφράγισε τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς μέσα στις προβλήτες, τα «αστεία τέλειωσαν» και η COSCO από κοινού με την κυβέρνηση συζητάνε πλέον πάνω στα αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι.

Από την Παρασκευή που η εργοδοσία κατέθεσε τη γραπτή της πρόταση, γίνεται ενημέρωση των εργαζομένων, οι οποίοι σήμερα, Τρίτη, με Γενική Συνέλευση που θα διαρκέσει από τη 1 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ προκειμένου να διευκολυνθούν να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι από όλες τις βάρδιες, θα λάβουν και τις απαραίτητες αποφάσεις.

Αναλυτικά, η ΕΝΕΔΕΠ σημειώνει ότι «μετά από πολύμηνο αποφασιστικό αγώνα, με τη δύναμη της οργάνωσης και της τεράστιας αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι, με μπροστάρη την ΕΝΕΔΕΠ, ανάγκασαν την εργοδοσία να φέρει επιτέλους πρόταση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Ενημερώνει ότι το ΔΣ της Ενωσης θα εξετάσει αναλυτικά, μαζί με τους νομικούς και φοροτεχνικούς συμβούλους του, τις προτάσεις της εργοδοσίας, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις από τη ΓΣ.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι με τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας έχουμε καταφέρει από το 2014 μέχρι σήμερα να πετύχουμε σημαντικές μικρές και μεγάλες νίκες! Ολοι γνωρίζουμε ότι κάθε κατάκτηση στο λιμάνι οφείλεται στη διεκδικητική, αγωνιστική και συνεπή στάση μας με μπροστάρη το Σωματείο μας ΕΝΕΔΕΠ.

Ολοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την ΕΝΕΔΕΠ και τους αγώνες μας, το λιμάνι θα ήταν ακόμα το κάτεργο του 2010...

Ολοι γνωρίζουμε ότι κάθε πρόταση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης ήταν και είναι συνέπεια των δικών μας διεκδικήσεων και αγώνων», σημειώνει το Σωματείο, καλώντας σε μαζικό «παρών» στη σημερινή ΓΣ, «για να αποφασίσουμε για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τις οικογένειές μας».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου