Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Πυρηνικά

 

Την ώρα που ΝΑΤΟ και Ρωσία εκτοξεύουν απειλές για χρήση πυρηνικών, σύμφωνα με το περιοδικό «Politico» οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σε κλειστή σύσκεψη του ΝΑΤΟ ότι θα επιταχύνουν την ανάπτυξη μιας εκσυγχρονισμένης έκδοσης των πυρηνικών B61 και B61-12, με τα νέα όπλα να φτάνουν στις ευρωπαϊκές βάσεις τον Δεκέμβρη, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Σχολιάζοντας, οι Ρώσοι στρατιωτικοί λένε ότι στο μικροσκόπιό τους βρίσκονται γι' αυτόν τον λόγο και τα αμερικανικά F-35, που μπορούν να κουβαλήσουν τέτοιου είδους όπλα. Η είδηση δεν μπορεί παρά να γεννά ανησυχία: Ο Αραξος είναι σε ετοιμότητα να υποδεχτεί ξανά πυρηνικά, ενώ μόνο ερωτήματα προκαλεί η παρουσία εκατοντάδων ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα, από τους οποίους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάποιοι είναι επιφορτισμένοι με το πυρηνικό «έργο» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Την ίδια ώρα η Σούδα φιλοξενεί όλο και πιο συχνά F-35, αντίστοιχες εργασίες γίνονται στη Λάρισα με βάση την κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ συνεχείς είναι οι συνεκπαιδεύσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται και η κυβέρνηση με τα άλλα αστικά κόμματα αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, εμπλέκοντας όλο και πιο βαθιά τον λαό στα δολοφονικά - πυρηνικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Ως εδώ!

Από τον Απρίλη του 2022 μέχρι και τον Σεπτέμβρη, οι απώλειες της «αγοραστικής δύναμης» όσων μισθωτών αμείβονται με τον κατώτατο μισθό διαμορφώθηκαν γύρω στο 19%, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που εργάζονται σε καθεστώς υποαπασχόλησης (μερική, εκ περιτροπής) και των οποίων το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 300 - 400 ευρώ τον μήνα. Οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά, τρόφιμα και Ενέργεια για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 750 ευρώ τον μήνα οδήγησαν σε απώλειες στην «αγοραστική τους δύναμη» έως και 40%! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Βέβαια, οι στατιστικές και οι έρευνες απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που είναι ξεκάθαρο «διά γυμνού οφθαλμού»: Τον «Γολγοθά» που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια νοικοκυριά και, κυρίως, τον κίνδυνο αυτή η κατάσταση να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κάτι που κανένα «ταραταζούμ» της κυβέρνησης, όπως με τα «καλάθια του νοικοκυριού» κ.λπ., δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια». Τώρα προβάλλει η αδήριτη ανάγκη το λαϊκό κίνημα να ορθώσει τείχος προστασίας, οι εργαζόμενοι να πούνε με μια φωνή «Ως εδώ και μη παρέκει»! Το αίτημα της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη, «Τρόφιμα και ρεύμα φτηνά για τον λαό, Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς», είναι αδιαπραγμάτευτο!


Προτεραιότητες

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 11 ολόκληρες μέρες καίει η φωτιά στο Παπίκιο όρος στη Ροδόπη. Ο λόγος; Η σύμβαση για τα ελικόπτερα που θα μπορούσαν να προσφέρουν καθοριστικά σε μια τέτοιου είδους δασική πυρκαγιά ...έχει λήξει, αφού όπως καταγγέλλουν οι πυροσβέστες η «ατυχία» ήταν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε πάνω στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Ούτε κουβέντα βέβαια για ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, δασοπροστασία και ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, αφού όλα αυτά θεωρούνται κόστος για το αστικό κράτος. Τι δεν είναι κόστος; Οι τρελές επιδοτήσεις και τα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους για τους αγωγούς που περνάνε λίγο πιο νότια - όπως ο TAP - για τον στόχο της «Ελλάδας - ενεργειακού κόμβου», την ώρα που ο λαός ξεπαγιάζει. Αλλά και τα εκατομμύρια για υποδομές σε λιμάνια, αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους λίγο πιο ανατολικά, στην Αλεξανδρούπολη, ώστε η περιοχή να αναβαθμίζεται διαρκώς ως ορμητήριο ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων. Αλλά είπαμε: Οι προτεραιότητες είναι προτεραιότητες... Μόνο ο λαός μπορεί να τις φέρει «τούμπα», ανατρέποντας το σάπιο σύστημα και ανοίγοντας τον δρόμο για την κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο τις δικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.


Σαφάρι

Μια που μπήκαν και μια που βγήκαν χτες από τα σούπερ μάρκετ όσοι πήγαν να «τεστάρουν» το «καλάθι του νοικοκυριού», περιμένοντας ότι θα ψώνιζαν τα απαραίτητα φτηνότερα από άλλες φορές. Τζίφος όμως... Τα σούπερ μάρκετ, που έχουν απογειώσει τον τζίρο τους εξαιτίας της ακρίβειας, παρά το γεγονός ότι τα νοικοκυριά ψωνίζουν λιγότερα, έβαλαν στις λίστες τους ορισμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης, που κάποιες άλλες μέρες θα μπορούσες να τα βρεις στα ράφια σε προσφορά. Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να τιμολογούν αυτά και τα υπόλοιπα προϊόντα πολύ πιο πάνω απ' ό,τι πριν από μερικούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το καλάθι νοικοκυριού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες «προωθητικές ενέργειες» με τις οποίες οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου προσπαθούν να αποσπάσουν πελατεία από τους ανταγωνιστές τους, μετατρέποντας τον καταναλωτή σε κυνηγό της χαμηλότερης τιμής και σε γυρολόγο από κατάστημα σε κατάστημα. Απ' αυτό το «σαφάρι» δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο λαός. Μόνο τα μέτρα που διεκδικούν σωματεία και φορείς, για κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και φτηνή Ενέργεια μπορούν να δώσουν ανάσα στο λαϊκό πορτοφόλι και απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου