Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Τεχνίτες


«Πενία τέχνας κατεργάζεται», λέει το αρχαίο ρητό και επιβεβαιώνεται πλήρως από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΡΤ και η πλειοψηφία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών κάλυψαν τις χτεσινές Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις. Καθώς λοιπόν στις συγκεντρώσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού ήταν κυριολεκτικά «τρεις κι ο κούκος», και επομένως τα πλάνα δεν τους έβγαιναν, είπαν να «ντύσουν» τα ρεπορτάζ γι' αυτές τις άμαζες συγκεντρώσεις με πλάνα από τις μαζικές Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ! Κάπως έτσι, άκουγες στην τηλεόραση τον τάδε εργατοπατέρα να πετάει τις κορόνες του και την ίδια ώρα έβλεπες χιλιάδες να διαδηλώνουν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, ενώ στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ δεν πάτησαν παρά μια χούφτα νοματαίοι, όσο κι αν τα κανάλια προσπαθούσαν να την παρουσιάσουν ως τη «συγκέντρωση των συνδικάτων». Η ΕΡΤ, μάλιστα, το απογείωσε κανονικά, αφού δεν αρκέστηκε στο να μπερδέψει πλάνα και δηλώσεις, όπως οι άλλοι, αλλά παρουσίασε και την κατάθεση στεφάνων από το ΠΑΜΕ στην Καισαριανή ως δραστηριότητα της ΓΣΕΕ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά την ώρα που στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων μετέδιδε τη δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το Σύνταγμα, τα πλάνα έδειχναν τους λιγοστούς διαδηλωτές της ΛΑΕ να περιφέρονται στο κέντρο της Αθήνας. Είπαμε, η τέχνη του μοντάζ κάνει θαύματα. Αλλά αυτά που είδαμε χτες στα κανάλια ξεπερνούν και τα καλύτερα έργα επιστημονικής φαντασίας.

Μάχες
 
Οι αγώνες των εργαζομένων δικαιώνονται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του για την Πρωτομαγιά, προκαλώντας τη νοημοσύνη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, το διακύβευμα των αγώνων στο σήμερα είναι «η διεκδίκηση της ίδιας της εργασίας και των δομών του κοινωνικού κράτους, ως θεμέλιου λίθου της οικονομικής και κοινωνικής προόδου». Γι' αυτόν το σκοπό, η κυβέρνηση δίνει ...μάχη «στις πιο αντίξοες συνθήκες νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού (...) με αναγκαστικούς συμβιβασμούς, αλλά και με σημαντικές νίκες (...) με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τις δυνάμεις της εργασίας», αν και «χωρίς αμφιβολία, έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά». Ποιος να το 'λεγε ότι οι εξεγερμένοι εργάτες του Σικάγου και οι αγώνες που ακολούθησαν για πάνω από έναν αιώνα, θα δικαιώνονταν το 2018, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Η οποία, σε συνέχεια των προηγούμενων, κατάργησε την κυριακάτικη αργία, έφερε κι άλλο νόμο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έχει δώσει ρεσιτάλ καταστολής των εργατικών αγώνων, νομοθέτησε την παραπέρα περιστολή του απεργιακού δικαιώματος, κρατάει σε ισχύ όλη την αντεργατική νομοθεσία των μνημονίων και ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέα μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Πράγματι, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση έχει κερδίσει μάχες, αλλά έχει και πολλά ακόμα να κάνει. Οχι όμως για τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά για το κεφάλαιο, από το οποίο αποσπά τα συγχαρητήρια για τη συνέπειά της στην εφαρμογή της πιο άγριας ταξικής πολιτικής.

Θράσος
 
Εκεί όμως που οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, είναι στο αφιέρωμα της κυριακάτικης «Αυγής» για την Πρωτομαγιά. Ο τίτλος του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι «Παινεύουμε τους πεθαμένους για να θάψουμε τους ζωντανούς», αφού στην εφημερίδα περισσεύουν οι ιστορικές αναφορές στις διεκδικήσεις και τους αγώνες διαχρονικά των εργαζομένων, «πασπαλισμένες» με μπόλικα λόγια συμπάθειας. Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι «από το 2015 και μέχρι σήμερα, παράλληλα με την εφαρμογή ενός δύσκολου προγράμματος, και παρά τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, η προσπάθεια για τη στήριξη της εργασίας υπήρξε συνεχής και συστηματική», αλλά «σε κάθε περίπτωση, η υπεράσπιση της εργασίας απέναντι στην εκμετάλλευση και την αυθαιρεσία ήταν, είναι και θα είναι, πρώτα και κύρια, υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων». Αλήθεια, νομίζουν ότι απευθύνονται σε αφελείς; Με τα μνημόνια και τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, η εκμετάλλευση μεγάλωσε ακόμα περισσότερο και η εργοδοσία έγινε πιο επιθετική, όπως δείχνουν οι απαιτήσεις του ΣΕΒ. Κι όχι μόνο αυτό: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεταχειρίζεται το μαστίγιο εναλλάξ με το καρότο, για να μην ακούγεται τσιμουδιά απέναντι στα «θέλω» της εργοδοσίας, ενώ μόλις πρόσφατα φιλοδώρησε το κεφάλαιο και με το νόμο για την περιστολή της απεργίας. Μετά απ' όλα αυτά, η «Αυγή» έχει το θράσος να γράφει ότι «είναι υπόθεση των εργαζομένων» η αντιπαράθεση με την εκμετάλλευση και την αυθαιρεσία! Πράγματι, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι για να σωθούν, θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Αυτό σημαίνει όμως ανειρήνευτη πάλη εφ' όλης της ύλης και όχι συμβιβασμός με τη στρατηγική του κεφαλαίου, που υλοποιεί μέχρι κεραίας η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων.

Μαντρόσκυλα
 
Οι ενορχηστρωτές δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος εργατών, Ελλήνων και μεταναστών, τα φασιστοειδή της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ανήρτησαν χτες στην ιστοσελίδα τους θέμα για την Πρωτομαγιά. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, καβάλησαν 10 - 15 μηχανάκια και πέταξαν φέιγ βολάν με ρατσιστικό περιεχόμενο σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Γράφουν στην ιστοσελίδα τους: «Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά. Οι νέοι και οι νέες του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος που βιώνουν στο πετσί τους την εργατική εκμετάλλευση των ξενόδουλων ανθελληνικών κυβερνήσεων, βγήκαν στους δρόμους του κέντρου των Αθηνών καταγγέλλοντας τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες του Ελληνα εργάτη». Ποιοι τα λένε αυτά; Οι ίδιοι που ζητούσαν να πέσουν τα μεροκάματα στη Ζώνη και να φύγουν από τη μέση οι κομμουνιστές συνδικαλιστές, για να μπορούν τα αφεντικά με χειρότερους όρους να εκμεταλλεύονται τους εργάτες. Αυτοί που ίδρυσαν δουλεμπορικό «σωματείο» για να προμηθεύουν στους εργοδότες φτηνούς εργάτες και να συκοφαντούν το ταξικό κίνημα. Αυτοί που έχουν αναλάβει ρόλο μαντρόσκυλου της εργοδοσίας και «αλυχτάνε» στο πλευρό της όταν οι εργαζόμενοι βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν. Οσες κορόνες κι αν βγάλουν οι χρυσαυγίτες, η Εργατική Πρωτομαγιά θα υπενθυμίζει πάντα ότι οι φασίστες ήταν, είναι και θα είναι εφεδρεία και δύναμη κρούσης του συστήματος απέναντι στους εργάτες και τις διεκδικήσεις τους. Μέχρι το εργατικό κίνημα να τους συντρίψει.




Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου