Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

«Απελευθέρωση» κερδών


  Πηγή: Eurokinissi

Το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στη Βουλή έρχεται να προωθήσει ακόμα πιο επιθετικά τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, την οποία υπηρέτησαν προσηλωμένα όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90, με αποκορύφωμα το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν «παρέα».

Μέσα απ' αυτήν την πορεία, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι, ενώ η πικρή πείρα των εργαζομένων και του λαού από την «απελευθέρωση» και τις ιδιωτικοποιήσεις είναι αποκαλυπτική: Χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, εντατικοποίηση, «απογείωση» των εργατικών «ατυχημάτων» για τους εργαζόμενους στον κλάδο, πανάκριβα τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, ανελέητο κυνηγητό όσων αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς - φωτιά...

Αυτήν την επίθεση έρχεται να εντείνει το τωρινό νομοσχέδιο, «καθαρίζοντας το έδαφος» για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας και διασφαλίζοντας νέα «δώρα» για το μεγάλο κεφάλαιο για τις μπίζνες στις ΑΠΕ.


Στο όνομα του «εκσυγχρονισμού» και της «εξυγίανσης» της ΔΕΗ, το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, γενίκευση των άθλιων εργασιακών σχέσεων που ήδη υπάρχουν (π.χ. εργολαβικοί), «παρέκκλιση» από την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση.

Για τους παλιότερους προβλέπονται «εθελούσιες» απολύσεις και «κινητικότητα» στο Δημόσιο, ενώ καταργεί και το εκπτωτικό τιμολόγιο ρεύματος για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.

Οσο για τους «καταναλωτές» από τα λαϊκά στρώματα, πέρα από τις αυξήσεις που έχουν ήδη δει στους λογαριασμούς, τους περιμένει ένα νέο «σαφάρι» για την είσπραξη χρεών προς την επιχείρηση, με απογείωση των απειλών για διακοπές ρεύματος σε όσους χρωστούν και δεν έχουν να πληρώσουν.

Αντίστοιχα, το νομοσχέδιο υπηρετεί την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, μέσα από τη διάσπασή της σε τρεις εταιρείες, χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα για τους εργαζόμενους, σε μια εποχή σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γύρω από το φυσικό αέριο και τους αγωγούς στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο φέρνει νέα δώρα και «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», συνδέοντας ανοιχτά τα νέα «επενδυτικά κίνητρα» με την «πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας και τη σβέση του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το έτος 2028», η οποία θα φέρει νέες απολύσεις και τραγικές συνέπειες σε ολόκληρες περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Μακεδονία.

Η κριτική που ασκούν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα στο νομοσχέδιο είναι προκλητικά υποκριτική, γιατί στήριξαν και στηρίζουν στην πράξη την πολιτική της «απελευθέρωσης».

Υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ άνοιξαν με το 3ο μνημόνιο το δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στον ανταγωνισμό με τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου και πήραν μέτρα σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησης και των λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα, με τον «μπαμπούλα» της «βιωσιμότητας» της επιχείρησης έναντι των ανταγωνιστών, η κυβέρνηση προχωρά στο νέο γύρο της επίθεσης.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει σταθερά την πολιτική της «απελευθέρωσης», αποκαλύπτει ότι το καπιταλιστικό κέρδος δεν μπορεί να συνυπάρχει με ενεργειακό σχεδιασμό που να διασφαλίζει φτηνό ρεύμα για το λαό, κατοχύρωση μισθών και δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Το ΚΚΕ συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στο κίνημα για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΔΕΗ και για να γίνει υπόθεση όλου του λαού ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης», για κατοχύρωση και ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, για φτηνό ρεύμα και φυσικό αέριο για το λαό, προβάλλοντας τη θέση του για κρατικό φορέα ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας θα βρίσκονται στα χέρια του λαού.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου