Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Καμάρωσε τα «παράσημα» για την αντιλαϊκή πολιτική...


...σήκωσε τον «αχό» της σκανδαλολογίας

Eurokinissi
Τον «αγώνα» που έδωσε και δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας, με την ομιλία του χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, κομπάζοντας για τα εύσημα που η προσπάθεια αυτή αποσπά. «Εκεί που οι άλλοι απέτυχαν και απέτυχαν παταγωδώς, σήμερα εμείς πετυχαίνουμε και βγάζουμε τη χώρα από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 Κι αυτή δεν είναι η μόνη προσφορά της κυβέρνησης στο σύστημα, το οποίο «ξεπλένει», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να διορθωθεί και να απαλλαχθεί από φαινόμενα όπως η διαφθορά, η διαπλοκή κ.ά. Με αφορμή την υπόθεση των «Paradise papers», ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στη ΝΔ, σηκώνοντας κουρνιαχτό μιας αντιπαράθεσης μακριά απ' τα κρίσιμα για το λαό ζητήματα, όπου η σύμπτωσή τους είναι εκκωφαντική.


Ο αγώνας της κυβέρνησης - ανέφερε - στόχο είχε «να επαναφέρουμε την σταθερότητα στην οικονομία. Να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας νέας, δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Σήμερα, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας είναι πιο ορατά από ποτέ. Ολοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η πορεία αναστρέφεται και η προοπτική ανάκαμψης εδραιώνεται πλέον σε στέρεες βάσεις».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε το πρόταγμα της περιόδου, που δεν είναι άλλο απ' την ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης», «η οποία, απ' ό,τι φαίνεται, προχωράει με τους επιθυμητούς ρυθμούς και μάλιστα μέσα σε ασυνήθιστα καλό κλίμα», όπως είπε, ενώ διαφημίζοντας τα παράσημα της κυβέρνησης κόμπασε πως «συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα τους τελευταίους μήνες. Απανωτές θετικές δηλώσεις για τη χώρα, δημόσια έκφραση εμπιστοσύνης, πρωτοβουλίες στήριξης, μια νέα εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Σκεφτείτε μόνο ότι το τελευταίο Γιούρογκρουπ, απ' ό,τι έμαθα, αφιέρωσε στη χώρα μας μόλις δύο λεπτά (...) Για να καταλάβετε και να συνειδητοποιήσουμε πόσα βήματα προς τα μπρος καταφέραμε να κάνουμε».

Τους κομπασμούς του τους περιέβαλε και με ανυπόστατους ισχυρισμούς, όπως ότι «η 3η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο», όταν η συζήτηση επικεντρώνεται σε νέες περικοπές προνοιακών επιδομάτων και σε περιστολή συνδικαλιστικών ελευθεριών, ενώ έχουν προνομοθετηθεί περικοπές σε συντάξεις που θα ισχύσουν από το 2019. Αλλά και ισχυρισμούς περί «διάσωσης και επέκτασης του Ταμείου των δημοσιογράφων», όταν το κυβερνητικό σχέδιο κάθε άλλο παρά τέτοιες εγγυήσεις παρέχει. Παραπέρα, τόλμησε να υποσχεθεί συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας, που η κυβέρνηση τις στέρησε από χιλιάδες ανθρώπους. Φυσικά, απ' το παραμύθι δεν έλειπε το «κοινωνικό μέρισμα», δίχως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Τη στιγμή άλλωστε που στο «τραπέζι» της 3ης «αξιολόγησης» σφαγιάζονται εργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα, ο Αλ. Τσίπρας είχε το θράσος να καμαρώσει για τον «αγώνα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας» που τάχα δίνει η κυβέρνηση, αναφωνώντας ότι «η παράταξή μας πάνω από όλα ήρθε για να στηρίξει τις δυνάμεις της εργασίας»!

Η χρήσιμη σκανδαλολογία
 
Οι κομπασμοί για το πόσο καλές υπηρεσίες προσφέρει η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο, συνοδεύτηκαν από δεκάρικους κατά των «κακομαθημένων ελίτ» που βγάζουν τα λεφτά τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως «από τη μάχη κατά της διαφθοράς θα κριθούμε σε μεγάλο βαθμό», αφού, όπως είπε, «είναι ο τρόπος με τον οποίο διευρύνονται οι παγκόσμιες ανισότητες», βγάζοντας λάδι τον καπιταλισμό και τη λειτουργία του.
Επιμένοντας στην καλλιέργεια αυταπατών, ανακοίνωσε ανάληψη πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, «προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά και ολοκληρωμένα αυτή η αρπαγή πλούτου», όταν η ΕΕ, η στρατηγική της, οι κυβερνήσεις υλοποιούν πολιτικές έντασης της εκμετάλλευσης και αρπαγής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από μια χούφτα παράσιτα.

Εντάσσοντας την υπόθεση αυτή στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως είναι «θλιβερό και εξοργιστικό» ότι «μέσα στους καταλόγους της χρυσής ντροπής φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις, που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας». Πρόσθεσε πως «θα περιμένουμε τις εξηγήσεις» από τη ΝΔ, ενώ συνέδεσε το θέμα αυτό με τις εκλογές, λέγοντας πως «όσοι πήγαν στον παράδεισο της φορολογίας δεν απέφυγαν να καταλήξουν στην κόλαση της πολιτικής», και έκανε αναφορά στη στάση της ΝΔ για τη συμμετοχή πολιτικών σε οφσόρ εταιρείες, στο σκάνδαλο της «Siemens» και στις υποθέσεις Αυγενάκη και Παπασταύρου.

«Χαρτοπόλεμος» κυβέρνησης - ΝΔ
 
Οι παραπάνω αναφορές καθώς και ο χτεσινός «χαρτοπόλεμος» κυβέρνησης - ΝΔ τροφοδοτήθηκαν και από την αποκάλυψη ότι η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη φέρεται να κατέχει το 50% των μετοχών οφσόρ εταιρείας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Σε δήλωσή της για το θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα» και πως «η εν λόγω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές (...) Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με τη συνήθη πρακτική».

Στο θέμα αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου πως έχει «κέντρο διανομής» ειδήσεων οι οποίες αναδημοσιεύονται από ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση και αυτό γίνεται για να αποφύγουν τη συζήτηση για άλλα ζητήματα, όπως η «ανομία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ανταπάντησε καλώντας την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ «αντί να υπεκφεύγει, να δώσει πειστικές απαντήσεις για την υπόθεση της offshore».

Με Αρτεμίου, συμμετοχή της «Αυγής» σε οφσόρ και την υπόθεση πώλησης εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, συνέχισε το γαϊτανάκι της σκανδαλολογίας η ΝΔ, προσθέτοντας πως «όσο για τις καταθέσεις και τις μετοχές υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό, η Νέα Δημοκρατία είναι πρόθυμη, αν δεν θυμούνται, να τους φρεσκάρει τη μνήμη».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου