Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Ούτε πέτρα πάνω στην πέτρα

 

 

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της πολεμικής προπαγάνδας του Ισραήλ. Ενα τέτοιο δείγμα παρουσίασε τις προάλλες η ισραηλινή κυβέρνηση, δημοσιεύοντας ένα βίντεο που μας καλεί να επισκεφτούμε την ...«όμορφη Γάζα». Αν και απλοϊκό τεχνικά, το βίντεο ξεκινάει παρουσιάζοντας μια ειδυλλιακή παραλία, με φοίνικες και σύγχρονα κτίρια στο βάθος. Το αφήγημα είναι ότι «υπάρχει ο τρόπος, εκεί που υπάρχει η θέληση». Το επόμενο πλάνο είναι από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου με θέα τη θάλασσα, με τον αφηγητή να λέει ότι «μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα 5άστερα ξενοδοχεία μας». Εικόνες χαρούμενων παιδιών που παίζουν στη θάλασσα, ή διασκεδάζουν με τους γονείς τους στην παραλία, εναλλάσσονται με σκηνές από πολυτελή εστιατόρια, όπου Αραβες, Ισραηλινοί και «Δυτικοί» απολαμβάνουν «το καλύτερο φαγητό». Το αποκορύφωμα είναι η νυχτερινή ζωή, η εμπειρία της επαφής με τον πολιτισμό και την παράδοση, «ντυμένα» με τις κατάλληλες εικόνες.

* * *

Ξαφνικά το βίντεο παγώνει και η άγρια μορφή ενός μαχητή της Χαμάς γεμίζει την οθόνη. Η ροή των εικόνων αλλάζει και πλέον εναλλάσσονται σκηνές με σήραγγες, πυραύλους, ένοπλους μαχητές και παιδιά με όπλα. Ο αφηγητής προσαρμόζει τον τόνο της φωνής του και σχεδόν απειλητικά λέει πως όλα όσα προηγήθηκαν, θα μπορούσε να είναι αληθινά, αν δεν υπήρχε η Χαμάς. «Απελευθερώστε τη Γάζα από τη Χαμάς τώρα», είναι το μήνυμα που διαπερνά με έντονα κόκκινα γράμματα την οθόνη, με φόντο ένα κορίτσι ξυπόλητο, κουλουριασμένο σε ένα σάλι, να στέκεται όρθιο στην είσοδο μιας παράγκας. Ενα δεύτερο ξυπόλητο παιδί κοιτάζει με απόγνωση τον θεατή. Για όσους τα θέλουν ακόμα πιο «λιανά», το βίντεο αναλαμβάνει να εξηγήσει: «Ετσι θα μπορούσε να είναι η Γάζα, αν η Χαμάς δεν είχε χτίσει ένα έθνος του τρόμου, αντί για ένα έθνος ειρήνης». Ο πόλεμος επομένως γίνεται για να καθαρίσει ο τόπος από τη Χαμάς και οι Παλαιστίνιοι να γίνουν επιτέλους ένα «έθνος ειρήνης», όπου δεν θα χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη για να ζήσει κάποιος τις εικόνες που γεμίζουν το βίντεο. `Η μήπως όχι;

* * *

Θα μπορούσε να είναι άλλη μια γελοιότητα, αν η προπαγάνδα του κράτους - δολοφόνου δεν είχε διαπρέψει μέχρι σήμερα στο αναποδογύρισμα της πραγματικότητας για να βγάλει λάδι την κατοχή και τα κατά συρροή εγκλήματα που διαπράττει εδώ και δεκαετίες σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Η φτώχεια και η ανέχεια στη Γάζα προϋπήρχαν του πολέμου, όπως προϋπήρχαν και της Χαμάς, αφού η στενή αυτή λωρίδα γης είναι η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου. Οι κάτοικοί της ζουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στη Μεσόγειο και στο τείχος, τρέφονται από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και επιβιώνουν χάρη στη διεθνή αρωγή. Μέσα σ' αυτόν τον ζόφο, οι σκηνές μιας ειρηνικής Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι πολίτες θα απολαμβάνουν τη θάλασσα και θα αποτελεί τουριστικό προορισμό, όπως δείχνει το βίντεο των Ισραηλινών, δεν μπορεί να υπάρξουν παρά μόνο στην εικονική πραγματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης.

* * *

Αλλωστε και η Δυτική Οχθη που δεν έχει Χαμάς, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί «ειδυλλιακό τουριστικό προορισμό». Αντί για 5άστερα ξενοδοχεία το πιθανότερο είναι να πέσεις πάνω στο σπίτι κάποιου εποίκου. `Η να σε πατήσει κάποιο στρατιωτικό όχημα των Ισραηλινών, απ' αυτά που τρομοκρατούν μέρα - νύχτα τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, τους διώχνουν από τα σπίτια τους και σκοτώνουν μέχρι και 12χρονα παιδιά. Για τον εφιάλτη που ζουν οι Παλαιστίνιοι, για τη ρημαγμένη γη τους, για την καθημερινότητα της βίας και του θανάτου, υπεύθυνη είναι η ισραηλινή κατοχή, με τις πλάτες των Αμερικανών και Ευρωπαίων συμμάχων του κράτους - δολοφόνου, που τους τελευταίους τεσσερισήμισι μήνες έχει εξοντώσει σχεδόν 30.000 Παλαιστίνιους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ και οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σπέρνουν τον θάνατο στην περιοχή, για να υπηρετήσουν τον σχεδιασμό τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ειδικά τώρα που ο μεταξύ τους ανταγωνισμός δυναμώνει παγκόσμια.

* * *

Υπάρχει όμως «τρόπος» να γίνει η Γάζα όπως ακριβώς την περιγράφει το βίντεο: Να απαλλαγεί όχι από τη Χαμάς, αλλά από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους και από τον αγώνα τους να έχουν πατρίδα! Αυτό δηλαδή που επιδιώκει το Ισραήλ με τον πόλεμο που διεξάγει όλους αυτούς τους μήνες, σπρώχνοντας την πλειοψηφία όσων επιβιώνουν από τα πυρά να στριμωχτούν στα νότια της Γάζας, όπου σχεδιάζει τώρα το τελικό ξεκαθάρισμα. Ολα τα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από το κράτος του Ισραήλ για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, δεν περιλαμβάνουν σε καμιά σκηνή τους Παλαιστίνιους. Στο ένα σενάριο είναι πρόσφυγες στις γύρω χώρες, ακόμα και στην Ελλάδα. Στο άλλο «σπρώχνονται» για να περάσουν στο Σινά. Στο τρίτο γίνονται «σκηνίτες» στα παράλια της Γάζας, με τους Ισραηλινούς να ελέγχουν ολόκληρη τη Λωρίδα και να επιβάλλουν καθεστώς απόλυτης κατοχής. Δεν χρειαζόταν επομένως η τεχνητή νοημοσύνη για το προπαγανδιστικό βίντεο των Ισραηλινών. Αυτά που δεν δείχνει συμβαίνουν καθημερινά μπροστά στα μάτια μας. Ενώ γι' αυτά που περιγράφει, προϋπόθεση είναι να μη μείνει ούτε ένας Παλαιστίνιος ζωντανός, ούτε μια πέτρα της Γάζας πάνω στην άλλη...


Κ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου