Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Εγγύτητα

 

Εξαίροντας τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στους πολεμικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς των Ευρωατλαντικών, ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί της κυβέρνησης που βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη για να μιλήσουν σε συνέδριο, στάθηκαν στην «εγγύτητα» του λιμανιού με την Ουκρανία. Η συμβολή του σ' αυτά τα επικίνδυνα σχέδια αναβαθμίζεται διαρκώς, ως κόμβος μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, Ενέργειας και εμπορευμάτων προς την ευρύτερη περιοχή προς την Ουκρανία. Αυτό που προσπερνούν όμως τα κυβερνητικά στελέχη, είναι πως το «στρατηγικό πλεονέκτημα» που διαθέτει η Αλεξανδρούπολη για τους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης και των συμμάχων της αποτελεί ταυτόχρονα και μαγνήτη κινδύνων για τον λαό, στο ενδεχόμενο γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην περιοχή. Το αποδεικνύουν οι συχνές προειδοποιήσεις της Ρωσίας, όπως του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, που δήλωσε με νόημα ότι «αυτό που μεταφέρεται μέσω της Αλεξανδρούπολης δεν είναι αμυντικός εξοπλισμός». `Η του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Μεντβέντεφ, που είχε πει πως όσες χώρες του ΝΑΤΟ «παρέχουν αεροδρόμια στους υποστηρικτές των Ουκρανών ή βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα» αποτελούν «νόμιμο στόχο» της Ρωσίας. Να θυμίσουμε επίσης πως η Αλεξανδρούπολη και η Σούδα έχουν γίνει εικονικός στόχος ρωσικών βομβαρδιστικών σε άσκηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2022. Τα πανηγύρια λοιπόν της κυβέρνησης (και όχι μόνο) έχουν «κοντά ποδάρια» και σε καμιά περίπτωση ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τους κίνδυνους που καιροφυλακτούν σε βάρος του, στο όνομα της «αναβάθμισης» ξένων προς αυτόν συμφερόντων.

Μπάζωμα

«Γιατί να θέλει η κυβέρνηση να συγκαλυφθούν στοιχεία με το μπάζωμα του χώρου;», αναρωτιούνται τώρα πονηρά τα στελέχη της κυβέρνησης, υπονοώντας πως ακόμα κι αν η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε παράνομα εύφλεκτο υλικό, αυτό δεν συνιστά κυβερνητική ευθύνη, αλλά όσων εμπλέκονται σε παράνομα κυκλώματα. Το εάν έχει ή δεν έχει σημασία το τι μεταφέρει ένα τρένο, το εάν μεταφέρει νόμιμα ή παράνομα επικίνδυνες ουσίες, υλικά ή οτιδήποτε άλλο, φαίνεται από το ίδιο το έγκλημα στα Τέμπη και από τα πορίσματα εμπειρογνωμόνων, που λένε ότι άγνωστος αριθμός επιβατών κάηκαν από την πυρκαγιά που αναπτύχθηκε μετά τη σύγκρουση... Εχουν ή δεν έχουν ευθύνη η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός να γνωρίζουν εάν υπάρχει επικίνδυνο εύφλεκτο υλικό σε τρένο που κινείται στις γραμμές του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου; Εχει ή δεν έχει σημασία η ασφάλεια του δικτύου, των κατοίκων που ζουν στις περιοχές από τις οποίες περνάει το τρένο; Κι αν γίνεται παράνομη διακίνηση, ποιοι κρίκοι του κρατικού μηχανισμού εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα, που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη δική τους υποστήριξη και συμμετοχή; Αστείο επομένως το ερώτημα για το τι κερδίζει η κυβέρνηση από τη συγκάλυψη. Οσο κι αν προσπαθούν να πετάξουν τις ευθύνες από πάνω τους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκτίθενται ακόμα περισσότερο...


Μαντάτα

Οπως και τα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται με την εμπλοκή, τα Ελληνοτουρκικά περνάνε αυτές τις μέρες κάτω απ' τα «ραντάρ» της επικαιρότητας, με σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Κι όμως, μια απλή σταχυολόγηση της τελευταίας βδομάδας αρκεί για να «χτυπήσει καμπανάκι»: Την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο του «στρατηγικού μηχανισμού ΗΠΑ - Τουρκίας», οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών συζήτησαν την «κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας», ενώ ο Μπλίνκεν χαιρέτισε «τη συνεχιζόμενη δέσμευση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» στη Διακήρυξη για «Φιλικές Σχέσεις και Καλή Γειτονία». Τρεις μέρες μετά πραγματοποιήθηκε ο προγραμματισμένος «Πολιτικός Διάλογος», όπου ανακοινώθηκε η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Μάη στην Τουρκία. Δυο μέρες μετά ο Μητσοτάκης ενημέρωσε πως «στον πολιτικό διάλογο συζητάμε και το μεγάλο αγκάθι, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», ενώ ο Ερντογάν είπε πως «το θετικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ευχόμαστε να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα». Την επομένη ο Γεραπετρίτης δήλωσε πως «πρέπει να συζητήσουμε και τα μείζονα προβλήματα», κάνοντας γνωστό πως θα συναντηθεί άμεσα με τον Τούρκο ομόλογό του. Για «κερασάκι στην τούρτα», ο Αμερικανός πρέσβης ανακοίνωσε ενδιαμέσως και μια συνάντηση με Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Οι πυκνές εξελίξεις προδιαγράφουν ένταση του παζαριού για διευθετήσεις, με ενεργό ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που μόνο καλά μαντάτα δεν προοιωνίζεται για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.


Φως φανάρι

Μιλώντας σε εκπομπή του LiFO και σε ερώτηση για τη στάση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «το ΚΚΕ είναι ένα ομοφοβικό κόμμα και είναι ντροπή του αυτό που ψήφισε». Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται την «ντροπή» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε προηγούμενες δηλώσεις του άνοιγε δρόμο μέχρι και στην ευγονική, στο όνομα της «ισότητας» και των «δικαιωμάτων» των ομόφυλων ζευγαριών, αποθεώνοντας παράλληλα την παρενθετότητα, που αποτελεί την ακραία έκφραση εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος. Αν δεν είναι αυτό ντροπή, τι άλλο είναι; Δεν μπορούμε ωστόσο να μην παρατηρήσουμε ότι ο Κασσελάκης ακολουθεί κατά πόδας τον Μητσοτάκη στην ενορχηστρωμένη επίθεση στο ΚΚΕ, με την ίδια ατζέντα του «ατομικού δικαιωματισμού». Δεν είχαν περάσει πολλές ώρες απ' όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει ξανά «ομοφοβικό» το ΚΚΕ, ενώ προσπάθησε με αθλιότητες να συνδέσει το «όχι» στο νομοσχέδιο με την κατάπτυστη ρατσιστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, τσουβαλιάζοντας το ΚΚΕ με κάθε είδους ομοφοβικά - σκοταδιστικά στοιχεία. Βέβαια, αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάν οι κότες. Γιατί η πραγματική αιτία της συγχρονισμένης επίθεσης βρίσκεται στην ανταπόκριση που συναντάνε οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ για όλα αυτά που καίνε πραγματικά τον λαό, όπως η ακρίβεια, η Υγεία, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η ελληνική εμπλοκή. Ειδικά σ' αυτό το τελευταίο, η σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχει και ...«συμμαχικό» ενδιαφέρον. Οπότε, «φως φανάρι» για το πού αποσκοπούν η συκοφαντία και τα ψέματα ενάντια στο ΚΚΕ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου