Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Περιβαλλοντικό έγκλημα η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά Όρη

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


«Το περιβαλλοντικό έγκλημα με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά Όρη» καταγγέλλει το ΚΚΕ, επανακαταθέτοντας στη Βουλή τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση την οποία υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης. Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

«Στα Ακαρνανικά Όρη, όπως τονίσαμε και σε προηγούμενες Ερωτήσεις που καταθέσαμε, συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα σχεδόν σε όλο το μήκος και πλάτος του βουνού, μαζί και σε περιοχή Νατούρα 2000, σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα με αξιοσημείωτη βλάστηση και σπάνια ενδημικά φυτά και πτηνά. Σε όλη τη διαδρομή προς τις μελλοντικές εγκαταστάσεις, μέχρι και την κορυφογραμμή, ανασκάπτονται εκατοντάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων για να διανοιχτούν φαρδιοί δρόμοι προσπέλασης για τη μεταφορά μηχανημάτων και εξαρτημάτων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 40 MW. Ταυτόχρονα, καταπατούνται περιουσίες, απειλούνται φτωχοί κτηνοτρόφοι να τα μαζέψουν και να φύγουν, λέγοντας ότι το βουνό ανήκει στην εταιρεία.


Ταυτόχρονα υφίσταται σε επικίνδυνο βαθμό φθορές ο υπάρχων από 60ετία δρόμος, που οδηγεί μέχρι την κορυφή των Ακαρνανικών Ορέων, από τις ανεξέλεγκτες "συνοδές" εργασίες της εταιρείας καθώς και παλαιά γεφύρια λόγω της διέλευσης των βαρέων οχημάτων της. Πλήττονται έτσι σημαντικές δραστηριότητες της περιοχής όπως η τοπική κτηνοτροφία, που είναι και η κύρια ενασχόληση των φτωχών κατοίκων της περιοχής, αλλά και υποδομές ευρύτερης εμβέλειας που βρίσκονται στην κορυφή του βουνού (Πολιτική Αεροπορία, σταθμοί του ΟΤΕ, της ΕΡΤ, σταθμοί κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικών σταθμών).

Η κατασκευάστρια εταιρεία, ως "κράτος εν κράτει" και με ευθύνη όλων των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και του Δήμου, τοποθετεί πινακίδες και ασύρματες κάμερες, απαγορεύουν την πρόσβαση στους πάντες ενώ μέσω συναλλαγών - δωρεών προς το Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας επιδιώκει να χρυσώσει το χάπι στους κατοίκους της περιοχής, για να δουν το δέντρο και όχι το δάσος μπροστά στην καταστροφή που συντελείται. Καταστροφή, που θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις σε βάρος του οικοσυστήματος με την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του έργου, που μόνο στόχο έχει τα κέρδη του κεφαλαίου που θα τροφοδοτείται, ελέω ΑΠΕ, από το λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.

Χαρακτηριστικό της στήριξης που προσφέρει στην υπόψη ''επένδυση'' ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι την Περιφέρεια και το Δήμο, αποτελεί και η στάση του νεοσύστατου Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων, ο οποίος σιωπά μπροστά σε αυτή την εξέλιξη κρυμμένος πίσω από την άδεια που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Οι ενεργειακές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων δεν σχετίζονται με τέτοιες χρυσοφόρες για το κεφάλαιο επενδύσεις, αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, με εργατική εξουσία, όπου και η ενεργειακή πολιτική θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Κατόπιν των ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
  • Αν σκοπεύει να σταματήσει η συγκυβέρνηση την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την καταστροφή του περιβάλλοντος στα Ακαρνανικά Όρη και της τοπικής κτηνοτροφίας, που προκαλεί η υπόψη επένδυση.
  • Σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση συντήρηση και επισκευή του δρόμου και των γεφυριών ώστε να γίνει προσβάσιμος και για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων». 

    902gr

1 σχόλιο:

  1. Ρωτάμαι ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΚΑ: ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΗΝ ΟΔΓ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ "ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ (ΚΑΙ ΘΑΛΛΑΣΙΑ)" ΕΝΏ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ;;;;

    ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΌΤΙ ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ/ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΜΚΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΣΟΥΠΙΤΣΕΣ!

    Για να Ξέρουν Στο ΕΛΛΑΝΤΑ ΜΑΣ: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ-ΗΛΙΑΚΑ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ κ.α.) ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΤΟ Lobby ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ/ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ/κοινώς Έχουν ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ! ΕΙΝΑΙ ΕΛΙΤΙΣΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή