Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ Βόμβα! Οι ειρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 770 δισ. ευρώ

Οι ειρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 770 δισ.
Βόμβα! Οι ειρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 770 δισ. ευρώ
 
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 770 δις ευρώ, ώστε να αναγνωρίζονται ως «ασφαλείς» σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση. Το αναφέρει η Deutsche Welle, που αναδημοσιεύει τα στοιχεία από την έρευνα που συνυπογράφουν ο Γερμανός Σάσα Στέφεν, καθηγητής στην Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) με έδρα το Βερολίνο και ο Βιράλ Αχαρύα από το Stern School of Business της Ν.Υόρκης.

Οι δύο οικονομολόγοι εξέτασαν τα οικονομικά στοιχεία 109 από τις 124 τράπεζες της ευρωζώνης που θα υποβληθούν μέσα στο 2014 «τεστ αντοχής». Από την έρευνά τους προκύπτει ότι συνολικά οι 109 τράπεζες παρουσιάζουν ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 770 δις ευρώ, ώστε να αναγνωρίζονται ως «ασφαλείς» σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση.

Μόνο οι γαλλικές τράπεζες, σύμφωνα με την Deutsche Welle, χρειάζονται επιπλέον χρηματοδότηση 285 δις ευρώ. Το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό καταγράφεται στις γερμανικές τράπεζες και ιδιαίτερα στις Landesbanken.

«Πρόκειται για πρώην κρατικές, περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες για πολλά χρόνια βρίσκονταν σε αναζήτηση νέου αντικειμένου και στην προσπάθειά τους αυτή, εκτιμούν πολλοί ειδικοί, επεκτάθηκαν σε χρηματοδοτήσεις στις οποίες δεν είχαν εμπειρία (ιδιαίτερα στη ναυτιλία) με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει σήμερα μεγάλες επισφάλειες», εξηγεί η Deutsche Welle.

«Αν υπάρχει σήμερα μία (ωρολογιακή) βόμβα στην ευρωζώνη, αυτή δεν εντοπίζεται τόσο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όσο στις χώρες εκείνες που δεν έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα τη δημοσιότητα: στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία», σημειώνουν οι δύο ερευνητές Στέφεν και Αχαρύα, ωστόσο αναφέρουν πως προβλήματα εντοπίζονται και στην Κύπρο, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Παράλληλα επισημαίνουν πως σε περίπτωση που οι τράπεζες ζητήσουν πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση τότε δεν αποκλείεται η αναζωπύρωση μιας νέας κρίσης και ιδιαίτερα στην Ιταλία.

Η Süddeutsche Zeitung στο δημοσίευμά της υπενθυμίζεται πως εκτίμηση για επιπλέον χρηματοδότηση γερμανικών τραπεζών είχε κάνει πρόσφατα και ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν, ο οποίος ωστόσο είχε υποστηρίξει, όπως αναφέρεται στην Deutsche Welle, ότι οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες έχουν άνετη πρόσβαση και μπορούν να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια από τις αγορές.

πηγή: imerisia.

1 σχόλιο:

  1. Το προβλημα ειναι συστημικο..
    Και αυτα να μαζευτουνε,θα ζητηθουν μετα και αλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή