Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ Ερώτηση για την άμεση απελευθέρωση του Γιερζάν Γιελσιμπάεφ στο Καζακστάν

 

Ο πολιτικός κρατούμενος Γ. Γιελσιμπάεφ 
 Ο πολιτικός κρατούμενος Γ. Γιελσιμπάεφ

 

Την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατουμένου, Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, που κρατείται από τις αρχές του Καζακστάν, ζητάει με νέα Ερώτησή της προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, έχει ως εξής:

«Οι αρχές του Καζακστάν με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες αρνούνται την πρόωρη και με όρους απελευθέρωση του επικεφαλής του κινήματος των ανέργων στην πόλη Ζαναόζεν του Καζακστάν, Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, που εκτίει ποινή φυλάκισης μετά από την καταδίκη του τον Οκτώβρη 2019 με κατασκευασμένες κατηγορίες. Αυτό συμβαίνει κατά παράβαση της νομοθεσίας της χώρας, που προβλέπει την αποφυλάκιση μετά από την έκτιση ενός συγκεκριμένου χρόνου της ποινής.  

Ως διαμαρτυρία ο Γιερζάν Γιελσιμπάεφ δύο φορές έχει κηρύξει απεργία πείνας και έχει ράψει το στόμα του. Η διοίκηση των φυλακών και οι δικαστικές αρχές κάνουν τα πάντα για να τον διατηρήσουν υπό κράτηση, κατασκευάζοντας διάφορες «παραβιάσεις» για να αποτρέψουν την αποφυλάκισή του. Μάλλον φοβούνται ότι θα ηγηθεί ξανά απεργιών και συγκεντρώσεων των ανέργων, όπως έκανε το 2019.

Οι αρχές του Καζακστάν κατά την κράτηση του Γιερζάν Γιελσιμπάεφ  τον ξυλοκοπούσαν συνεχώς και μόνον μετά από ανάλογη ερώτηση που καταθέσαμε το 2020 και των διαμαρτυριών των συνδικαλιστικών οργανώσεων μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή.

Ο Γιερζάν Γιελσιμπάεφ αναγνωρίστηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτικός κρατούμενος και αναφέρθηκε επανειλημμένα σε ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως παράδειγμα παραβίασης δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Καζακστάν.  Σήμερα θεωρούμε πως υπάρχει σοβαρή απειλή για τη ζωή και την υγεία του Γιερζάν Γιελσιμπάεφ.

Πώς τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής:

- Στο αίτημα συνδικάτων και μαζικών οργανώσεων από το Καζακστάν και διεθνώς για την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατουμένου Γιερζάν Γιελσιμπάεφ;

- Στην απαίτηση να σταματήσουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις και οι αντιδημοκρατικοί περιορισμοί από την κυβέρνηση και τις αρχές του Καζακστάν;». 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου