Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Με “Σιδηρούν Παραπέτασμα” η Γενική Συνέλευση Εικαστικών της AIAP – Καταγγελία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος



Το ΕΕΤΕ δε θα παραστεί στη φετινή συνέλευση της AIAP στη Σλοβακία, μετά την πραξικοπηματική απόφαση του προεδρίου της οργάνωσης να δώσει αντικομμουνιστικό περιεχόμενο στην εκδήλωση. 

Την απόφασή του να μην παραστεί στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Τεχνών / AIAP το Νοέμβρη στη Σλοβακία, ανακοινώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), καταγγέλλοντας ότι χωρίς ποτέ κανένα εκλεγμένο όργανο της Ένωσης να έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο, στη Συνέλευση και στο πρόγραμμά της δίνεται αντικομμουνιστικό περιεχόμενο, σε σύνδεση με την επέτειο της λεγόμενης «Βελούδινης Επανάστασης» στη Σλοβακία και με αναφορές στα «30 χρόνια από την Πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος».


Όπως σημειώνει το ΔΣ του ΕΕΤΕ, είχε στείλει έγκαιρα επιστολή σχετικά με την πρόταση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Τεχνών (ΑΙΑΡ) το φθινόπωρο στη Σλοβακία σε σύνδεση με τις εκδηλώσεις για την «εθνική γιορτή» της καπιταλιστικής Σλοβακίας (της λεγόμενης «Βελούδινης Επανάστασης» για την παλινόρθωση του καπιταλισμού), επισημαίνοντας ότι το ΕΕΤΕ επιθυμεί να μη συνδεθεί η σύγκληση της ΓΣ της ΑΙΑΡ /Eur. με έναν εορτασμό τέτοιας πολιτικής χροιάς και κατεύθυνσης. Μάλιστα πρότεινε την Ελλάδα και την Αθήνα, ως τόπο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια τέτοια διοργάνωση.

Παρόλα αυτά, στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της ΑΙΑP και η Αντιπρόεδρος ενημέρωσαν ότι η Γενική Συνέλευση της ΑΙΑΡ Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας στις 22, 23 και 24 Νοέμβρη 2019, μέρες της παραπάνω «εθνικής γιορτής» της Σλοβακίας.

Οι ενστάσεις του ΕΕΤΕ επιβεβαιώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν η Αντιπρόεδρος της ΑΙΑΡ/Eur., Andrea Kozarova στις 26/6/2019 έστειλε προς τις Εθνικές Επιτροπές, το πρόγραμμα: Μεταξύ άλλων, στις 22 Νοέμβρη, θα γίνει συνέδριο της ΑΙΑP, με θέμα «30 χρόνια από την Πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος / το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης: Νομικοί και κοινωνικοί θεσμοί για τους καλλιτέχνες στην Ευρώπη»Μάλιστα ζήτησε να συζητηθεί πώς θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί σε περιβάλλον εικαστικών τεχνών ώστε να είναι ελκυστικό για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες…

Ο εκπρόσωπός του ΕΕΤΕ και εκλεγμένο μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Τμήματος της ΑΙΑΡ, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, γλύπτης, ενημέρωσε πως κάτι τέτοιο ουδέποτε αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΙΑΡ-Ευρώπης.

Μετά από αυτά το ΔΣ του ΕΕΤΕ αποφάσισε να μην παραστεί στη Γενική Συνέλευση της ΑΙΑΡ/Εur. και να καταγγείλει την προσπάθεια εγκλωβισμού και χειραγώγησης των εθνικών επιτροπών Ευρώπης της ΑΙΑP…

Από 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου