Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Ο,τι και να κάνει η εργοδοσία, τα συνδικάτα θα επικοινωνούν με τους εργάτες!


Απανωτά τα κρούσματα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης μπροστά στην απεργία

 

PhotographISO

« Σπυριά» βγάζει η εργοδοσία από την ακούραστη προσπάθεια που κάνουν τα εργατικά συνδικάτα να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, διαδίδοντας το απεργιακό κάλεσμα για τις 9 Νοέμβρη. Σε μια σειρά χώρους μάλιστα γίνεται προσπάθεια να απαγορευτεί η είσοδος των συνδικαλιστών, να μπουν εμπόδια σε εξορμήσεις και συζητήσεις, οι οποίες προσπάθειες βέβαια βρίσκουν «τείχος» απέναντι στην αποφασιστικότητα των σωματείων να μην κάνουν βήμα πίσω.

Με την προσπάθεια αυτή της εργοδοσίας δίνεται απάντηση σε όσους διακηρύττουν ότι «δεν βγαίνει κάτι με τις απεργίες» ή κουτοπονηριές πως τάχα «με μια απεργία δεν αλλάζει τίποτα». Η ίδια η εργοδοσία αντιλαμβάνεται ότι οι εργαζόμενοι μέσα από την οργανωμένη συλλογική δράση μπορούν να της «βάλουν δύσκολα» και η απεργία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για να ενταχθούν νέες δυνάμεις στον αγώνα, να πάρει «κουράγιο» ο εργαζόμενος από τους συναδέλφους του σε άλλους χώρους δουλειάς στον ίδιο κλάδο και ευρύτερα, να γίνει η 9η Νοέμβρη μέρα κλιμάκωσης της μάχης για αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων.

«Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από κατακτήσεις και δικαιώματα. Αντίθετα, θα εντείνουμε τη δράση μας για τη διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών»: Αυτή είναι η απάντηση που δίνει το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση εισόδου του, όπως και της Ομοσπονδίας, στο εργοστάσιο της ΝΟΥΝΟΥ, προκειμένου να διανέμει ενημερωτικό υλικό και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους.

Καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του), το σωματείο σημειώνει: «Είναι ξεκάθαρο ότι η εργοδοσία δεν θέλει να έρθουμε σε επικοινωνία με τους συναδέλφους μας. Καταπατά ακόμα και τη νομοθεσία προκειμένου να μην "κουνιέται φύλλο", να επικρατεί "σιγή νεκροταφείου" στους χώρους δουλειάς, χωρίς διεκδικήσεις και εργασιακά δικαιώματα».

Παράλληλα τονίζει ότι «η αυταρχική πρακτική του συγκεκριμένου ομίλου προφανώς και σχετίζεται με την προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι ο καθένας μόνος του, ανοργάνωτος, έξω από τα συνδικάτα, είναι πιο ευάλωτος στις ορέξεις της εργοδοσίας».

«Με ισχυρά συνδικάτα διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει, παλεύουμε για τη ζωή μας και τα παιδιά μας, διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας», καταλήγει, καλώντας κάθε εργαζόμενο να πάρει θέση στον οργανωμένο αγώνα.

Προσπάθεια παρεμπόδισης και στην «Praktiker»

Την προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία και τα στελέχη της καταδικάζει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker Hellas». Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει, ο διευθυντής του call center προπηλάκισε τον πρόεδρο του Σωματείου κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιοδείας χτες το πρωί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μοσχάτο. Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να εμποδίσει την επικοινωνία του Σωματείου με τους εργαζόμενους, ενώ έσκισε τις ανακοινώσεις με τις οποίες οι συνδικαλιστές καλούσαν τους συναδέλφους τους στην απεργία. «Το Σωματείο μας θα έχει παρουσία και παρέμβαση σε όλους τους χώρους όπου υπάρχουν εργαζόμενοι της "Praktiker"», ξεκαθαρίζει το επιχειρησιακό Σωματείο.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου