Σάββατο 28 Μαΐου 2016

«Ψήνει» την επόμενη «παρτίδα» των αντιλαϊκών μέτρων

 
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
 
«Ψήνει» την επόμενη «παρτίδα» των αντιλαϊκών μέτρων
 
«Αναπτυξιακός νόμος» και «εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων» του κεφαλαίου «φιγουράρουν» στην πρώτη γραμμή των νομοσχεδίων που καταθέτει άμεσα η κυβέρνηση
Eurokinissi
«Αναπτυξιακός νόμος» και «εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων» του κεφαλαίου «φιγουράρουν» στην πρώτη γραμμή των νομοσχεδίων που καταθέτει άμεσα η κυβέρνηση
Βγαλμένη από τα ίδια κιτάπια του εγχώριου κεφαλαίου είναι και η «επόμενη σελίδα» της αντιλαϊκής πολιτικής που επαγγέλλεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με άξονα την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, στην προοπτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της προσέλκυσης κερδοφόρων επενδύσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι τις αμέσως επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», ενώ, στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, επιβεβαίωσε ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή είναι αυτά για την «εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων» (δηλαδή των αδήλωτων εισοδημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, τα οποία φυγαδεύθηκαν εν μέσω της κρίσης σε τράπεζες του εξωτερικού και σε άλλους «παραδείσους» της πλουτοκρατίας), τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και για το λαθρεμπόριο καπνού.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με τις προδιαγραφές που θέτουν και οι εγχώριοι βιομήχανοι...

Την ίδια ώρα - και ενώ η αντιλαϊκή φοροληστεία απογειώνεται σε νέα ύψη - ο ΣΕΒ, μέσω και του προχτεσινού «εβδομαδιαίου δελτίου» του, καλεί την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει όλα τα όπλα πάταξης της φοροδιαφυγής που έχει στην κατοχή της», έτσι ώστε «να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τους συνεπείς φορολογούμενους και τις οργανωμένες επιχειρήσεις». 


Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «χωρίς δραστική μείωση της φοροδιαφυγής, τα περιθώρια για την εφαρμογή επενδυτικών φορολογικών κινήτρων είναι μικρά».
Ειδικότερα:
  • Να θυμίσουμε ότι η προκλητική ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας «ψήνεται» από την... «πρώτη φορά αριστερά», εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο προσέκρουε σε ενστάσεις των «θεσμών», κυρίως σχετικά με το εύρος των χαριστικών διατάξεων (απαλλαγές, μειώσεις ή ακόμη και διαγραφές προστίμων, ύψος φορολογικών συντελεστών κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, η νέα ρύθμιση που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες που σχεδίαζε) αναμένεται να προβλέπει ειδική προνομιακή μεταχείριση για τα αδήλωτα κεφάλαια που «επαναπατρίζονται» στις εγχώριες τράπεζες.
  • Την ίδια ώρα, η «χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές», με πρόσχημα την «πάταξη της φοροδιαφυγής», έρχεται να διογκώσει ακόμη περισσότερο τα χαράτσια στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων κατηγοριών του λαϊκού πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών, προκειμένου να διατηρούν το όποιο αφορολόγητο τους έχει απομείνει, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα, ανάλογα με το υπολειπόμενο ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων...
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη «τεχνική» περαιτέρω συμπίεσης του ήδη κουτσουρεμένου αφορολόγητου ορίου. Από την πλευρά του, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, από φέτος θα είναι σε θέση να ελέγχει τη σχετική δαπάνη, λόγω της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Ειδικά για το 2016, επειδή οι αλλαγές θα ισχύσουν από τα μέσα της χρονιάς, θα γίνονται δεκτές και οι αποδείξεις για δαπάνες που έγιναν στο α΄ εξάμηνο με μετρητά, εφόσον - σύμφωνα με πληροφορίες - αντιστοιχούν στο 50% των δαπανών που θα δηλωθούν.
  • Ταυτόχρονα, πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες γύρω από την υποτιθέμενη προστασία της λαϊκής οικογένειας για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι νέες «εμπλουτισμένες» διατάξεις, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες βδομάδες, προκειμένου να συμπεριλάβουν και τη δυνατότητα πώλησης από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές» και των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη κατηγορία, πέρα από τα επιχειρηματικά, περιλαμβάνει και δάνεια σε κατηγορίες του πληθυσμού, όπως σε σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους.
Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε χτες σε νέα τηλεδιάσκεψη με τους «θεσμούς», σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων...
 
«Δουλειά» για το κεφάλαιο να γίνεται

«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης του G7 στην Ιαπωνία, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», δήλωσε ότι «ο καθένας ήθελε να αποφύγει μια συζήτηση για το Grexit, την ίδια στιγμή που είναι ανοιχτή η συζήτηση για το πώς θα αποφευχθεί το Brexit». Παράλληλα, επανέλαβε πως ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ποιον τρόπο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση, καθώς και η βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.

Την ίδια ώρα, σε μια εξέλιξη ενδεικτική για τους αντιλαϊκούς «κόφτες» σε όλη την ΕΕ, το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» της Αυστρίας προειδοποίησε την αυστριακή κυβέρνηση για το ενδεχόμενο «σημαντικής υστέρησης» σε σχέση με τους στόχους που αφορούν στα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 και το 2017. «Ακόμη και αν οι προσωρινά υψηλότερες δαπάνες που οφείλονται στην προσφυγική μετανάστευση μετρήσουν ως έκτακτη επιβάρυνση αυτό δεν αλλάζει το αποτέλεσμα», αναφέρει το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» της Αυστρίας, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου