Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Συμβολισμοί


«Καπνός» έγινε ο Αλέξης Τσίπρας από τη διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη, όταν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο Σύνταγμα. Μια παρουσία που μάλιστα πολυδιαφημίστηκε ως «κίνηση υψηλού συμβολισμού», αφού ένας «πρώην πρωθυπουργός κατεβαίνει στην πορεία του Πολυτεχνείου», και τελικά εξελίχθηκε σε μια ακόμα προσπάθεια καπηλείας των ηρωικών λαϊκών αγώνων. Οπως αποδείχθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός, αγαπημένος συνεργάτης και «προτιμώμενος εταίρος» του Ντ. Τραμπ, κατέβηκε στην πορεία να βγάλει κάμποσες ...σέλφι και να εξαφανιστεί. Φήμες που τον θέλουν να φτάνει στην πρεσβεία όχι ως διαδηλωτής, αλλά ως επίσημος προσκεκλημένος του Πάιατ, ελέγχονται. Αλλωστε, έχει τέτοια οικειότητα με τον πρέσβη, που πάει και ...ακάλεστος. Καλοί λοιπόν οι «συμβολισμοί» για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καλύτερα να αποφεύγονται παρεξηγήσεις μεταξύ των «διαβολικά καλών» παλιόφιλων...

Τύφλωση... 
 
Δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση για τον φετινό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κάτι που, όπως φαίνεται, «έτσουξε» διάφορα επιτελεία... Κι αυτό γιατί παρά το σκηνικό πολέμου που επιχείρησαν να στήσουν τα ΜΜΕ για το «φόβο επεισοδίων» και τα «έκτακτα μέτρα», και παρά την ένταση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση, η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία όχι μόνο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αλλά ήταν και η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων. Το πόσο «έτσουξε» αυτή η πορεία, φαίνεται και από τις «διαρροές» της Αστυνομίας, που κάνει λόγο για «8.000 διαδηλωτές του ΠΑΜΕ (!) σε σύνολο 20.000», μη «βλέποντας» τα τεράστια μπλοκ του ΚΚΕ, που σε πυκνή διάταξη περνούσαν επί μισή ώρα έξω από την πρεσβεία. Ο δε ΣΚΑΪ, πιο ...τσιγκούνης ακόμα και από την ΕΛ.ΑΣ., «ενημέρωνε» ότι η συνολική συμμετοχή ήταν 10 χιλιάδες!

... και βέρτιγκο
 
Το ογκώδες συλλαλητήριο του ΚΚΕ φαίνεται πως προκάλεσε βέρτιγκο και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Στο ρεπορτάζ της διαπιστώνει ότι το μπλοκ του ΚΚΕ ήταν «ιδιαίτερα πολυπληθές» και πως «χαρακτηριστικό του μεγέθους της συγκέντρωσης του ΚΚΕ είναι ότι οι διαδηλωτές περνούσαν επί μισή ώρα μπροστά από την πρεσβεία». Σε διπλανή στήλη, όμως, στην ίδια σελίδα γράφει: «Το ΚΚΕ πορεύτηκε ως συνήθως. Τα μπλοκ του ήταν μαζικά, μικρότερα όμως από τους προπορευόμενους (ως σύνολο) και το κυριότερο, πολύ λιγότερο ενθουσιώδη. Αλλά και σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η μαχητικότητα του κόσμου του έδειχνε εμφανώς πεσμένη». Μπέρδεψε τα ...μπούτια της η «ΕΦ.ΣΥΝ.» στην προσπάθεια να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα της, σερβιρισμένη μάλιστα με «βρώμικα» υπονοούμενα σε βάρος του ΚΚΕ. Μπροστά στην ανάγκη να υπερασπιστεί την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα στην πορεία, μετά τους τεμενάδες στον «διαβολικά καλό» Τραμπ και τα παράσημα από τον Πάιατ, η ...αυτογελοιοποίηση «φυγείν αδύνατον».

Γραφίδες
 
«Λιτανεία» γράφει ο ένας, «να καταργηθεί» ζητάει έμμεσα ο άλλος, «μια ολιγάνθρωπη» διαμαρτυρία βλέπει ο τρίτος, γυρνώντας πίσω στα γεγονότα του 1973. Αυτά ήταν μερικά απ' όσα γράφτηκαν τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Βέβαια, οι χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν την Κυριακή, ο παλμός και η μαχητικότητα των συγκεντρώσεων μόνο λιτανεία δεν θύμιζαν. Ούτε επαληθεύτηκαν βέβαια οι μύχιοι πόθοι κάποιων να ξεμπερδεύουν με την επέτειο του ξεσηκωμού, όχι σαν ανάμνηση του παρελθόντος, αλλά σαν υπενθύμιση στο παρόν και στο μέλλον ότι τα συνθήματα του Πολυτεχνείου και τα αιτήματά του έμειναν ανεκπλήρωτα, καθιστώντας σήμερα αναγκαίο το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής. Αυτά τα επίκαιρα μηνύματα του Πολυτεχνείου ενοχλούν και «ερεθίζουν» τους κάθε είδους μηχανισμούς συκοφάντησης και απαξίωσης, που βρίσκουν άπειρο χρόνο στα «δελτία των 8» και στις αναλύσεις των αστικών γραφίδων. Την απάντηση την πήραν από τη μαζικότητα του τριήμερου γιορτασμού και της αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης, από τους χιλιάδες λαού και νεολαίας που πορεύτηκαν στην αμερικάνικη πρεσβεία με τις σημαίες του ΚΚΕ.

Ευκαιρίες
 
Μια σειρά από μέτρα που πήρε ή σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων παρουσιάστηκαν στην 4η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Απ' αυτά ξεχωρίζει η προστασία των ομίλων που τα επιχειρηματικά τους πλάνα «πέφτουν έξω», όπως αυτών που πλήγηκαν από το «κανόνι» της «Thomas Cook». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επειδή η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό παραμένει δύσκολη, η κυβέρνηση σκοπεύει να τους χορηγήσει «άτοκα δάνεια που φτάνουν το 70% των κεφαλαίων» μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Θυμίζουμε ότι η «Thomas Cook» πτώχευσε, αφήνοντας αμανάτι χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, ενώ τα «απόνερα» χτύπησαν και τις συνεργαζόμενες τουριστικές επιχειρήσεις σε δεκάδες προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το μάρμαρο το πλήρωσαν τελικά οι εργαζόμενοι, ενώ η βρετανική εταιρεία κατέληξε έναντι μερικών εκατομμυρίων ευρώ σε έναν κινεζικό επενδυτικό κολοσσό. Τώρα η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για τις μεγαλοεπιχειρήσεις που συνεργάζονταν στην Ελλάδα με την «Thomas Cook», όχι όμως για τους εργαζόμενους, που είτε απολύθηκαν νωρίτερα, λόγω των ακυρώσεων, είτε θα κληθούν από τη νέα χρονιά να δουλέψουν με χειρότερους όρους για να βγουν τα σπασμένα, ή και να μη δουλέψουν καθόλου! Επιβεβαιώνεται δηλαδή για μια ακόμη φορά ότι η «ανάπτυξη για όλους» περιλαμβάνει μπόλικο χρήμα για τους επιχειρηματίες, με στοχευμένα, «έξυπνα» και «ευέλικτα» μέτρα, δεύτερες και τρίτες «ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στον κλάδο και συνολικά «πληρώνουν τoις μετρητοίς» τόσο τα κέρδη όσο και τα σπασμένα του κεφαλαίου...





Ριζοσπάστης    Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου